Retetele mele cu poze 2a+
PREAMBUL:
La 2 ani, copilul deja poate manca aproape orice mancare a adultului, ramanand valabile restrictiile urmatoare:
– fara carne de porc ori alte carnuri grase;
– fara carne de vanat sau din surse nesigure;
– fara condimente prea puternice (ardei iute, piper, boia etc) sau in exces;
– fara prajeli si rantasuri.
Adultii trebuie sa adopte un stil de viata sanatos inca de dinaintea conceptiei, dar sarcina si nasterea reprezinta de multe ori o reevaluare a alimentatiei, in special pentru mamica (in vederea alaptarii pruncului). In cel mai tarziu caz, o data cu inceperea diversificarii alimentatiei copilului mic, toti adultii din jur trebuie sa-i ofere un exemplu pozitiv si sa-l incurajeze in deprinderea unor obiceiuri sanatoase.
MAI JOS AM PUS RETETELE IN ORDINEA GATIRII LOR, DAR POT FI GASITE PE SECTIUNI: “FELUL I”, “FELUL II” SI ” GUSTARI SI/ SAU DESERTURI”. SPER CA POZELE SI RETETELE SA FIE O SURSA DE INSPIRATIE!
P.S: unele dintre retete se pot regasi pe www.restaurantedelux.ro.
35. Dulceata de banane
Iata o reteta simpla, ieftina si foarte rapida! Avantajul major este ca-i un deliciu, pe placul atat al celor mari, cat si al celor mici!
Ingrediente:
3-4 banane bine coapte;
2 lamai
o cana de zahar
o cana de apa
optional: o pastaie de vanilie sau zahar vanilinat
Se storc cele doua lamai, obtinandu-se o jumatate de ceasca de suc de lamaie. Bananele se curata si se taie felii groase cam de 2 cm care se stropesc apoi cu zeama de lamaie.
Se face un sirop din apa si zahar; cand incepe sa fiarba siropul se adauga bananele si sucul de lamaie. Se fierbe amestecul 30 minute, apoi se adauga vanilia (sau zaharul vanilinat) si se opreste focul.
Dulceata trebuie pusa in borcane sterilizate, iar dupa racirea completa se poate depozita in camara.
34. TORTELLINI PHILADELPHIA
Este o reteta sigura pentru o cina rapida si delicioasa!
o cana de paste tortellini;
o cutie 200 g branza Philadelphia;
doi catei de usturoi;
sare, piper si verdeata dupa gust.
Se fierb tortellini in apa cu putina sare 20 minute (sau cat este indicat pe ambalaj).
Se caleste usturoiul in putin unt sau ulei, se adauga branza Philadelphia si se amesteca usor pana la topire. Se pot turna 100 ml apa. Se potriveste gustul de sare si piper, apoi se adauga verdeata tocata si tortellini. Se amesteca si se pot consuma imediat.
33. OREZ CU RUBARBA
O reteta delicioasa de post cu orez si rubarba!
Rubarba este saraca in calorii (are doar 16 Kcal la 100g petiol). In schimb, este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. In acelasi timp este foarte racoritoare, fiind preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara.
2-3 tulpini de rubarba;
o cana de orez;
1/2 kg mere;
6 linguri de zahar;
un varf de cutit de scortisoara rasa;
putina sare, putin pesmet, putina margarina vegetala (sau unt).
Se spala merele, se curata de coaja si se rad.
Intr-o oala se fierb cojile de mar cu doua linguri de zahar. Se scurge zeama si se fierbe orezul 15- 20 minute, in functie de timpul indicat pe pachet.
Se calesc merele cu 4 linguri de zahar si putina scortisoara. Se curata tulpinile de rubarba, se spala si se taie in bastonase de 5 cm, apoi se pun la calit impreuna cu merele rase, in ultimele 2 minute.
Intr=un vas de yena uns cu unt si tapetat cu pesmet se va pune un rand de orez, apoi unul de mar cu rubarba. Se acopera cu inca un rand de orez si se da la cuptor 15- 20 minute.
Rubarba va potenta gustul merelor, dand prajiturii un placut gust acrisor.
32. CUS- CUS CU AVOCADO
O reteta savuroasa si surprinzatoare!
o cana de cus- cus;
o ceapa
un fruct de avocado;
un morcov;
1/2 kg carne de pui (piept dezosat);
putin unt;
marar sau patrunjel;
sare, piper, coriandru.
Se caleste carnea intr-o oala cu putin ulei. Se adauga o ceapa taiata solzisori si morcovul taiat rondele. Cand carnea si ceapa sunt calite, se adauga fructul de avocado curatat si feliat (se va topi in mancare). Se potriveste gustul mancarii cu sare, piper; se adauga verdeata tocata marunt si se ia oala de pe foc.
Se pregateste separat cus- cusul: intr-un vas se pune o cana de cus- cus, peste care se toarna o cana de apa fiarta. Se acopera 5 minute cu un capac, apoi se adauga untul (o lingurita) si se amesteca energic pana cand se va topi.
Se pune cus- cus in farfurie, apoi peste el carnea cu avocado si putin sos. Se serveste fierbinte.
PONT: pentru un gust deosebit, se poate zdrobi un catel de usturoi in mancare.
31. COMPOT DE RUBARBA
O reteta racoritoare si energizanta cu o planta- minune!
Rubarba este saraca in calorii (are doar 16 Kcal la 100g petiol). In schimb, este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. In acelasi timp este foarte racoritoare, fiind preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara.
2-3 tulpini de rubarba (revent, rabarbar, rubarbura);
un litru de apa;
miere (sau zahar, sirop de artar)
Se spala si se curata rubarba (pielita subtire se curata cu un cutit); se taie in bucati de 5 cm si se fierb 10 minute in apa. Zaharul (mierea sau siropul de artar) se pune in ultimul minut de fierbere si se amesteca pana cand s-a topit.
Se poate strecura compotul, pentru a se consuma doar zeama, dar mineralele continute in tulpina de rubarba sunt benefice organismului. De aceea, ideal ar fi ca tulpinile fierte sa fie trecute prin blender si puse inapoi in compot.
Compotul are gust placut: dulce- acrisor, foarte racoritor in zilele toride de vara; consumat fierbinte, energizeaza si incalzeste organismul pe timpul iernii sau toamnei.
30.BULETE DE CASCAVAL
O reteta foarte simpla si rapida, dar foarte gustoasa!
Ingrediente:
cascaval- 500 g;
doua oua;
doua linguri de faina;
un varf de cutit de praf de copt.
Se rade cascavalul, se amesteca apoi cu cele doua oua. Faina cernuta impreuna cu praful de copt se adauga si se amesteca pana cand compozitia se omogenizeaza.
Se formeaza apoi bile de aluat in mana unsa cu putin ulei. Se scufunda bilele in ulei incins si se lasa la rumenit cate doua minute pe fiecare parte.
Se scot buletele pe hartie absorbanta si se consuma ca atare. Pot fi folosite ca entre-uri ori ca si garnitura.
Idee: pentru a fi mai usor de modelat, compozitia poate fi uniformizata cu blenderul.
Variante:
-in loc de cascaval, se poate folosi branza putin sarata.
– se pot pune in compozitie diverse ierburi- condiment: marar, patrunjel sau tarhon.
29. Ciulama
– piept de pui;
– 1/2 kg ciuperci;
– o ceapa;
– smantana dulce pentru gatit;
Se taie pieptul de pui in fasii si se pune la calit in putin ulei (sau in unt). Cand carnea si-a schimbat culoarea, se pune ceapa taiata solzisori si se calesc impreuna.
Se pun ciupercile taiate in sferturi (daca sunt mici), se toarna o doua cani de apa (sau de supa de legume) si se lasa la fiert vreo 20 minute.
Smantana dulce pentru gatit va fi turnata direct in oala. Se presata sare si/ sau piper si dupa doua clocote se opreste focul (altfel, se va taia smantana). Se presara verdeata tocata si poate fi servita cu o bucata de mamaliga pripita.
Pofta buna!
28. Ciorba de fasole
– fasole;
– doi morcovi;
– o telina;
– o radacina de pastarnac/ patrunjel;
– o ceapa;
– bors
Se alege fasolea si se puna la inmuiat cu o seara inainte. Se varsa apa; se pun 2 litri de apa proaspata peste fasolea scursa si se fierbe timp de o ora si jumatate, pana cand se va fi inmuiat bine fasolea. Se pun in oala apoi legumele taiate cubulete, se completeaza cu un litru de apa si/ sau borsul fiert separat.
Pentru cei care vor sa aibe carne in ciorba, se pot pune bucati de pui sau de afumatura de porc (fierte separat).
Se serveste cu putin tarhon presarat deasupra.
Pofta buna!
27. Chiftelute de peste la cuptor
– 1/2 kg peste alb, de preferinta file;
– o ceapa;
– 2-3 catei de usturoi;
– un cartof mic;
– 2 felii de paine;
– patrunjel verde;
– un ou;
– putina faina; sare si piper dupa gust.
Fileul de peste se separa cel mai usor de piele prin fierbere: se lasa pestele 5-6 minute in apa clocotita, apoi se clateste si se taie bucati mici, pentru a se dezosa mai usor.
Intr-un vas adanc se pun: o ceapa taiata in sferturi, cartoful, miezul celor doua felii de paine inmuiate in apa/ lapte si stoarse foarte bine, verdeata si sare/ piper dupa gust. Toate aceste ingrediente se trec prin blender. Se pune si oul, se continua mixarea si se adauga carnea de peste.
Daca amestecul este prea moale, se pot pune o lingurita- doua de faina.
Cu mana umezita in putin ulei de masline se formeaza chiftelutele, dandu-li-se forma rotunda. Se aseaza in tava, pe o hartie de copt si se dau la cuptor 30- 40 min.
Varianta fara blender: se amesteca bine ceapa taiata solzisori cu un cartof dat pe razatoare, cele doua felii de paine inmuiate in apa/ lapte si stoarse bine, verdeata tocata si oul batut. Se potriveste amestecul de sare, apoi se adauga bucatile de peste maruntit.
Pofta buna!
26. Budinca dulce de paste cu branza
– paste integrale (sau nu neaparat); (se pot folosi macaroane, spaghete, fussili);
– 1/2 kg branza dulce;
– 10 linguri de zahar;
– o mana de stafide;
– esenta de rom si/ sau zahar vanilat;
– 5 oua;
– unt pentru uns tava; un varf de cutit de sare;
Se pun stafidele la inmuiat in putina apa cu esenta de rom. Trebuie sa se inmoaie minimum 2 ore, pentru a se rehidrata.
Se fierb pastele in apa cu putina sare si o lingura de ulei (ca sa nu se lipeasca).
Branza dulce se va da pe razatoarea cu gauri mari, apoi se va amesteca bine cu stafidele puse la inmuiat, cu cele 10 linguri de zahar si cu ouale batute. Se adauga esenta de rom/ lamaie pentru gust, dar si coaja rasa de la o lamaie sau portocala (optional).
Intr-o tava unsa cu unt se pune un strat de paste, apoi jumatate de in cantitatea de branza cu stafide si oua; se amesteca bine cu mana, apoi se repeta procedura: paste, apoi branza cu ouale si zaharul. Se amesteca bine toate ingredientele, apoi se da tava la cuptor pentru 45 minute.
Se serveste calda sau rece, alaturi de un vin alb.
Pofta buna!
25. Bors de vita
– apa;
– carne de vita- cam 500 g;
– jumatate de litru de bors;
– o ceapa;
– un morcov;
– o telina mica;
– o radacina de patrunjel sau de pastarnac;
– verdeata: patrunjel;
– sare, piper.
Carnea de vita (cu os sau fara) se fierbe separat timp de o ora; se indeparteaza spuma lasata de carne si se reduce focul. Se scoate carnea care se va clati si se va taia in bucati mici. Supa de carne se strecoara printr-un tifon, apoi se varsa inapoi in oala si se completeaza cu un litru de apa. Se pun legumele taiate in cuburi si se lasa la fiert 10- 15 minute. Separat se fierbe o jumatate de litru de bors.
Cand s-au fiert legumele, se pune carnea in ciorba, apoi se pune si borsul fiert dupa primul clocot. Se potriveste gustul de sare si/ sau piper si se mai lasa la fiert impreuna 10 minute.
Borsul de vita poate fi servit cu smantana dupa ce s-a prearat putina verdeata tocata.
Pofta buna!
24. Cascaval pane- asta intra la capitolul “prajeli” si nu e chiar sanatos
– cascaval;
– doua oua, faina, sare, ulei sau unt;
Se face un sos din cele doua oua batute cu putina sare si doua linguri de faina. Sosul trebuie sa fie putin mai gros.
Se topeste untul in tigaie la foc mic si se prajesc feliile de cascaval trecute prin sosul bechamel (cel folosit pentru snitele).
Se serveste cald, cascavalul topindu-se sub crusta aurie a sosului bechamel.
23. Mancare de cartofi cu pui
– piept de pui
– 3-4 cartofi, o ceapa, un morcov, o telina medie, un ardei gras, bulion sau pasta de tomate
Se taie pieptul de pui in fasii si se caleste in doua linguri de ulei. (Daca mananca si copilul, carnea de pui poate fi fiarta separat si adaugata abia spre sfarsitul prepararii mancarii de cartofi). Se taie solzisori o ceapa de marime medie si se pune la calit impreuna cu carnea de pui. Se adauga rondelele de morcov, cuburile de telina si cartofi. Se toarna o cana de apa, se potriveste mancarea de sare si se lasa la fiert 15- 20 minute, in ultimele 5 minute adaugandu-se cuburile de ardei gras. Doua linguri de bulion sau pasta de rosii se adauga in mancare si se lasa la fiert inca 10 minute, apoi se presara verdeata tocata si se poate servi ca fel principal de mancare.
Pofta mare!
22. Castane coapte
– castane, apa, sare
Se spala castanele in 2-3 ape si se cresteaza coaja in cateva locuri. Se pun in tava de aragaz si se stropesc din cand in cand cu apa foarte sarata.
Dupa maximum 30 min se scot si se acopera cu un servet ud pentru ca apoi sa li se indeparteze coaja mai usor.
Se servesc calde ca atare sau in diverse combinatii de piure de fructe.
Pofta mare!
21. Mancare de fasole cu tarhon
– fasole, ulei, ceapa, morcov, patrunjel, telina, ardei gras.
Se fierbe fasolea in 2-3 ape. Se calesc o ceapa si cativa catei de usturoi, apoi se adauga morcovul si radacina de patrunjel taiate rondele, telina taiata in betisoare si fasolea fiarta si scursa. Se pune o cana de apa sau supa de legume si se lasa la fiert la foc mic 15 minute. Se adauga ardeiul gras taiat cubulete, se potriveste de sare si piper. Se presara tarhonul si poate fi consumata ca mancare de post ori in combinatie cu carne de vita, ciolan afumat sau carne slaba de pui.
Pofta mare!
20. Ciorba de fasole cu tarhon
– fasole,piept de pui sau de vita
– ceapa, morcov, telina, pastarnac, patrunjel, sare si verdeata, tarhon
Se alege fasolea, se lasa peste noapte intr-un vas cu apa rece. Se scurge, se inlocuieste apa si se mai pune un vas cu apa la fiert pe aragaz.
Se fierbe fasolea 20 min, apoi se varsa apa si se inlocuieste cu cea calda.
Intr-o oala se pun: fasolea, o ceapa intreaga, morcovii si radacinile de patrunjel si pastarnac taiate rondele, telina taiata cuburi. Se potriveste de sare si se adauga carnea fiarta separat si taiata in cuburi. Se adauga frunzele de tarhon si se serveste calda.
Pentru adulti, ciorba de fasole se poate prepara cu ciolan afumat de porc, acesta fiebandu-se in ultima apa a ciorbei impreuna cu fasolea si radacinoasele. Tarhonul e obligatoriu, caci va da o savoare deosebita ciorbei. Optional, se pune o lingura de smantana in ciorba chiar inainte de servire.
Pofta mare!
19. Ravioli cu usturoi
– paste ravioli (cu carne)
– ulei, usturoi, rosii sau sos tomat, verdeata
Se fierb “al dente” pastele in apa cu sare si o lingurita de ulei (ca sa nu se lipeasca intre ele).
Se incing doua linguri de ulei si se calesc 3 graunte de usturoi. Se adauga pasta de rosii (sau rosiile decojite si taiate cubulete) si dupa un minut se varsa pastele. Se amesteca de jos in sus si se lasa 15 minute la fiert impreuna. Se presara verdeata si se servesc drept felul II.
Pofta mare!
18. Chiftelute de pui si vita la cuptor
– piept de pui; pulpa de vita
– 2 linguri de faina, doua oua, sare, o ceapa ceapa mica, 3 graunte de usturoi, marar sau patrunjel, felii de franzela, ulei de masline
Pieptul de pui si pulpa de vita se trec impreuna prin masina de tocat. Din aproximativ 500 g carne macra vor iesi 50 chiftele de marime medie.
Ouale, ceapa, usturoiul, verdeata si feliile de franzela se trec prin blender, apoi se adauga putina sare si se toarna peste carnea tocata. Se amesteca bine cu o lingura, se incorporeaza 2 linguri de ulei de masline si se pun condimente dupa gust. Se poate adauga putina faina (o lingura- doua) pentru legarea compozitiei.
Cu lingura se ia cate putin din compozitie, se formeaza bile care se pun la copt in tava de aragaz, pe hartie de copt.
Se pot servi calde sau reci cu garnitura de cartofi, orez sau legume gratinate.
Pofta mare!
17. Salata orientala
– doi cartofi mici, un ou, masline, iaurt, sare
Cartofii fierti in coaja se curata si se taie in cuburi. Oul fiert tare se curata si se taie rondele peste cartofi. Se pun apoi maslinele fara samburi, se potriveste gustul de sare. Se pot pune cubulete de carne de vita sau pui fiert. Deasupra salatei se toarna iaurtul, apoi se amesteca pana cand se incorporeaza uniform in compozitie.
16. Musaca
– carne tocata de pui si vitel;
– 6 cartofi, o ceapa, unt, pesmet, un ou
Amestecul de carne tocata de pui si vitel in cantitati egale este dietetic si contine mult fier.
Se fierb cartofii in coaja timp de 15- 20 minute in apa cu sare. Daca infigand furculita intr-un cartof intra usor, inseamna ca sunt fierti. Se scot, se scurg si se lasa la racit. Cand sunt calduti li se scoate coaja, apoi se taie in felii de un cm.
Amestecul de carne se caleste in putin ulei impreuna cu o ceapa. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust.
Se monteaza musacaua: intr-un vas de yena uns cu unt si tapetat cu pesmet se pune un rand de dondele de cartofi fierti, apoi se desearta carnea calita impreuna cu ceapa. Se poate presara putina verdeata si se pune putin bulion diluat cu apa. Al treilea strat va fi de cartofi feliati. Se da la cuptor musacaua pentru 10- 15 minute, apoi se scoate si se toarna desupra un ou batut cu putina sare si diluat cu 3-4 linguri de apa. (optional, poti pune 2 linguri de smantana sau iaurt peste oul batut). Se mai lasa 10 minute la cuptor (cat sa prinda oul crusta), apoi se scoate si se poate servi cu putina verdeata sau usturoi zdrobit deasupra.
15. Supa de legume cu galuste din ficat
– o ceapa, un cartof, un morcov, o telina mica, o radacina de patrunjel, verdeata, sare, piper, apa;
– 4 ficatei de pui, 3-4 catei de usturoi, sare, pesmet;
Intr-o oala de ciorba cu 2 litri de apa se pun legumele la fiert: ceapa intreaga- se va arunca la final (pentur piticotii mai mici de 18 luni) sau taiata julien, rondele de morcov, pastarnac/ patrunjel, telina rasa sau taiata in cuburi. Se sareaza si se lasa la fiert pana cand se inmoaie legumele.
Separat se spala bine ficateii si se pun intr-un castron adanc impreuna cu cateii de usturoi, sarea si condimentele, putina verdeata (marar sau patunjel). Se toaca totul marunt cu blenderul, apoi se pune cate o lingura de pesmet pana cand compozitia se ingroasa ca pentru galuste. Se iau cu o lingurita si se pun la fiert in apa fiarta, intr-un vas separat. cand sunt fierte se vor ridica la suprafata. Se scot in strecuratoare, se clatesc sub jet de apa si se pot pune in oala de ciorba, alaturi de legume. Se fierb impreuna inca 10 minute, apoi se opreste focul si se presara verdeata tocata chiar inainte de servire.
14. Ciorba de fasole cu pui
– fasole, piept de pui; (bors- optional)
– un morcov, un cartof, o telina mica, o radacina de patrunjel, o ceapa, ulei de masline, sare si condimente;
Se alege fasolea, se spala si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se schimba apa si se pune la fiert o ora jumatate sau doua ore.Intr-un alt vas se fierb fasiile de piept de pui.
Cand fasolea e aproape fiarta, se pun in oala ceapa taiata julien, cubuletele de cartof, rondele de morcov, patrunjel (sau date prin razatoare, impreuna cu telina). Se potriveste gustul de sare, se pun bucatile de carne fiarta si se lasa pe foc inca 20 minute dupa care se presara verdeata tocata si se poate servi cu crutoane.
Dupa ce a fost pusa carnea, nivelul de lichid se poate completa cu putin bors fiert separat.
13. Ciulama cu piept de pui
– piept de pui, ciuperci;
– smantana dulce pentru gatit, sare, piper, verdeata, o ceapa, ulei;
Se taie pieptul de pui in fasii care se calesc 2 minute in putin ulei, apoi se adauga ceapa taiata marunt si se lasa la fiert pana cand devine translucida. Se pun ciupercile curatate si taiate in sferturi, se toarna o cana de apa (sau zeama de legume), se potriveste de sare si se condimenteaza, apoi se lasa la fiert pe foc mic 25 minute (pana cand se inmoaie ciupercile, iar carnea se patrunde bine). Se drege cu smantana dulce pentru gatit, se lasa sa mai dea intr-un clocot, apoi se presara verdeata tocata si se poate servi cu mamaliguta fierbinte.
12. Pulpe superioare la cuptor
– pulpe de pui;
– apa, sare si piper, verdeata uscata, cartofi, ulei de masline;
Se curata pulpele de pui, se spala si se lasa la scurs. Cartofii curatati se spala sub jet de apa, se taie in cuburi de marime potrivita si se aseaza in tava de cuptor. Se pun deasupra condimentele, apoi se aseaza pulpele superioare care se ung cu putin ulei de masline. Se toarna o cana de apa si se lasa la foc moderat 45 min. Se servesc calde cu smantana.
Pentru un gust mai bun se pot pune in tava, o data cu cartofii rondele de ceapa si morcov, 2-3 catei de usturoi. Se presara cu verdeata tocata chiar inainte de servire.
11. Orez cu carne tocata
– orez, carne tocata de pui;
– ceapa, curry, sare, piper, frunze de salvie, patrunjel, esenta de rom
Orezul se fierbe in putina apa cu sare. Separat, carnea tocata de pui se fierbe in putina apa cu sare. Se caleste un minut putina ceapa taiata julien, apoi se pune orezul scurs si putin praf de curry. Se adauga carnea tocata si scursa si se competeaza cu zeama de carne. Se adauga celelate condimente si se lasa la fiert impreuna 10 minute, amestecandu-se in continuu si completand cu zeama de carne daca mai e nevoie. Se opreste focul, se pun rapid esenta de rom (o lingurita) si verdeturile, apoi se amesteca energic. Se poate pune si un catel de usturoi zdrobit. Se serveste imediat, fiind o mancare foarte aromata.
10. Salam de biscuiti
– biscuiti, rahat, unt, apa, cacao, zahar, arome
(facultativ: curmale, coaja rasa de lamaie/ portocala, nuca de cocos, nuca)
Se sfarama biscuitii intr-un vas. Se prepara un sirop dintr-o cana de apa, 2 linguri de cacao, 2-3 linguri de zahar (in functie de cat de dulci sunt biscuitii) si un pachet de unt. Se lasa siropul la racit, apoi se toarna incept peste biscuiti pana cand se incorporeaza. Se pun bucatele de rahat (nuca, nuca de cocos rasa, curmale etc), iar compozitia se scoate cu lingura pe o folie transparenta alimentara. Se rasuceste sub forma unui sul si se poate consuma dupa ce a fost dat la rece (ca sa se intareasca untul).
Sugestie: doua banane puse cap la cap pot fi imbracate in salam de biscuiti, rezultand o rulada surpriza ornata cu nuca de cocos rasa.
9. Ciuperci cu maioneza
– ciuperci (proaspete sau din cutie), maioneza, 5-6 catei de usturoi, verdeata, sare si piper
Ciupercile se spala si se curata, apoi se fierb 5 minute in apa cu sare daca sunt proaspete. Daca sunt ciuperci de la cutie, se spala doar in jet de apa. Se toaca marunt, apoi se amesteca cu mujdeiul de usturoi, maioneza si verdeata tocata marunt.
Pentru mese aniversare, ciupercile, maioneza, usturoiul, verdeata si condimentele se trec prin blender, apoi se pot umple rosii sau oua cu pasta obtinuta. Se decoreaza cu masline negre si verdeata.
8. Ciuperci umplute cu pastrav afumat
– 5-6 palarii de ciuperci, sare, apa;
– pastrav afumat, maioneza, 2 galbenusuri de ou, sare si piper, verdeata
Ciupercile se curata, se spala si se pun 10 minute la cuptor cu putina sare. In timpul acesta se dezoseaza pestele care se va prece prin blender cu cele doua galbenusuri, maioneza , verdeata si condimentele. Se lasa palariile de ciuperci la racit, apoi se umplu cu pasta de peste.
Idee: cu aceeasi pasta se pot umple oua sau rosii.
7. Chiftelute la cuptor
– piept de pui si de vitel- tocate impreuna;
– o ceapa, un cartof mediu, un ou, 4-5 catei de usturoi, sare si piper, patrunjel, faina
Carnea se toaca si se amesteca. Intr-un vas se pun legumele curatate: o ceapa medie, un cartof, cativa catei de usturoi, patrunjelul si oul, apoi se dau toate prin blender. Se pune carnea tocata, se dau prin blender impreuna (optional), apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust. Daca e prea moale compozitia, se poate adauga o lingura de faina.
Cu o lingura se ia compozitie din vas si se formeaza bile in mana unsa cu ulei (de masline, preferabil. Se pun chiftelutele la cuptor intr-o tava cu hartie de copt si se lasa la foc mic o ora.
Idee: cartoful poate fi dat pe razatoare sau inlocuit cu o felie de paine inmuiata in lapte si stoarsa. Se servesc cu piure si muraturi.
6. Supa de peste
– bucati de peste, sare, apa;
– un morcov, un cartof, telina, ceapa
Intr-o oala cu apa se pun la fiert legumele: ceapa intreaga, rondele de morcov, sferturi de cartof, cuburi de telina, pastarnac si patrunjel (radacini). Se sareaza putin si se adauga pestele cand legumele sunt deja fierte. E necesar ca bucatile de peste sa fie fara oase. Se scoate ceapa intreaga, se presara leustean sau patrunjel tocat si se poate servi.
Sugestie: supa poate fi transformata in ciorba prin adaugarea unui litru de bors fiert separat.
5. Peste cu legume la cuptor
– peste proaspat (salau, pastrav, somon sau orice alt peste cu oase mari)
– 2 cartofi, o ceapa, un morcov, telina, sare, apa
Se taie pestele dupa marimea tavii, se spala si se scurge. Pe fundul tavii se vor aseza legumele taiate si spalate: sferturi de cartof, rondele de morcov si cuburi de telina, dar si ceapa taiata julien.
Se pot folosi chiar si cativa catei de usturoi. Se aseaza pestele peste legumele presarate cu putina sare, se unge cu putin ulei de masline si se toarna incet o cana de apa.
Tava cu legume si peste va fi data la cuptor pentru 45- 50 minute necesar prepararii.
4. Fasole verde cu vita
– pulpa de vitel sau manzat, apa, sare;
– fasole verde, un morcov, o telina mica, ceapa, ulei, sare, patrunjel, pasta de rosii;
Se portioneaza pulpa de vita/ vitel/ manzat si se pune la fiert separat intr-o oala cu apa si foarte putina sare.
O ceapa taiata julien se caleste in putin ulei. Se adauga fasolea verde (din conserva sau proaspata, taiata in bucati mici), apoi legumele: rondele de morcov, cubulete de telina si eventual un cartof taiat in cuburi mici si se acopera cu o cana de apa, lasandu-se la fiert 20 minute. Se pune apoi carnea taiata in cuburi si se lasa la fiert impreuna cu legumele, sarandu-se putin. Cand toate aromele s-au raspandit se pune o cana de pasta de rosii peste mancare, lasandu-se in continuare la foc mic vreme de 10 minute. Se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat.
Sugestie: mancarea va fi mai inmiresmata daca vor fi adaugati cativa catei de usturoi zdrobit dupa ce a fost oprit focul. Se amesteca bine usturoiul in mancare si se poate servi cu mamaliguta.
3. Ciorba de gaina cu taietei
– apa, sare, gaina (de tara);
– un morcov, o ceapa, o telina mica, o radacina de patrunjel si/sau pastarnac, un cartof sau doi;
– un ou, faina, sare, ulei de masline;
Gaina se transeaza si se pun la fiert pentru ciorba doar spatele, gatul si aripile. Restul (bucatile carnoase) se foloste pentru felul II. Gaina de tara fierbe mai greu, asa ca trebuie avut in vedere un timp mai lung de preparare a mancarii. Un pui crescut la tara se fragezeste intr-o ora- o ora jumatate, in vreme ce gaina mai batrana poate fi fiarta chiar si 4-5 ore.
Se pune, deci carnea la fiert. Se scoate spuma si dupa o ora de cand a inceput carnea sa fiarba, se strecoara zeama printr-un tifon asezat intr-o strecuratoare. Se spala oala si in zeama scursa se pun legumele la fiert: cartofii taiati in sferturi, morcovul, patrunjelul si pastarnacul rondele, iar telina taiata in bastonase. Daca supa va fi mancata de copii mai mici de 2 ani, ceapa se pune intreaga la fiert si se va scoate ulterior. Se sareaza si se lasa la fiert, timp in care se fac taieteii: dintr-un ou, putina sare si o lingura de faina se face o compozitie de clatite. Se prajesc cele doua clatite intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Uleiul poate fi pus direct in compozitie: o lingurita. Se taie apoi cele doua- trei clatite in bucati cat mai mici si mai subtiri, rezultand astfel taieteii care se vor pune la fiert in supa. Se poate drege supa cu un ou batut cu smantana si se presara leustean tocat.
Sugestii:
- ca sa fie considerata ciorba, se poate adauga in supa un litru de bors fiert separat;
- in loc de taieteii de casa se pot folosi: paste, orez sau galuste.
2. Supa de perisoare
– 2 litri apa, sare, o ceapa, un cartof, un morcov, o telina mica, o radacina de pastarnac si una de patrunjel
– carne tocata de pui si vita in amestec, o ceapa mica, un ou, 2 linguri de faina, patrunjel verde, orez
Intr-o oala de ciorba se pun legumele taiate in cuburi la fiert cu  putina sare. Carnea tocata se aseaza intr-un bol impreuna cu ceapa, oul  si patrunjelul, apoi se trec toate prin blender impreuna cu un varf de  cutit de sare. Putin orez spalat (cam 2 linguri) se amesteca in  compozitia de carne, amestecandu-se cu mana sau cu o lingura si  completand cu putina faina. Se formeaza perisoare mici in mana umezita  cu apa; li se dau drumul in supa atunci cand clocoteste si se lasa la  fiert 20 minute. Orezul va incorpora apa, iar perisoarele isi vor dubla  volumul. Se adauga putina verdeata si poate fi servita cu smantana.
Pentru ca suap sa fie transformata in ciorba se poate adauga un litru de bors fiert separat sau putin bulion.
1. Mancare de cartofi cu pui si orez
– 4-5 cartofi, un piept dezosat de pui, un ardei gras, un morcov, o ceapa, o telina mica, o cana de orez
– 3 linguri ulei, patrunjel verde, sare, piper, cimbru, alte condimente (dupa preferinta)
Se taie pieptul de pui in fasii care se calesc 2-3 minute in putin ulei. Se pun apoi la calit ceapa, morcovul si telina taiate in cubulete, se sareaza.
Cand legumele s-au inmuiat putin, se adauga cartofii taiati in cuburi, dar si orezul spalat. Se toarna doua cani de apa, lasandu-se la fiert un sfert de ora.
Cand s-a fiert orezul si s-au inmuiat cartofii se pune ardeiul gras, se presara condimentele si dupa inca un clocot se poate presara verdeata.
Sugestii:
- in loc de apa de completare, se pot folosi pasta de rosii, bulion sau chiar rosii;
- pentru un plus de savoare se pot adauga cativa catei de usturoi in ultimele 5 minute de clocot al mancarii.