Retete fara varsta

Culese de prin reviste sau incercate in bucatarie

GUSTARI si MIC- DEJUN

  • Piure de fructe cu branza de vaci

1/2 banana, piersica, 50 g branza, sucul unei portocale. Toate se mixeaza si se consuma rece, ca desert.

  • Cartof dulce copt

3-4 cartofi dulci, unt, scortisoara,  nucsoara

Se coc cartofii 45 min, se racesc s ise curata. Se dau prin blender cu putin unt, scortisoara si nucsoara, iar amestecul se poate subtia cu apa plata sau formula de lapte.

  • Budinca de paine

1/2 paine alba (nu foarte proaspata), 60 ml smantana, o lingurita zeama de lamaie, 2 mere, 2 piersici

Se faramiteaza miezul de paine. Merele si piersicile se taie cubulete, se amesteca cu painea, smantana dulce de gatit si lingurita de suc de lamaie. Se serveste cu frunze de menta.

  • Omleta cu branza

2 oua, 2 linguri lapte, 50- 70 g branza Chedar rasa, un cub de unt

Se bat ouale, se adauga branza si laptele, apoi se prajesc in unt 4 minute.

  • Chec cu ciuperci

3 cepe, 500 g ciuperci, 5 oua, bicarbonat, 5 linguri faina, 5 linguri smantana, marar, 3 linguri ulei, sare si piper

Se calesc ciupercile cu ceapa, sare si piper. Se tapeteaza tava cu faina. Se bat albusurile. Se face un amestec din ciuperci, galbenusuri, smantana, marar, care se pune peste albusurile batute. Se incorporeaza faina si se da checul 30 minute la cuptor.

PRANZ sau FEL PRINCIPAL

  • Ciorba de dovlecei

2 l apa, 1 l bors, 1 morcov, 1 patrunjel, 3 dovlecei, 1 ceapa, 2 rosii, verdeata, sare, 1 galbenus, 30 g smantana, 20 g faina

Se fierb ceapa si celelalte legume, se adauga borsul fiert separat, apoi dovleceii si rosiile. La ciorba se adauga smantana amestecata cy galbenusul si faina, apoi se presara verdeata tocata.

  • Supa- crema de morcovi

1 1/2 l apa, 5 morcovi, o ceapa, 2 linguri unt, 4 linguri smantana, 2 linguri zahar, sare, crutoane;

Se taie morcovii marunt si se pun la fiert cu ceapa. Se mixeaza, se adauga sarea, zaharul, untul si se fierb impreuna. Se serveste cu smantana si crutoane.

  • Piure de mazare cu morcov

300 g mazare, un morcov, o lingura de unt, 150 ml lapte

Se fierb mazarea si morcovul, se scurg si se paseaza, iar pasta se amesteca cu unt si lapte la bain- marie 5 minute.

  • Budinca de legume cu pui

2 morcovi, 3-4 cartofi, conopida, broccoli, 2 rosii, 2 bucati de piept de pui dezosat, 2 galbesnusuri de ou, o lingura de smantana, cascaval, un cub de unt, sare;

Se fierb legumele (fara rosii), apoi puiul (sau se fierb separat). Se taie legumele cubulete, iar puiul se toaca fin (se va pastra zeama). Se unge un vas de yena cu unt si se pune puiul, acoperit de legume, apoi rosiile taiate felii subtiri. Din galbenusuri, smantana, zeama de carne si sare se face un sos care se toarna deasupra. Se pune amestecul la cuptor pentru 10-15 min, apoi se presara cascavalul si se lasa iarasi la cuptor pentru 5 min.

  • Pui Shanghai

piept de pui, 2 oua, 2 linguri sos de soia, 2 linguri de mustar, sare, piper, faina, marar, susan

Se taie pieptul de pui in fasii care se prajesc in aluatul ca de clatite. Se tavaselc apoi in susan si pot fi consumate calde sau reci.

  • Cartofi cu ciuperci

1,5 kg cartofi, 250 g ciuperci, o ceapa, 3 linguri  ulei, 3 linguri faina, pesmet, sare, piper, verdeata

Se fierb cartofii in coaja, se curata si se taie felii. Se calesc ceapa, faina si ciupercile, apoi se pun peste cartofi in tava unsa si tapetata cu pemet. Se poate turna deasupra un amestec din cascaval, smantana si 3 oua inainte de a fi date la cuptor.

  • Tocanita de curcan cu galuste

1 kg carne de curcan (sau pui), 2 cepe, usturoi, biua, piper, sare, 2 cani lapte, 2 linguri faina; pentru galuste: 2 oua, 100 g faina, sare

Se taie ceapa, se caleste cu putin usturoi. Se adauga carnea, boiaua, sarea si piperul. Se face un rantas din usturoi, faina si lapte care se toarna peste carnea fiarta si se fierb impreuna 5-6 minute. Din ou, faina (gris) si sare se formeaza galustele care se fierb separat in apa, apoi se adauga in mancare cu putin marar tocat.

  • Pilaf cu ardei

o cescuta de orez, 3 linguri ulei, 2-3 rosii, 4-5 ardei, 2 linguri patrunjel, 2 cepe, sare, piper

Se calesc ceapa, orezul, ardeii, apoi rosiile taiate felii cu sare. Se adauga apa si se lasa la fiert timpul indicat pentru fierberea orezului. apoi se adauga verdeata.

  • Chiftelute de pui la cuptor (retetemancare.ro)
cca 500 g piept de pui, 2 cepe, 5-6 catei de usturoi mari, 1 ardei (optional), 2 oua, 2 felii mari de paine, marar si patrunjel, sare, piper

Se dau prin masina de tocat: pieptul de pui, ceapa, ardeiul si painea (neinmuiata am pus-o eu pentru ca compozitia sa nu fie prea apoasa). Amestecul rezultat se amesteca cu ouale, usturoiul pisat, verdeata, sare si piper. Se fac bilute potrivite care se pun in tava pe hartie de copt. si se dau la cuptorul incins pentru cca 40-50 minute. Daca cuptorul vostru nu rumeneste prea bine deasupra puteti unge cu o pensula cu ulei fiecare chifteluta, cu 10-15 minte inainte de a le scoate din cuptor.