Gustari si/ sau deserturi
DESERTURI
- Dulceata de banane
Iata o reteta simpla, ieftina si foarte rapida! Avantajul major este ca-i un deliciu, pe placul atat al celor mari, cat si al celor mici!
Ingrediente:
3-4 banane bine coapte;
2 lamai
o cana de zahar
o cana de apa
optional: o pastaie de vanilie sau zahar vanilinat
Se storc cele doua lamai, obtinandu-se o jumatate de ceasca de suc de lamaie. Bananele se curata si se taie felii groase cam de 2 cm care se stropesc apoi cu zeama de lamaie.
Se face un sirop din apa si zahar; cand incepe sa fiarba siropul se adauga bananele si sucul de lamaie. Se fierbe amestecul 30 minute, apoi se adauga vanilia (sau zaharul vanilinat) si se opreste focul.
Dulceata trebuie pusa in borcane sterilizate, iar dupa racirea completa se poate depozita in camara.
- Budinca dulce de paste cu branza
– paste integrale (sau nu neaparat); (se pot folosi macaroane, spaghete, fussili);
– 1/2 kg branza dulce;
– 10 linguri de zahar;
– o mana de stafide;
– esenta de rom si/ sau zahar vanilat;
– 5 oua;
– unt pentru uns tava; un varf de cutit de sare;
Se pun stafidele la inmuiat in putina apa cu esenta de rom. Trebuie sa se inmoaie minimum 2 ore, pentru a se rehidrata.
Se fierb pastele in apa cu putina sare si o lingura de ulei (ca sa nu se lipeasca).
Branza dulce se va da pe razatoarea cu gauri mari, apoi se va amesteca bine cu stafidele puse la inmuiat, cu cele 10 linguri de zahar si cu ouale batute. Se adauga esenta de rom/ lamaie pentru gust, dar si coaja rasa de la o lamaie sau portocala (optional).
Intr-o tava unsa cu unt se pune un strat de paste, apoi jumatate de in cantitatea de branza cu stafide si oua; se amesteca bine cu mana, apoi se repeta procedura: paste, apoi branza cu ouale si zaharul. Se amesteca bine toate ingredientele, apoi se da tava la cuptor pentru 45 minute.
Se serveste calda sau rece, alaturi de un vin alb.
Pofta buna!
- Castane coapte
– castane, apa, sare
Se spala castanele in 2-3 ape si se cresteaza coaja in cateva locuri. Se pun in tava de aragaz si se stropesc din cand in cand cu apa foarte sarata.
Dupa maximum 30 min se scot si se acopera cu un servet ud pentru ca apoi sa li se indeparteze coaja mai usor.
Se servesc calde ca atare sau in diverse combinatii de piure de fructe.
Pofta mare!
- Salam de biscuiti
– biscuiti, rahat, unt, apa, cacao, zahar, arome
(facultativ: curmale, coaja rasa de lamaie/ portocala, nuca de cocos, nuca)
Se sfarama biscuitii intr-un vas. Se prepara un sirop dintr-o cana de apa, 2 linguri de cacao, 2-3 linguri de zahar (in functie de cat de dulci sunt biscuitii) si un pachet de unt. Se lasa siropul la racit, apoi se toarna incept peste biscuiti pana cand se incorporeaza. Se pun bucatele de rahat (nuca, nuca de cocos rasa, curmale etc), iar compozitia se scoate cu lingura pe o folie transparenta alimentara. Se rasuceste sub forma unui sul si se poate consuma dupa ce a fost dat la rece (ca sa se intareasca untul).
Sugestie: doua banane puse cap la cap pot fi imbracate in salam de biscuiti, rezultand o rulada surpriza ornata cu nuca de cocos rasa.
GUSTARI
- Salata orientala
– doi cartofi mici, un ou, masline, iaurt, sare
Cartofii fierti in coaja se curata si se taie in cuburi. Oul fiert tare se curata si se taie rondele peste cartofi. Se pun apoi maslinele fara samburi, se potriveste gustul de sare. Se pot pune cubulete de carne de vita sau pui fiert. Deasupra salatei se toarna iaurtul, apoi se amesteca pana cand se incorporeaza uniform in compozitie.
- Ciuperci cu maioneza
– ciuperci (proaspete sau din cutie), maioneza, 5-6 catei de usturoi, verdeata, sare si piper
Ciupercile se spala si se curata, apoi se fierb 5 minute in apa cu sare daca sunt proaspete. Daca sunt ciuperci de la cutie, se spala doar in jet de apa. Se toaca marunt, apoi se amesteca cu mujdeiul de usturoi, maioneza si verdeata tocata marunt.
Pentru mese aniversare, ciupercile, maioneza, usturoiul, verdeata si condimentele se trec prin blender, apoi se pot umple rosii sau oua cu pasta obtinuta. Se decoreaza cu masline negre si verdeata.
- Ciuperci umplute cu pastrav afumat
– 5-6 palarii de ciuperci, sare, apa;
– pastrav afumat, maioneza, 2 galbenusuri de ou, sare si piper, verdeata
Ciupercile se curata, se spala si se pun 10 minute la cuptor cu putina sare. In timpul acesta se dezoseaza pestele care se va prece prin blender cu cele doua galbenusuri, maioneza , verdeata si condimentele. Se lasa palariile de ciuperci la racit, apoi se umplu cu pasta de peste.
Idee: cu aceeasi pasta se pot umple oua sau rosii.
- Cascaval pane- asta intra la capitolul “prajeli” si nu e chiar sanatos
– cascaval;
– doua oua, faina, sare, ulei sau unt;
Se face un sos din cele doua oua batute cu putina sare si doua linguri de faina. Sosul trebuie sa fie putin mai gros.
Se topeste untul in tigaie la foc mic si se prajesc feliile de cascaval trecute prin sosul bechamel (cel folosit pentru snitele).
Se serveste cald, cascavalul topindu-se sub crusta aurie a sosului bechamel.