Lista alimente pentru diversificare

  • DE LA 3 LUNI:

– ANASON: sub forma de ceai contra colicilor;

  • DE LA 4 LUNI:

– CAISE: fara coaja, caci este alergenica; sucul stors (1- 2 lingurite);
– FASOLE VERDE: se fierbe bine si se ofera in supe/ ciorbe strecurate; poate provoca gaze;
– IAURT: se foloseste in amestec cu piureul de legume sau de fructe; pana la un an se foloseste iaurtul simplu, fara fructe;
– MAR: primul fruct indicat in diversificare; initial, marul ras se scurge de suc si se serveste mai intai o lingurita, apoi cantitatea creste treptat; marul copt sau sucul de mar pot fi folosite cu mare incredere in prima etapa a diversificarii;
– OREZ: contine proteine cu aminoacizi esentiali; se serveste in supe sau in diverse combinari cu legume (morcov, dovlecel etc);
– PASTARNAC: se pune in primele supe strecurate;
– PATRUNJEL: se pune in primele supe strecurate;
– TELINA: in supele strecurate, bine fiarta;
– ULEI DE PORUMB: nu contine colesterol; se adauga in supitele strecurate;
– ULEI DE MASLINE presat la rece: compozitia lui e asemanatoare laptelui matern; eficient in dezvoltarea sistemului nervos central al copiilor;

  • DE LA 5 LUNI:

– CEAPA: fiarta in supa de legume si apoi aruncata;
– DOVLECEL: in supe, bine fiert; pasat, se poate folosi in piureurile de legume;
– GRAPEFRUIT: foarte bogat in vitamina C; se foloseste sub forma de suc proaspat stors (3-4 lingurite/ zi);
– PORTOCALA: foarte bogatA in vitamina C; se foloseste sub forma de suc proaspat stors (3-4 lingurite/ zi);
– MANDARINA: foarte bogatA in vitamina C; se foloseste sub forma de suc proaspat stors (3-4 lingurite/ zi);
– MORCOV: in primele supe de legume (strecurate);
– STRUGURI: potential mic alergenic; laxativi;

  • DE LA 4-6 luni

– AFINE- contin vitamina C si betacaroten; se introduc sub forma de suc sau piure la 4-5 luni;
– ANDIVE: sucul proaspat stors e remineralizant si imunostimulator (contine multa vitamina C); previne tulburarile de crestere si intareste sistemul imunitar;
– ARDEI: fiert, in supe sau piureuri (se poate introduce chiar si sub forma de ardei copt- gust mai dulce);
– AVOCADO: bogat in grasimi bune, care contribuie la dezvoltarea creierului, inimii si a vaselor de sange; se poate marunti in blender si se poate combina cu cereale, branza calcica sau legume;
– BANANE: fruct bogat in potasiu, usor digerabil. Mai contine: complexul devitamine B, fibre, magneziu, vitamina C, zinc, seleniu; contine calciu, fier si acid folic. Nu trebuie servite mai mult de 2 banane/ saptamana- conduce la constipatie. Se aleg fructele bine coapte care se combina cu branza calcica.
– IAURT: se foloseste in amestec cu piureul de legume sau de fructe; pana la un an se foloseste iaurtul simplu, fara fructe;

  • DE LA 6 LUNI:

– ANGHINARE: fiarta, in supele de legume; sursa sigura de carbohidrati, Ca, Fe, Mg, P, K, Zn si vitaminele din complexul B;
– CAISE: pulpa decojita se poate combina cu branza calcica sau budinca de branza;
– CARTOF: fermenteaza si da dureri de burtica; fiert si amestecat cu legume tolerate de micut;
– CARTOFUL DULCE: are compozitie mai apropiata de cea a morcovului; se foloseste copt sau fiert si pasat cu branza calcica ori cu alte legume, ca o supa- crema;
– DOVLEAC: bogat in betacaroten; indicat este dovleacul copt la cuptor (50 min) pasat sau amestecat cu alte fructe;
– GULIE: se fierbe in supa de legume (strecurata) sau in piureul de legume;
– GUTUIA: se coace, fara adaos de zahar sau alte condimente;
– MANGO: se foloseste sub forma de suc proaspat sau i se serveste pulpa in adaos cu alte fructe/ legume ori branza, iaurt;
– MARAR: ceaiul de marar calmeaza colicile; acelasi efect il are apa de marar de la farmacii;
– MORCOV: in supele de legume; de la 6 luni se poate servi pasat, sub forma de piure de legume;
– OU: galbenusul se introduce in alimentatie bine fiert (minim 5 minute); intai cate o optime, crescand treptat cantitatea; galbenusul se da alternativ cu carnea; 2-3 galbenusuri/ saptamana, amestecat in piureuri;
– PASTARNAC: se poate folosi ca piure de legume ori in supele- crema;
– PATRUNJEL: se poate folosi ca piure de legume ori in supele- crema;
– PRAZ: leguma cu efect laxativ puternic, putand determina diaree;
– PAINE (alba, neagra, graham): aliment caloric extrem de dezechilibrat, se va folosi cat mai putin; preferabila e painea neagra;
– SALATA VERDE: sub forma de frunze fierte in ciorbita;
– SFECLA: fiarta in supe, ciobite; proaspata: in salate sau pasata/ rasa, alaturi de morcov, telina si mar;
– SPANAC: leguma puternic laxativa, putand determina diareea; aliment bogat in fier, dar si in nitrati (datorita solului);
– TELINA: in supe/ ciorbe sau pasata, in piureul de legume;
– USTUROI: previne raceala; nu trebuie exagerat, caci poate determina dureri abdominale, modificari ale scaunului sau urticarii; un graunte de usturoi in mancare, cel mult;

  • DE LA 7 LUNI:

– BRANZA DULCE: cea preparata in casa e ideala; se combina cu fructe sau se adauga in piureurile de legume;
– COMPOT DE CAISE decojite neaparat (potential alergenic din cauza pufului);
– CURCAN: impreuna cu puiul si vita, sunt potrivite in primele etape ale diversificarii; bine fiert si pasat, se poate combina cu piureul de legume sau poate fi folosit in supe;
– FICAT DE PUI: importanta sursa de fier, vitamine si saruri minerale; se fierbe bine si se paseaza; se incepe cu 10- 20 g (un lob de ficat); se asociaza cu piure de legume (cartof, de exemplu) pentru a fi acceptat mai usor;
– GUTUIA: sub forma de compot proaspat, fara adaos de zahar, impreuna cu mar;
– PUI: bine fiert si pasat, combinat cu piureuri de legume;
– SOMON: fiert in aburi sau in apa; amestecat cu orez si condimentat cu marar;
– SCORTISOARA: in compoturile de fructe proaspete;
– URDA: adaugata in mamaliguta sau in amestec cu fructe dulci, pasate;
– VITA: aliment bogat in fier; cu cat e mai rosie carnea, cu atat mai mult fier contine si cu atat animalul este mai tanar (preferabil: vitel sau manzat); se combina cu piureuri de legume sau se foloseste in supe/ ciorbe;

  • DE LA 8 LUNI:

– BROCCOLI: se introduce in cantitati mici, pasat alaturi de alte legume in supe- crema; provoaca gaze;
– CARTOF sub forma de piure cu unt; cartoful e o leguma care fermenteaza (da dureri de burtica);
– CONOPIDA: bine fiarta si pasata in piureul de legume ori in supe; doua buchetele sunt suficiente (mai mult, provoaca gaze);
– FAINA DE OREZ (OREZINA) nu contine gluten; bine tolerata de stomac;
– FAINA DE PORUMB (ZEAMIL) nu contine gluten, e bine tolerata de stomac;
– GRISUL- contine gluten; poate cauza malabsorbtie, scaune diareice permanente, fara crestere ponderala daca e introdusa mai devreme;
– MASLINE: doar cele desarate si negre (adica bine coapte);
– PEPENE ROSU: se ofera sub forma de suc proaspat stors;
– PASTE FAINOASE: sub forma de fidea sau taietei (cu sau fara ou), in supe si ciorbite sau fierte in apa cu ulei de masline, fara sare si amestecate cu branza de vaci. Abuzul de fainoase cauzeaza distrofii;
– UNT: in combinatia cu mamaliguta si smantana sau in supe/ ciorbe, supe- crema, inlocuind uleiul de masline;

  • DE LA 9 LUNI:

– CAS: mult mai sanatos decat telemeaua, dar mai putin recomandat decat branza dulce ori urda; se foloseste in piureuri de legume ( o lingurita- doua);
– MALAI: sub forma de mamaliguta cu branza facuta in casa ori iaurt
– SMANTANA: aliment gras si greu digerabil pana la aceasta varsta; se foloseste in supe/ ciorbe (o lingurita de smantana, pentru inceput) sau cu mamaliguta si branza;

  • DE LA 10 LUNI:

– CASTRAVETE: decojit si stors, sub forma de suc, ajuta la hidratare;
– CIRESE: fructele sunt alergene si laxative (ca si strugurii, perele, prunele); o lingurita de suc poate combate constipatia;
– PEPENE GALBEN: se poate prepara sub forma de piure cu adaos de cereale; fruct cu efect alergen si/ sau diareic;
– ROSIE: aliment care irita stomacul bebelusilor; se serveste in supa, bine fiarta, decojita si fara seminte;
– VISINE: alergene, dar si laxative; o lingurita de suc proaspat de visine e de ajutor in combaterea constipatiei;

  • 1 AN+

– ALBUS DE OU: este alergen, de aceea este recomandat dupa un an;
– ANANAS: fruct acid care irita mucoasa stomacului;
– BRANZA DE BURDUF (ca si branzeturile cu mucegai, feta sau cele nepasteurizate): are continut mare de sare si poate fi alergenica;
– BRANZA TELEMEA: se desareaza inainte de a o servi copilului; de preferat e casul de vaca sau telemea din lapte pasteurizat;
– BRANZA TOPITA: are valoare nutritiva scazuta, contine multe grasimi saturate de origine animala; sarurile de topire din branza topita duc la carente de calciu;
– CACAO: excitant al sistemului nervos- agita copilul; se foloseste o lingurita la un biberon de 200 ml lapte;
– CASTRAVETE: sursa de hidratare; se decojesc si se folosesc in salata ori se consuma cruzi;
– CASCAVAL: e alergen, bogat in grasimi saturate si sare, iar sarurile de topire inlocuiesc calciul din organism;
– CAPSUNI: alergene datorita semintelor care irita colonul si provoaca diaree ori reactii alergice cutanate; se dau sub forma de suc sau de fruct proaspat;
– CIOCOLATA: aliment energizant, dar cu valoare nutritiva scazuta; se incepe cu ciocolata alba, apoi ciocolata cu lapte;
– CIUPERCI: alergene si greu digerabile; se servesc in soteuri, maruntite (nu pasate) ori in supe- creme;
– CURMALE: contin 70% zahar, proteine vegetale (5%), saruri si vitamine; sunt hranitoare si usor de digerat; se consuma proaspete sau uscate;
– FAINA: contine mult gluten (componenta a graului care provoaca alergii pe mucoasa digestiva); poate cauza malabsorbtie, scaune diareice permanente, fara crestere ponderala daca e introdusa mai devreme;
– FRAGI: alergen datorita semintelor mici care irita colonul si cauzeaza eruptii pe piele;
– KIWI:  alergene datorita semintelor care irita colonul si provoaca diaree ori reactii alergice cutanate; se dau sub forma de suc sau de fruct proaspat;
– LAPTE DE VACA, OAIE, CAPRA: poate produce mari probleme digestive; cel mai adesea, provoaca anemie;
– LAMAIE: este acida si irita mucoasa stomacala;
– MURE: alergene datorita semintelor care irita colonul si provoaca diaree ori reactii alergice cutanate; se dau sub forma de suc sau de fruct proaspat;
– MIERE: introdusa mai devreme, poate provoca botulismul, boala cu consecinte severe asupra sistemului muscular si nu numai;
– PERE: fruct cu efecte laxative puternice; se incepe cu sucul proaspat stors; dupa o vreme se poate introduce pulpa;
– PRUNE: fruct cu efecte laxative puternice; se incepe cu sucul proaspat stors; dupa o vreme se poate introduce pulpa;
– PEPENE ROSU: se poate oferi sub forma de gustare, alaturi de alte fructe;
– PIPER: condiment nu foarte preferat de micuti;
– RIDICHE: provoaca gaze; se introduce in cantitati mici;
– ROSIE: irita stomacul bebelusilor; se poate consuma proaspata, in cantitati mici;
– SARE: rinichii sugarului mai mic de un an sunt incapabili sa elimine in mod natural sarea;
– STAFIDE: aliment solid, mic, dur, rotund si lipicios; se poate ineca sau sufoca;ne; se consuma in stare naturala sau uscate;
– SMOCHINE: contin 75% vitamine, pectina;se consuma in stare naturala sau uscate;
– ZMEURA: contine seminte mici care irita colonul si provoaca alergii, diaree, eruptii cutanate;
– ZAHAR: nu e necesar sa fie folosit mai devreme, caci legumele si fructele contin zahar in stare naturala; zaharul brun si cel din trestie de zahar sunt preferabile zaharului alb, intens procesat;

  • 2 ANI+

– ALUNELE: puternic alergene; risc de inec;
– ARAHIDE: alergene;
– CREVETI: alergene, ca si toate fructele de mare (crabi, scoici etc); contin mult mercur (in special tonul);
– FISTIC: alergen, exista pericolul inecarii;
– MIGDALE: alergene; exista pericolul inecarii;
– NUCI: alergene; exista pericolul inecarii;
– RATA: fiarta bine, in supe ori in combinatie cu sos de rosii si piure de cartofi;
– TON: carnea tonului e bogata in mercur;
– UNT DE ARAHIDE: pana la acesta varsta, este puternic alergen;

  • 3 ANI+:

– APA MINERALA: contine multe minerale;
– CACAO: excitant al sistemului nervos, agita copilul; se foloseste in prajituri de casa;
– CARNE DE VANAT: contine multi urati (derivati ai acidului uric) care provoaca guta;
– CIOCOLATA cu alune sau arahide: aliment energizant, cu valoare scazuta nutritiva;
– FASOLE: greu de digerat, provoaca disconfort gastric;
– FICAT DE PORC: foarte greu de digerat pentru un stomacel mai tanar;
– GASCA: e foarte grasa; contine multi urati (derivati ai acidului uric) care provoaca guta;
– LINTE: leguma greu de digerat, provoaca gaze;
– MAIONEZA: de preferat este cea “light” pentru ca a fost pasteurizata si e exclus riscul de salmoneloza;
– MAZAREA: leguma greu de digerat, provoaca gaze;
– MARGARINA: continut mare de grasimi hidrogenate (nesanatoase); preferabil sa fie inlocuita cu unt;
– MEZELURI: maximum o data/ saptamana; carnea e prea procesata si contine multi aditivi alimentari;
– OAIE: este prea grasa si greu digerabila pentru stomacelele copiilor;
– PORC: carnea este prea grasa si greu digerabila;urala, dar bine spalata;
– SALATA VERDE: in salate, in stare nat
– SOIA: leguma greu de digerat, provoaca gaze; contine hormoni pe baza de plante;
– TON si alt peste in conserve: bogat in sodiu si conservanti;
– VARZA: leguma greu de digerat, chiar si bine fiarta; baloneaza si creeaza disconfort gastric;
– VANATA: leguma greu de digerat, chiar si bine fiarta; baloneaza si creeaza disconfort gastric;

  • EXEMPLU DE MENU:

Menu la 4-6 luni

Copiii alaptati natural incep diversificarea cand au implinit 6 luni (de regula) pentru ca in prima jumatate de an, laptele mamicii lor este alimentul ideal. Dupa 6 luni, lapticul mamicii nu mai este de ajuns, iar piticotul va trece la urmatoarea etapa din viata lui: diversificarea alimentatiei!

Copiii care din diverse motive nu au fost alaptati de mamici (sau au fost, dar pentru o perioada scurta), vor fi grabiti sa-si diversifice alimentatia la 4 luni. Pe langa lapticul- formula, vor primi primele alimente cu gust nou. Probabil ca ceaiul si apa le sunt cunoscute!

Dar sa incepem!

Legumele si fructele sunt primele introduse in alimentatia piticotului. La inceput sunt sub forma de suc, apoi vor capata consistenta unei creme.

Morcovul si marul sunt primele introduse. Sucul de mar si cel de morcov au gust dulce si placut copilasului. Mami va avea mult succes! Ideal ar fi ca sucul de mar sau morcov sa fie dat cu lingurita, iar piticotul sa fie asezat intr-o pozitie comoda: 45 grade, intr-o scoica sau un scaunel special; ori rezemat cu spatele de o perna sau pur si simplu in bratele mamei.

Il vei privi in ochisori si-l vei incuraja cu un zambet. Daca-i este fomica, in mod sigur va deschide gurita cand va vedea ceva apropiindu-se de buzele lui! Daca gustul il va surprinde placut, succesul e asigurat! Deci: incepi cu sucul de morcov sau de mar! E plin de vitamine si-i va placea!

Inceputul e lent: azi o lingurita de suc, maine doua sau chiar trei; in a treia zi si in urmatoarele mai pui cate doua lingurite, pana ajungi cam la 12 (50 ml)’

A trecut o saptamana si poti incepe cu alt suc! I-l dai simplu sau in combinatie, dupa cum crezi: mar+ morcov= pitic fericit!

Poti fierbe marul sau morcovul si i le dai pasate, sub forma de crema apoasa. Dupa 3 saptamani, ii poti face prima supa de legume: morcov cu telina si dovlecel, date cu lingurita (sau biberonul).

Ideal ar fi ca piticul sa manance din 3 in 3 ore sau cel mult la 4 ore. Laptele e alimentul principal; tot lapte ii dai in completare dupa sucul sau crema de fructe/ legume.

Mic- dejun: lapte

Gustare: lapte

Pranz: suc de mar/ morcov; piure de mar/ morcov

Gustare: lapte

Cina: lapte

Regula de baza: CREEAZA O ATMOSFERA PLACUTA IN TIMPUL MESEI!
Piticul nu va fi reticent, iar tu nu vei fi stresata! El va accepta lingurita, in vreme ce tu vei fi multumita ca primul pas al diversificarii alimentatiei a fost facut cu dreptul!

ALIMENTE TOLERATE:

– marul, morcovul (sub forma de suc de fructe/ legume sau fiert, ca si piure);

– cereale pentru sugari (cele pentru etapa I- pentru 4 sau 6 luni, in functie de varsta copilului);

– banana pasata; para;

– cartoful dulce si cartoful obisnuit;

– napii, pastarnac;

– avocado;

– cerealele pe baza de orez sunt primele introduse; orezul;

branza calcica: la un litru de lapte- formula sau lapte de la sanul mamei se pun 8 pastile de calciu lactic; laptele trebuie fiert inainte, apoi puse pastilele si amestecat pana cand se separa zerul; se strecoara intr-un tifon si se poate da branza calcica in combinatie cu fructele/ legumele adecvate varstei;

– unii pediatri recomanda broccoli in primele 6 luni, altii il repugna pana la varsta de un an;

Menu la 6- 9 luni

Ati trecut cu bine de prima tentativa a diversificarii! Copilu e deja obisnuit cu gusturi si texturi noi! Vor urma alimente in ordinea indicata de pediatru (sau de mama, soacra), iar copilul va capata energie mai multa pe zi ce trece!

Dupa 6 luni poti introduce carnita de pui/ curcan/ gaina de tara, galbenusul de ou ori banana. Ficatelul si cerealele pentru copii imbogatite cu fier sunt o sursa grozava de vitamine necesare dezvoltarii armonioase a unui copil in plin proces de crestere!

Copilasul va avea in continuare 2-3 mese de lapte, asigurandu-i cele 500 g necesare zilnic. Mesele principale (mic- dejun, pranz si cina) sunt constituite din alimente solide sau semi- lichide, dar neaparat tinand cont de schema de diversificare aprobata de pediatru.

Micul- dejun poate consta in: banana pasata; gris cu lapte; piure de mere si pere cu cereale; iaurt simplu sau cu cereale; compot de fructe; branza dulce de vaci; papaya pasata; biscuiti etc.

Pranzul: piure de cartofi, praz si mazare+ piure de pere ca desert; tocanita de pui+ piure de mere (desert); carne de vita cu morcov, pastarnac si cartof+ branza dulce de vaci; piure de linte cu legume+ piure de piersici cu cereale; file de platica

Primul ficatel:

– ficat de pui

– fructe sau legume pasate

Ficatelul de pui se spala si se fierbe 10 minute in lapte (e important: laptele reduce din gustul amar). Se mixeaza apoi cu legume fierte si pasate sau cu fructele preferate ale bebelusului.

Carnita e o foarte buna sursa de elemente nutritive pentru un bebelus aflat in plina etapa de dezvoltare, totusi e bine ca ficateii sa nu fie dati bebelusilor sub 6 luni, pentru ca stomacelul lor nu e pe deplin maturizat.

Primul galbenus:

– un ou

– legume sau fructe

E bine ca primul out din viata bebelusului sa provina de la o gaina de tzara, alimentata natural. Se fierbe oul 15 minute pe ceas. Se va incepe cu o optime de galbenus (noi am fost mai curajosi, am inceput cu o jumatate direct, dar pierduta intr-o cana de legume fierte si pasate). E bine ca bebelusul sa fie supravegheat pentru a nu manifesta efecte adverse, oul fiind alergen. Albusul este mai puternic alergen, de aceea nu va fi consumat de catre bebelusii mai mici de 12 luni.

ALIMENTE TOLERATE:

  • mar, para, morcov, cartof, napi, pastarnac, avocado, banana, orezul, cerealele pentru copii si branza calcica- alimentele din prima etapa a diversificarii;
  • la 6 luni se introduce carnea de pui fiarta separat; branza calcica;branza tip Fagaras;
  • la 7 luni- banana;
  • la  8 luni, ficatul de pui (fiert separat) si galbenusul de ou (nu si albusul, caci e puternic alergen);

La 8 luni se pot introduce in alimentatia bebelusului urmatoarele: peste alb slab, paine sau biscuiti si in general orice produs de panificatie din faina de grau, mamaliguta si alte produse din porumb (pufuleti), avandu-se totusi grija la aportul de sare si zahar prea mare; la fel si cu fainurile! Se pot face combinatii cu spaghete, paste fainoase si branzeturi, carne slaba de peste, pui, vita. Se continua planul de alimentatie anterior: o masa cu fructe, o masa cu legume si o masa cu carne/ branza/ galbenus de ou, putandu-se adauga pastele fainoase in supica sau la felul doi.

E bine ca alimentele nou introduse sa fie amestecate in cantitate mica in mancarea obisnuita a bebelusului, pentru a se familiariza si apoi acomoda cu gustul lor.

– pui cu orez si morcovi;

– supa- crema de cartofi;

– gogosele de cartofi;

– piure de conopida cu cartofi;

– mancarica de legume cu mamaliga;

– ostropel de pui cu piure de cartofi;

– ghiveci de legume cu mamaliguta;

– piure de gutui cu biscuiti;

– pilaf de orez cu piept de pui;

  • la 9 luni: iaurt simplu  pentru copii, lapte smantanit; urzicispanac(bogate in fier, dar si in nitriti, periculosi pana la varsta asta); supa cu galustecarne de vitaconopida si broccolipeste de apa dulce;

ALIMENTE NETOLERATE:

– sarea si zaharul; (alimentele se vor indulci cu sirop de artar ori agave, glucoza sau i se vor da neindulcite)

– albusul de ou (potential alergenic);

– fructele si legumele cu seminte mici (capsuni, mure, zmeura, kiwi) sau cu puf: piersica, caisa (pot declansa alergii);

– mierea (predispune la botulism, o boala care slabeste sistemul muscular);

RETETE:

  • RETETE PENTRU BEBELUSII DE 6 LUNI
  1. Piure de legume. Se fierb 3 morcovi potriviti, o bucatica de telina, o ceapa si pastarnac. Cand au fiert, se scoate ceapa, apoi se adauga cateva firicele de patruljel si cateva picaturi de ulei de masline si se lasa oala acoperita cu capac 10 min. Toate legumele se amesteca in blender. La amestesc se poate adauga de 3 ori pe saptamana carne de pui fiarta separat.
  2. Piure din cartof si mar (5-6 luni): Marul si cartoful se pun la copt la cuptor. Marul va fi gata mai repere, se va scoate si se va raci. Cartoful dureaza mai mult si e mai bine sa fie “prea bine copt” decat insuficient de copt. Se pun in blender si se amesteca. Daca piureul este prea “solid” se pot adauga cateva lingurite de lapte. Piureul se poate de asemenea amesteca cu branzica de vaci.
  3. Piure de banana si avocado-piseaza obucatica de banana bine coapta cu miez de avocado pana se omogenizeaza , se serveste imediat.
  4. Piure de cartof cu dovlecel 5-6 luni: dovlecelul se tait pe lung si se pune impreuna cucartoful taiat bucatele la cuptor cu putina apa. Deasupra se pune putin ulei de masline. Dupa ce s-au copt se amesteca in blender cu putin lapte praf.
  5. Dovleac si mar copt cu branzica (5-6 luni): Avem nevoie de un mar mediu (eu prefer golden), o bucata de dovleac (cam de 10 cm). Fructele spalate se dau la cuptor cam o jumatate de ora. Apoi le decojim, le bagam in blender si le amestecam cu branzica de vaci.
  6. Dovlecel la cuptor (dupa 6 luni): 2 dovlecei cruduti, 2 felii de ardei grasi(sau o bucata de rosie, fara seminte), o inima de ceapa. Se curata dovleceii, se taie pe lung, se pun la cuptor impreuna cu ceapa si ardeii, cu un pahar de apa si stropiti cu un pic de ulei de masline (sau nu). Se dau in blender. Eu prima data am dat doar dovleceii.
  7. Piure de mazare cu morcov si cartof (dupa 6 luni): Un cartof mediu, o mana de mazare si un morcov mic. Se pune la fiert morcovul si mazarea, apoi cartoful, se strecoara, se da in blender
  8. Mar copt cu branzica (dupa 6 luni):Un mar mare sau 2 mere mici se coc in cuptor cu un pahar de apa. Se face branzica din 250 ml lapte. Se paseaza cu furculita intr-un castronel.
  9. Piure de cartof cu carnita de pui si telina sau gulie(dupa 6 luni jumate): Se fierbe carnita separat (piept de pui sau partea superioara a pulpei)-cam 100 g. Se fierbe un cartof mediu cu o bucata de telina (cam o optime dintr-o telina mica, e foarte aromata si nu am pus prea mult) sau gulie (tot asa, o bucata mica, maxim un sfert de gulie). Se dau in blender impreuna.
  10. Piure de dovlecel cu fasole verde si cu pastarnac (dupa 6 luni jumate): O mana de fasole verde, un dovlecel mediu, crudut. Se curata pastaile, se pun la fiert cu pastarnacul, pe sfarsit se pune si dovlecelul la fiert, se strecoara si se dau in blender. Se poate pune un pic de ulei sau ulei de masline, sau unt.
  11. Cartof copt cu alte legume (dupa 6 luni): Se coace un cartof mediu, in cuptor, cu coaja, pe hartie de copt (nu se folosete folie de aluminiu!!!). Se face o supa de legumite (pastarnac, patrunjel, telina, mazare, fasole verde, morcov, conopida, dovlecel in diferite combinatii). La pireut nu se folosesc mai mult de 3 legume, bebelusii nu agreaza gusturile prea amestecate.
    Se curata cartoful si se amesteca cu legumele alese. Se subtiaza cu supa. Se piseaza cu furculita sau se da in blender.
  12. Cartof cu carnita la cuptor(dupa 6 luni jumate)
    Se opareste carnita de pui(piept sau partea superioara a pulpei, cca 100 gr.) apa se arunca.
    Se taie un cartof mediu sau doi cartofi mici, si inca o legumita (o bucata de dovlecel sau un buchetel de conopida sau o rosie decojita fara semnite sau 2 felii de ardei sau o inima de ceapa).
    Se pune cartoful, legumita aleasa si acrnita intr-un vas termorezistent, cu un pahar de apa si se stropeste cu o lingurita de ulei de masline. Se da la cuptor la foc mic. Cand e gata se da in blender si se serveste la bebe pofticios.
  13. Piure “crocant” (de la 5-6 luni)
    Ai nevoie de: o jumatate de banana, o jumatate de mar, biscuiti pentru bebelus.
    Taie fructele bucati si lasa-le 5-6 minute in apa in care clocoteste. Zdrobeste bucatile sau da-le prin mixer, pune-le intr-un vas termorezistent, adauga biscuitii zdrobiti si amesteca. Acopera vasul si lasa-l cateva minute la cuptor.
  14. Piure din cartof si mar (de la 5-6 luni)
    Ai nevoie de: 2 cartofi potriviti, un mar, o lingurita de unt, 2 linguri de lapte-formula
    Speli bine cartofii si marul, apoi ii pui la copt, in tava, la cuptor. Marul va fi gata mai devreme, asa ca vei curata pulpa coapta si o vei pasa bine prin sita sau cu furculita. Procedezi la fel si cu cartofii, cu precizarea ca acestia trebuie sa fie mai degraba “prea copti” decat “aproape copti”. Amesteci piureul de cartofi si mar cu laptele cald si untul, apoi freci totul cu o lingura de lemn pana cand obtii o spuma. Piureul acompaniaza cu succes galbenusul de ou fiert sau ficatul de pui. Mai tarziu, este o granitura delicioasa pentru perisoarele din carne de vita cu sos de rosii de exemplu
  15. Dovlecei cu morcov si orez (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 1 morcov mic, 1 dovlecel mic, 2 lingurite de orez.
    Se curata morcovul si dovelcelul si de taie bucatele. Se pune orezul la fiert. Separat se pun si legumele la fiert pana cand devin moi.
    Dupa ce s-a fiert si orezul se amesteca cu legumele si se mixeaza in blender. Se folosete apa in care au fiert legumele pana la consistenta dorita
  16. Pasta de pui cu cartofi (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 2 pulpe pui dezosate, 2 cartofi de marime mijlocie, 150ml iaurt, verdeata pentru gust.
    Pulpele se fierb pana cand carnea devine frageda.Separat,se fierb cartofii (curatati si taiati) cu verdeata. Dupa ce au fiert,cartofii se paseaza ca pentru piure,carnea se toaca foarte fin si se amesteca cu iaurtul.
  17. Piure de cartofi cu sfecla (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 500 g sfecla rosie, 250 g cartofi, 50 g unt, 100 ml lapte, 1 lingurita seminte sfaramate de chimen.
    Curata sfecla si cartofii, taie-i in felii subtiri sau in cubulete. Pune intr-o cratita putin unt si legumele. Adauga apa, cat sa se acopere legumele si fierbe la foc potrivit.
    Dupa ce legumele s-au inmuiat , paseaza-le trecandu-le prin sita sau marunteste-le cu ajutorul unui mixer. Pune apoi laptele cald, restul de unt si praful de chimen si amesteca bine piureul cu o lingura de lemn.
  18. Orez cu spanac (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: un pumn de orez (aprox 150 g), cateva frunze de spanac, cateva picaturi ulei se masline.
    Se alege orezul, se spala bine si se pune la fiert. Cand este aproape gata se adauga spanacul spalat bine in prealabil si se mai fierbe 5 min. Se strecoara totul prin sita si se paseaza bine.
    la sfarsit se adauga uleiul de masline.
  19. Piure de dovlecel cu lamaie (de la 5-6 luni): Ai nevoie de: 150 g de dovlecei, 20 g de branza alba (sau 10 g de iaurt + 10 g de smantana), o lingura de suc de lamaie, un varf de sare. Se taie capetele dovleacului. Se spala bine fara a se indeparta coaja. Se fierbe 15 minute in cuptorul cu microunde. Se pune in mixer, adaugandu-se sare si sucul de lamaie, apoi se adauga si branza, amestecand mereu. Se serveste bebelusilor care au peste 6 luni.
  20. Piure cu dovleac si galbenus de ou (de la 5-6 luni)
    Ai nevoie de: dovleac, 1 ou tare (pana la varsta de 1 an nu se da bebelusului decat galbenusul)
    Se curata dovleacul, se elimina fibrele, samburii si, bineinteles, coaja, apoi se taie in bucati. Se fierb bucatile de dovleac in oala sub presiune. Intre timp se fierbe un ou tare.
    Dupa ce au fiert legumele, se scurg si se adauga galbenusul, apoi se zdrobesc toate. Se pune o bucatica de unt cat o nuca si se serveste.
  21. Pui cu cartof si mar (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 15 g unt, 40 grame ceapa maruntita, 110 g piept de pui maruntit, 300 g cartof ( poate fi si cartof dulce) curatat si maruntit, jumatate de mar curatat si maruntit, 200 g supa de pui.
    Se incalzeste untul intr-o cratita, se adauga ceapa si se soteaza pentru 2-3 minute. Se adauga puiul si se soteaza pana isi schimba culoarea( se albeste).Se pun cartofii, marul si supa de pui.
    Se acopera si se lasa la fiert 15-20 min. Dupa ce au fiert se mixeaza pana la consistenta dorita.
  22. Supa crema de morcovi cu lapte (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: apa 2 pahare si jumatate, 200 g morcovi curatati, 200 ml (un pahar mai mic) lapte fiert, 1 g sare.
    Morcovii spalati si curatati se taie in bucati marunte, se pun in apa si se fierb o ora si jumatate, apoi se iau de pe foc si se trec pin sita. Piureul rezultat se amesteca cu 200 ml din zeama in care au fiert morcovii. Se adauga laptele si sarea si se mai da un clocot
  23. Piure de cartofi cu broccoli si ficatel de pui
    Ingrediente: 1 ficatel de pui (sau piept de pui), un buchetel de broccoli, 1 cartof, un praf de sare, putin unt, lapte sau supa pentru subtiere.
    Se fierb legumele in apa cu putina sare (eu pun doar la fiert si nu mai pun in mancare). Se fierbe si ficatelul, iar apoi se paseaza toate (cu blenderul), adaugandu-se putin unt si lapte sau supa, amestecand pana devine o spuma.
  24. Crema de dovleac si mar cu branza: 4 mere ionatan, 1/4 dovleac, scortisoara, branza de casa. Se spala merele, se taie in jumatati, se curata cotoarele. Se pun la cuptor sa se inmoaie. Se da dovleacul la cuptor 40- 45 min. 500 ml lapte preparat si fiert plus iaurt formeaza branzica de casa. Marul copt, dovleacul copt, branza de casa is scortisoara se mixeaza. Se poate folosi gutuie coapta in loc de dovleac.
  25. Supa de rosii cu orez: 500 ml apa, o ceapa, un morcov, 3-4 rosii, 1 ardei gras, o lingura de orez, patrunjel. Se spala legumele, se pun la fiert, apoi se adauga rosiile. Se scot legumele din supa. Rosiile se curata de coaja, se paseaza. Se arunca ceapa, se paseaza toate legumele si se pun din nou la fiert cu orezul 10- 15 min. Se presara verdeata.
  • RETETE PENTRU BEBELUSII DE 7 LUNI: Ca la 6 luni, plus:
  1. Conopida cu branzica si galbenus-de la 7 luni: 2-3 buchetele de conopida se fierb cu putina ceapa(pt.cei care au probleme cu stomacelul se arunca prima apa).Dupa ce s-au racit se adauga putina branzica si un galb.de ou fiert tare.Se baga la blender si pofta buna!
  2. Peste cu orez si dovlecel-de la 7-8 luni: Se fierb 50 gr.peste cu putina ceapa,putin orez,1/2 dovlecel mic si o rosie micuta bine coapta,fara coaja si fara seminte.La sfarsit se pune patrunjel tocat si se baga la blender.
  3. Piure de cartof cu morcovi, carnita si iaurt, de la 7 luni: Cartoful si morcovul se fierb separat de carnita. La final se pun amesteca in blender cu putin lapte praf sau matern si o lingurita de iaurt.
  4. Piure de cartof cu conopida si dovlecel (dupa 7 luni): 1 cartof mediu, 2 buchetele de conopida, jumatate de dovlecel mic.
    Se pune cartoful la fiert, apoi conopida si dovlecelul. Apoi se da in blender. Se poate pune un pic de ulei de masline sau unt.
  5. Iaurt de casa (dupa 7 luni): Se fierbe laptele, nu se lasa sa se raceasca de tot si se toarna in borcan sau pahar, sau, daca aveti, oala de lut. Se adauga 2lunguri de iaurt (din tura anterioara sau din comert) si se amesteca. Se inveleste borcanul intr-un prosop si se lasa la prins. Vara e gata pana in ziua urmatoare. Se smataneste si se papa cu fructe sau legume sau simplu
  6. Gustarica: 1 lingura orez, 1 iaurt, o banana: Se fierbe f bine orezul,si se paseaza usor cu lingurita,se adauga o bucatica de banana si iaurtul.
  7. Mancare cu gris (dupa 7 luni)
    -6-7 frunze salata
    -1 dovlecel
    -2linguri gris
    -branza rasa
    se pun la fiert salata si dovlecelul, apoi se adauga grisul. se ia de pe foc si se rade branza deasupra
  8. Branzica cu avocado (7 luni)
    Ingrediente:
    1/2 avocado stropit cu putin suc de lamaie
    100 g branza de vaci
    putin iaurt natural
    Se paseaza avocado, se adauga branza si putin iaurt, amestecand bine pana cand se obtine o compozitie omogena. Se serveste imediat.
  9. Dovlecel umplut (6-7 luni)
    1 dovecel, 1 morcov potrivit, 1 lingurita de orez, un miez de ceapa, 1 rosie, piept de pui.
    Dovecelul se curata de coaja, se tai in jumatate si se curata de seminte. Morocvul se curata, se da pe razatoarea mica. Pieptul de pui se taie marunt marunt, (se poate da prin masina de tocat carne), la fel si ceapa si se amesteca cu orezul si morcovul. Cu compozitia obtinuta se umple dovecelul lansand un pic de spatiu ca sa aiba loc orezul sa creasca.
    De asemenea, se pot baga toate in blender big smile mai putin orezul bineinteles.
    Rosia se cuurata de cotor si coaja si se baga la blender. Se amensteca apoi cu un pahar cu apa si se toarna peste dovlecel. Se fierbe la foc mic, cu capacul pus, aproximatv o ora.
  10. Piure de conopida(dupa 7 luni): un buchetel mic de conopida se pune la fiert sicind e gata se amesteca cu putin ulei de masline si carnita(ficat,ou,piept de pui,ciocanel de pui,peste alb)prinblender.pentru culoare se poate pune si putin sos de rosii(doar dupa 8 luni
  11. Ardei umpluti (6-7luni)
    4 ardei potriviti, 2 morcovi potriviti, 2 lingurite de orez, un miez de ceapa, 1 rosie, piept de pui.
    Ardeii se curata de cotor si seminte. Morcovii se curata, se dau pe razatoarea mica. Pieptul de pui se taie marunt marunt, (se poate da prin masina de tocat carne), la fel si ceapa si se amesteca cu orezul si morcovii. Cu compozitia obtinuta se umplu ardeii lansand un pic de spatiu ca sa aiba loc orezul sa creasca.
    Rosia se curata de cotor si coaja si se baga la blender. Se amensteca apoi cu un 2 pahare cu apa si se toarna peste ardei. Se fierb la foc mic, cu capacul pus, aproximatv o ora.
  12. Iaurt cu biscutiti (6-7 luni)
    Iaurtul se face din 500 ml lapte rece din frigider, peste care se adauga 500 ml lapte fiert (fara a fi racit) si 3 lingurite de iaurt (sau smantana). Se piseaza 2 biscuiti, care se amesteca cu 2-3 linguri de iaurt
  13. Ficatei de pui cu cartofi si dovlecel (dupa 7 luni)
    Ingrediente: 2-3 ficatei de pui, 1 cartof mijlociu, 1 dovlecel, 1/4 ceapa.
    Se fierb ingredientele impreuna. dupa ce sunt fierte pasezi totul si adaugi si o lingurita de ulei de masline. in functie de consistenta piureului poti adauga si lapte.
  14. Spuma de banane si pere (6-7 luni)
    Ingrediene: o para, o banana, zeama de la o lamaie.
    Cojeste fructele. Taie in bucati mici para si o jumatate de banana, da-le prin mixer si adauga sucul de lamaie.
  15. Crema de cartofi (de la 7 luni)
    Ingrediente: cartofi, unt 10 g, lapte 100 ml, branza de vaci 50 g, sare, 2 g.
    Cartofii se coc la cuptor, apoi se curata de coaja si se scobesc de miez. Acesta se amesteca cu untul, laptele, branza de vaci; se obtine o pasta cu care se umplu cartofii si se tin la cuptor inca 5 min.
  16. Piure de mere coapte cu ficatei (de la 6-7 luni)
    Ingrediente : 2 mere, 1-2 bucati ficatei.
    Se impacheteaza ficatelul in staniol si se baga intr-o tava la cuptor cu merele, pana cand crapa merele. Se decojesc merele si se mixeaza impreuna cu ficateii, sau se paseaza, in functie de varsta copilului.
  17. Sufleu de dovlecei: 1-2 dovlecei, branza de casa (lapte praf, iaurt, smantana), 2 galbenusuri, smantana, patrunjel. Se spala dovleceii, se fierb in apa. Se pregateste branzica: se prepara laptele, se fierbe, se raceste putin, apoi se adauga iaurtul si smantana. Se taie cubulete dovlecelul, se amesteca cu branzica, apoi cu galbenusurile si doua linguri de smantana. Se da sufleul la cuptor pentru 30 min si se serveste cu verdeata tocata.
  18. Piept de pui in suc de portocale: 2 portocale, 200 g piept de pui, 2 fire ceapa verde, 2 morcovi, o lingura ulei de masline, sare, patrunjel. Se storc portocalele si se feliaza pieptul de pui. Intr-un vas de yena uns cu ulei de masline se pun pieptul de pui, ceapa taiata rondele, morcovul taiat rondele, sarea, o cana de apa si se lasa la cuptor pentru 20 min. Se toarna sucul de portocale si se mai lasa 10- 15 min la cuptor, apoi se poate servi cu patrunjel tocat.
  • RETETE PENTRU BEBELUSII DE 8 LUNI:
  1. Supa de gris cu rosii – 8 luni (fara rosie de la 4 luni): Ingrediente: 100 g rosii, 180 ml lapte, 3 lingurite gris : Rosia se taie in doua si se indeparteaza samburii, apoi se coace 10 minute. Apoi, se amesteca rosia cu laptele pana cand lichidul se omogenizeaza.Se adauga grisul, turnat in ploaie. Se fierbe timp de 10 minute la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn. Rosia se poate inlocui cu: dovlecei, spanac, fasole verde, ardei etc.
  2. Peste alb cu portocala si morcovi-175 g morcovi,125 g cartofi,175g peste alb,sucul de la o portocala,60g cheddar ,un patratel unt
    Fierbe cartofii si morcovii pana se inmoaie,pune pestele la cuptor cu unt si branza peste acoperit de sucul de la portocala pt aprox 20 min.Mixeaza legumele cu pestele si sucul lui.
  3. Pastine cu out(dupa 8 luni)
    Se fierb 3 linguri mari de paste mititele, stelute sau inimioare
    Se separa un galbenus de albus iar cand pastinele sunt gata se pun in farfurie si se adauga galbenusul se amesteca bine
    Poti adauga putin ulei de masline si putina branzica
    Pofta buna!
  4. Crema de mazare
    Orice fel de mazare,cutie,borcan,congelata se fierbe la foc mic 10 min.
    Se amesteca cu blenderul pana rezulta un pireu cremos peste care se adauga o lingurita de smantana
  5. Mamaliguta cu branzica (8luni+)
    Se face o mamaliguta mai moale, fara sare. Cateva linguri de mamaliga se amesteca cu branzica din 300 ml lapte si cateva linguri de iaurt, eventual cu o lingurita smantana
  6. Supa cu taitei: Se face o patura de aluat dintr-un galbenus de ou, 2-3 linguri de apa si faina. Se taie taiteii si se lasa la uscat. Se face o supa din carnita de pui, un morcov, patrunjel, pastarnac, un cartof, o bucata de telina, o felie de ardei gras. Se strecoara supa, se fierb taiteii si se pune un fir de patrunjel verde. Pofta buna!
  7. Iaurt cu peste (de la8 luni)
    Ingrediente: 1 iaurt semi-degresat, o bucatica peste.
    Pestele se impacheteaza in staniol si se lasa la cuptor pana se face, apoi se scoate si se mixeaza cu iaurtul. Pofta buna!
  8. Conopida cu pui si branzica de vaci (de la 8 luni)
    Ingrediente: conopida (2 buchetele), piept de pui fiert 100g, 2 lingurite de branza de vaci.
    Se fierbe conopida impreuna cu pieptul de pui si cu o 1 lingura de ulei masline. Apoi se paseaza toate ingredientele impreuna cu branzica de vaci si putina zeama de lamaie.
  • RETETE PENTRU 9 LUNI: in plus, fata de lunile anterioare:

– mamaliguta fiarta in lapte;

– ciorba chinezeasca;

– supa alfabet;

– bors de perisoare;

– piure alb;

– piure de mazare;

– sunca presata.

Zilnic: fructe, legume, lapte si produse lactate. O data pe saptamana: un galbenus de ou; de trei ori pe saptamana: cate 30 g de carne de pui sau peste, dar si curcan sau vita.

Orientativ:

* lapte si preparate de lapte: 500 ml/ zi;  *iaurt, branza: 1/2 cescuta/ zi;

* carne: 20 g/ zi;                                  *cereale/ biscuiti/ paine: 20 g/ zi (2 biscuiti);

* cartof: 20 g/ zi;                                      * legume: 350 g/ zi;

* fructe: 200 g/ zi;                                    * suc de fructe: 50 ml/ zi;

* zahar: 10 g/ zi;                                        * grasimi: 5 g/ zi.

Menu la 9- 12 luni

Dupa 9 luni de viata si de alimentatie sanatoasa, copilasul deja te-a surprins cu o groaza de lucruri minunate: sta in fundulet, gangureste, ba chiar spune “mama” ori “tata”, iti zambeste intentionat si aveti “conversatii filosofice” in parc, in timpul mesei sau la baita.

IDEI PENTRU MICUL- DEJUN:

– musli cu fructe pentru bebelusi si/ sau iaurt;

– omleta cu paine prajita si/sau piure de mere;

– cereale, fructe si/sa ubranza de vaci;

– paine prajita cu gem si/sau fructe;

– fulgi de ovaz cu piure de mere si/sa ufructe;

– paine prajita cu stafide si/ sau piure de mere;

– cereale; suc de pere si piure de prune;

IDEI PENTRU PRANZ:

– carne de pui cu cus- cus; fructe;

– file de peste Monay cu legume; fructe;

– paste bolognese pentru bebelusi; fructe;

– file de cod cu rosii si dovlecei; iaurt;

– pui cu aroma de fructe si morcovi; branza dulce de vaci;

– carne de vita inabusita cu morcovi, pastarnac, cartofi; iaurt;

– pui cu legume; fructe;

IDEI PENTUR CINA:

– paste cu branza; salata de fructe exotice;

– paste cu rosii si sos mascarpone; fructe;

– piure din doua legume; banane;

– pasta de pui cu broccoli; fructe;

– paste cu branza; piure de mere;

– legume inabusite cu branza; fructe;

– conopida gratinata; fructe;

IDEI PENTRU GUSTARI:

– lapte; sandwich; fructe uscate;

– lapte; legume crude; crutoane de paine prajita; iaurt;

– lapte; sandwich; mar copt;

– lapte; legume cu branza; fructe uscate;

– lapte; sandwich; fructe;

– lapte; paine prajita cu branza; fructe;

– lapte; sandwich; iaurt;

  • RETETE PENTRU 10 LUNI:

Budinca de gris;   Coronita de orez cu sunca;    Salata de morcovi cu mere;

Sos olandez;   Budinca de lamaie;   Spanac florentin; Budinca de dovlecei;

Piure de cartofi copti cu ou, rosii si parmezan ras;

Piure de urzici, loboda, stevie;   Perisoare;    Chiftelute din piept de pui;

Mancarica de cod cu porumb;   Omleta cu branza;   pasta de branza cu ficatei;

Tarta cu dovlecel; Budinca de dovleac; Salata de fructe cu avocado.

  • RETETE PENTRU COPIII DE 11 LUNI:

Teoretic, la 11 luni stomacul copilului este destul de maturizat, incat sa suporte mancare gatita ca pentru adulti. Se mentin in continuare interdictiile fata de sare, dulciuri, albusul de ou, fructele cu seminte mici, varza, fasole, mazare, zahar sau miere.

Vita cu ghimbir

– carne de vita, ghimbir, cartofi dulci, dovlecel

Se fierbe bine carnea de vita. Eu am luat antricot cu os, pentru ca asta mi s-a parut ca arata mai promitator!

In alta oala se pun la fiert cartoful dulce, dovlecelul, putin ghimbir si carnea fiarta si clatita. Se fierb impreuna inca 15 minute, apoi se degreseaza bucatile de carne si se pot amesteca impreuna cu legumele si 1/2 feliuta de paine integrala. Totul se subtiaza cu sucul in care au fiert legumele sau cu iaurt.

Somon cu legume

– file de somon, un morcov, un cartof, un ardei gras, frunze de patrunjel, o telina mica, dovlecel

Se fierb legumele. Separat se fierbe pestele dezosat (chiar daca e file, eu am gasit cateva cartilagii). Se amesteca pestele cu legumele si cu putina smantana.

(N-am avut succes cu reteta asta, chiar daca am pus si iaurt ori sirop de artar. nu a vrut peste si pace! Am dat o groaza de bani pe un file de somon roz, iar el nu a fost impresionat!!)

Cartofi la cuptor

– cartofi, ciuperci, ficatei, usturoi, patrunjel

Se curata si se taie cartofii, se pun la tava impreuna cu cateva graunte de usturoi. Ficateii se fierb in apa, se clatesc si se pot adauga in cuptor, impreuna cu usturoiul si cateva crengute de patrunjel.

Se mixeaza si se indulceste compozitia cu o lingurita de sirop de artar (bebelusul meu prefera mancarea dulce si sa nu fie calda).

Spanac dulce

– spanac, ceapa, lamaie, sirop de artar, banana, iaurt

Se pune ceapa la inmuiat putin, apoi se pune spanacul (din conserva sau proaspat, spalat si taiat). Se lasa la fiert cu o cana de apa,  impreuna cu un sfert de lamaie.

Pentru cazul in care nu se foloseste lamaia, spanacul poate fi fiert in lapte sau se poate folosi smantana dulce pentru gatit si un cubulet de unt.

Se poate mixa apoi cu orice: carne, fructe/ legume, cu paine, galbenus de ou, iaurt, peste.

Pentru micii mofturosi carora nu le place spanacul, am gasit sirop de artar care indulceste mancarea si-l face pe pitic sa uite ce mananca! La noi a mers: la fiecare 3 lingurite de spanac am pus una de sirop de artar!

Gustare cu visine

– o bucata de prajitura cu visine, lapte formula

Se inmoaie bucata de prajitura in lapte, se mixeaza totul cu blenderul si se poate servi ca si gustare ori ca mic- dejun!

  • RETETE PENTRU UN AN+

Spaghete bologneze

– spaghete, ulei, sare

– carne tocata, o ceapa, morcov, cimbru, sare, rosii

Se fierb spaghetele cu putin ulei si sare atata timp cat scrie pe pachet. Carnea tocata (pui si vita) se caleste in putin ulei, apoi se adauga ceapa taiata (se mai pot pune: telina, ardei gras, un catel de usturoi, dovlecel etc, precum si condimentele preferate), morcovul dat pe razatoare, cimbrul si se lasa la fiert impreuna cu un praf de sare. Cand s-au fiert legumele si carnea se pot pune rosiile decojite (sau suc de rosii, pasta de tomate). Se pune acest amestec peste spaghete, se amesteca si se poate servi cu putina verdeata pe deasupra (sau cu parmezan).

Baghete de mamaliga

– doua cani de lapte; miere; sare; branza dulce; malai

Se fierbe laptele cu doua linguri de miere si un praf de sare, apoi se incorporeaza malaiul pentru o mamaliguta moale. Se adauga branza dulce rasa si se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia care se lasa la racit. Se iau bucati cu o lingura si se formeaza in mana baghetele care vor fi date la cuptor pe o hartie de copt si stropite cu putin ulei de masline.

Chiftelute de cartofi

– 2-3 cartofi, 2 oua, faina, ulei

Se dau cartofii pe razatoarea cu gauri mari; se bat bine ouale cu putina sare (si putin piper, dar eu nu am folosit inca in alimentatia piticului); ouale se amesteca bine cu cartofii si cu 2-3 linguri de faina. Se ia compozitia cu lingura si se prajeste in ulei de masline pe ambele parti.

Variante sunt multiple: a doua tura de chiftelute au fost imbogatite cu alte ingredinete: o ceapa mica rasa, cimbru, patrunjel; se pot face chiftelutele si cu branza!

Prajitura cu afine

– afine; 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, unt pentru uns tava, o cana de lapte, bicarbonat sau amoniu- un plic;

Se bat bine albusurile cu zaharul si un varf de cutit de sare. Se incorporeaza galbenusurile, apoi faina cu praful de crescut si laptele. Se aseaza compozitia in tava de aragaz, punandu-se din loc in loc afine.

PS: in loc de afine, se pot folosi visine, cirese, prune, caise, capsuni, ananas etc.

Compot de afine si mere

– afine, mere, apa, zahar sau miere

Se spala afinele, se curata de codite. Merele decojite se pun la fiert in apa pana cand se inmoaie. Se adauga afinele, se indulceste compotul si se lasa sa fiarba in continuare 5 minute. Se dau fructele la blender, iar compotul obtinut se poate consuma in maximum 3 zile.

Spaghete cu ou si ciuperci

– spaghete, apa, sare, ulei;

– ulei, o ceapa mica, ciuperci, 4 oua, branza, lapte, unt;

Se fierb spaghetele (sau orice alte paste), se scurg si se lasa la racit. Se caleste o ceapa mica intr-o lingura de ulei de masline, apoi se pun ciupercile taiate in sferturi si putina sare; se lasa la calit impreuna, apoi se pun deoparte, la racit. Ouale se bat bine cu un praf de sare si putin lapte. Se adauga ciupercile si ceapa racite care se desarta peste speghetele puse intr=un vas termorezistent uns cu putin unt. Se lasa la cuptor 10 minute dupa ce s-a presarat putina branza.

Branzica rooooz

– branza dulce de orice fel sau sortiment; capsuni; miere sau zahar; biscuiti sau cereale pentru copii

Se pune intr-un castron o masura de branza (eu impart o casoleta de Ricotta in 4, ca sa am pentru 4 zile). Se spala 3-4 capsuni, se adauga zahar sau miere si biscuiti sau cereale pentru copii. Se paseaza totul cu blenderul si se serveste ca mic- dejun ori ca cina delicioasa.

Reteta inspirata de www.retetepentrupitici.blogspot.com

Vita cu paste si sos alb

– paste colorate (am folosit din cele cu rosii, spanac si porumb), ulei de masline;

– carne de vitel (eu am folosit pulpa);

– telina, ceapa verde,o vanata (dovlecel, morcov, pastarnac sau patrunjel radacina) lapte, smantana, o lingura de faina;

Se pun la fiert pastele in apa cu sare si o lingura dei d ulei de masline ca sa nu se prinda intre ele. In alt vas se pune la fiert carnea de vita cu putin ulei. Cand e fiarta carnea, se scurge, se spala si se pune la calit intr-o cratita. Se adauga rapid ceapa verde taiata (doar partea alba) si telina si vanata cubulete, se sareaza si se lasa la inmuiat toate legumele. Dupa 5- 6  minute se toarna o cana de lapte si se lasa la fiert 25 min, pana cand scade sosul.

Se freaca intr-o cana o lingura de faina (macinis integral) cu 2-3 linguri de smantana, se adauga putin lapte si se toarna compozitia in oala, peste carnea de vita. Se mai lasa la fiert 5 minute, se pune verdeata (cozile de ceapa verde sau patrunjel, marar) si se serveste cu pastele fierte.

Supa- crema de broccoli

– 2-3 cartofi, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, telina, o ceapa uscata sau 2-3 tulpini de ceapa verde (se va intrebuinta doar partea alba), spanac, broccoli

– ulei de masline, carne de vita, sare

Se pune la la fiertcarnea de vita taiata in felii de un cm grosime si curatata de pielite. Dupa 10 minute de fiert se inlocuieste apa, in care se adauga cartofii taiati in sferturi, morcovii, telina, radacinile de patrunjel si ceapa. Se sareaza si se lasa la fiert 20 min la foc mic, apoi se pun in zeama buchetelele de brocooli si frunzele de spanac.

Se scurge zeama intr-un vas si se paseaza bine legumele cu blenderul, adaugandu-se cate o cana de zeama din cand in cand, pana la consistenta dorita. Se pune din nou oala pe foc, se toarna o lingura de ulei de masline (si smantana batuta cu un ou, dupa preferinta), apoi se poate servi cu crutoane!

Supa- crema de mazare cu menta

– o conserva de mazare, 2 morcovi, 2 cartofi, telina

– carne de pui

Se pune la fiert carnea de pui intr-un vas separat. In alt vas se pun legumele care fierb mai greu: telina, patrunjelul, morcovii, cartofii. Dupa 15 minute se poate pune carnea fiarta si spalata in vasul legumelor, adaugandu-se mazarea spalata din conserva. Se lasa la fiert impreuna cu cateva frunze de spanac inca 10 minute, apoi se sareaza si se condimenteaza dupa gust.
Legumele se strecoara si se vor pasa impreuna cu carnea, turnandu-se zeama pana la obtinerea consistentei dorite.Se pun in blender 2 maini de frunze de menta proaspata, se paseaza.

PONT: Supa- crema nu se poate servi cu smantana, caci mazarea si lactatele nu sunt buni aliati.

Varza a la Cluj

– varza, ceapa, ulei, sare si condimente, o conserva de rosii in bulion, carne tocata de pui (se poate si in amestec cu vita)

Se taie varza, se sareaza si se framanta putin, pentru a se inmuia. Intr-o oala se caleste putina ceapa, apoi se adauga cate o mana de varza si se amesteca pana cand se inmoaie bine. Se caleste separat carnea de pui in putin ulei, se condimenteaza (curry si busuioc am folosit eu), apoi se aseaza intr=un vas termoizolant un strat de varza calita, unul de carne tocata si se acopera cu alt strat de varza calita. Se pun deasupra rosiile tocate si bulionul, apoi totul se da la cuptor pentru 20- 25 minute.

Mancarica de cartofi

– cartofi, praz, sare, apa, piept de pui (sau orice alta carne slaba), ceapa, ulei, condimente si verdeata dupa gust;

Se curata o ceapa si prazul, se calesc in putin ulei. Cartofii se curata, se taie in sferturi si se pun in oala cu ceapa calita, peste care se toarna o cana sau doua de apa. Se sareaza si separat se fierbe carnea. Se lasa la fiert inca 20 min, apoi se pun condimentele si carnea fiarta, spalata si taiata cubulete. Se lasa sa fiarba impreuna inca 5- 10 minute, se adauga verdeata si se serveste ca felul II.

Supa- crema de linte

– linte, apa, condimente; 2 morcovi, o radacina de patrunjel, pastarnac, telina, dovlecei, cartof, ardei gras (se mai pun la fiert diverse condimente, dupa preferinta)

– smantana, unt

Se pune o cana de linte la fiert in apa cu sare pentru 10 minute. Se adauga radacinoasele si celelalte legume taiate cubulete si se lasa toate la fiert pentru inca 10- 15 minute.

Se pot pune la fiert taitei de casa sau paste fainoase. Dupa ce au fiert legumele, se paseaza bine cu blenderul si se adauga o bucata de unt si un paharel mic de smantana, dar si verdeata. Supica poate fi servita cu crutoane. Optional, se poate bate un ou.

Gris caramel

– 2 linguri de zahar, lapte (formula sau de vaca), un pliculet de zahar vanilinat, esenta de rom, scortisoara, gris

Se pune zaharul la caramelizat intr-o craticioara. Se amesteca bine pana se topeste tot si capata culoarea galbui- maronie a caramelului. Se stinge caramelul cu laptele si se lasa sa fiarba. Se pun apoi in ploaie zaharul vanilinat si grisul, se toarna cateva picaturi de esenta de rom si putin praf de scortisoara.

Poate fi servit ca atare sau cu dulceata, cu banana sau avocado, cu galbenus de ou sau cu branzica, cu ficatel sau in orice alte combinatii agreate de bebelus.

Ou de baut

– ou, lapte praf formula, apa, banana, sirop de agave

Am gasit reteta pe www.retetepentrupitici.wordpress.com, asa ca am aplicat-o: se fierbe apa, se pune cantitatea de lapte praf formula (eu am pus 150 ml apa plata si 5 masuri de formula de lapte), apoi galbenusul batut bine si se amesteca pana cand fierb impreuna. Se opreste aragazul, se pune o banana, se da compozitia prin blender si se poate indulci cu sirop de agave/de artar sau cu miere. Se serveste in biberon sau se pot pune cateva lingurite de cereale pentru bebelusi si compozitia poate fi luata cu lingurita.

Mamaliguta cu branzica

– apa, malai

– branza dulce, smantana, parmezan, unt

Se pune apa la fiert cu putina sare (sau fara, pentru bebelusii mai mici de 1 an si jumatate), se presara putin malai.

Se pun intr-un bol branza dulce, smantana, parmezanul razuit si putin unt, se amesteca si se pune mamaliguta peste compozitie, apoi se amesteca. Pentru a se subtia, se poate adauga inca putina smantana sau iaurt.

Reteta cu cartofi dulci

– cartofi dulci, alte legume; carne, branza, galbenus, peste

Cartofii dulci seamana cu morcovii ca aspect; se gasesc in supermarketuri si pot fi combinati cu absolut orice alt fruct sau leguma.

– cartofi dulci, conopida, pastarnac+ carne de vita, de pui sau branza;

– cartofi dulci, morcov, avocado+ parmezan;

– cartofi dulci, peste, dovlecel si patrunjel/ marar;

Menu la 2 ani+

IDEI PENTRU MICUL- DEJUN:

– musli cu mango, caise si piersici; iaurt cu mere;

– ou fiert cu paine prajita; fructe; branza dulce de vaci;

– cereale; branza; fructe;

– cereale de ovaz; paine prajita cu stafide; fructe;

– paine prajita cu gem; iaurt; fructe;

– cereale; iaurt; fructe;

– omleta cu paine prajita; fructe;

IDEI PENTRU PRANZ:

– paste cu dovlecei, ardei si carnati; fructe s iinghetata;

– supa de rosii; fructe;

– paste cu sunca si mazare; salata; jeleu si inghetata;

– crochete de legume; budinca de caramel;

– gujon de pui; fructe;

– friptura de curcan cu legume; prajitura de ovaz cu stafide;

– piept de pui caramelizat; fructe;

IDEI PENTRU CINA:

– pui chinezesc; branza dulce de vaci;

– chiftele marinate; inghetata;

– lasagna cu legume; fructe;

– gujon din piept de curcan; iaurt;

– salata de paste; legume crude;

– gulas unguresc; fructe;

– cartofi copti; salata; fructe;

IDEI PENTRU GUSTARI:

– lapte;

– sandwich;

– fructe de sezon;

– briosa cu banana;

– iaurt cu miere;

– prajitura de ovaz cu stafide;

– shake cu ciocolata;

– paine prajita cu branza;

– inghetata facuta in casa;

Ciulama
– piept de pui;
– 1/2 kg ciuperci;
– o ceapa;
– smantana dulce pentru gatit;
Se taie pieptul de pui in fasii si se pune la calit in putin ulei (sau in unt). Cand carnea si-a schimbat culoarea, se pune ceapa taiata solzisori si se calesc impreuna.
Se pun ciupercile taiate in sferturi (daca sunt mici), se toarna o doua cani de apa (sau de supa de legume) si se lasa la fiert vreo 20 minute.
Smantana dulce pentru gatit va fi turnata direct in oala. Se presata sare si/ sau piper si dupa doua clocote se opreste focul (altfel, se va taia smantana). Se presara verdeata tocata si poate fi servita cu o bucata de mamaliga pripita.
Pofta buna!

Ciorba de fasole
– fasole;
– doi morcovi;
– o telina;
– o radacina de pastarnac/ patrunjel;
– o ceapa;
– bors
Se alege fasolea si se puna la inmuiat cu o seara inainte. Se varsa apa; se pun 2 litri de apa proaspata peste fasolea scursa si se fierbe timp de o ora si jumatate, pana cand se va fi inmuiat bine fasolea. Se pun in oala apoi legumele taiate cubulete, se completeaza cu un litru de apa si/ sau borsul fiert separat.
Pentru cei care vor sa aibe carne in ciorba, se pot pune bucati de pui sau de afumatura de porc (fierte separat).
Se serveste cu putin tarhon presarat deasupra.
Pofta buna!

Chiftelute de peste la cuptor

– 1/2 kg peste alb, de preferinta file;
– o ceapa;
– 2-3 catei de usturoi;
– un cartof mic;
– 2 felii de paine;
– patrunjel verde;
– un ou;
– putina faina; sare si piper dupa gust.
Fileul de peste se separa cel mai usor de piele prin fierbere: se lasa pestele 5-6 minute in apa clocotita, apoi se clateste si se taie bucati mici, pentru a se dezosa mai usor.
Intr-un vas adanc se pun: o ceapa taiata in sferturi, cartoful, miezul celor doua felii de paine inmuiate in apa/ lapte si stoarse foarte bine, verdeata si sare/ piper dupa gust. Toate aceste ingrediente se trec prin blender. Se pune si oul, se continua mixarea si se adauga carnea de peste.
Daca amestecul este prea moale, se pot pune o lingurita- doua de faina.
Cu mana umezita in putin ulei de masline se formeaza chiftelutele, dandu-li-se forma rotunda. Se aseaza in tava, pe o hartie de copt si se dau la cuptor 30- 40 min.
Varianta fara blender: se amesteca bine ceapa taiata solzisori cu un cartof dat pe razatoare, cele doua felii de paine inmuiate in apa/ lapte si stoarse bine, verdeata tocata si oul batut. Se potriveste amestecul de sare, apoi se adauga bucatile de peste maruntit.
Pofta buna!

Budinca dulce de paste cu branza
– paste integrale (sau nu neaparat); (se pot folosi macaroane, spaghete, fussili);
– 1/2 kg branza dulce;
– 10 linguri de zahar;
– o mana de stafide;
– esenta de rom si/ sau zahar vanilat;
– 5 oua;
– unt pentru uns tava; un varf de cutit de sare;
Se pun stafidele la inmuiat in putina apa cu esenta de rom. Trebuie sa se inmoaie minimum 2 ore, pentru a se rehidrata.
Se fierb pastele in apa cu putina sare si o lingura de ulei (ca sa nu se lipeasca).
Branza dulce se va da pe razatoarea cu gauri mari, apoi se va amesteca bine cu stafidele puse la inmuiat, cu cele 10 linguri de zahar si cu ouale batute. Se adauga esenta de rom/ lamaie pentru gust, dar si coaja rasa de la o lamaie sau portocala (optional).
Intr-o tava unsa cu unt se pune un strat de paste, apoi jumatate de in cantitatea de branza cu stafide si oua; se amesteca bine cu mana, apoi se repeta procedura: paste, apoi branza cu ouale si zaharul. Se amesteca bine toate ingredientele, apoi se da tava la cuptor pentru 45 minute.
Se serveste calda sau rece, alaturi de un vin alb.
Pofta buna!

Bors de vita

– apa;
– carne de vita- cam 500 g;
– jumatate de litru de bors;
– o ceapa;
– un morcov;
– o telina mica;
– o radacina de patrunjel sau de pastarnac;
– verdeata: patrunjel;
– sare, piper.
Carnea de vita (cu os sau fara) se fierbe separat timp de o ora; se indeparteaza spuma lasata de carne si se reduce focul. Se scoate carnea care se va clati si se va taia in bucati mici. Supa de carne se strecoara printr-un tifon, apoi se varsa inapoi in oala si se completeaza cu un litru de apa. Se pun legumele taiate in cuburi si se lasa la fiert 10- 15 minute. Separat se fierbe o jumatate de litru de bors.
Cand s-au fiert legumele, se pune carnea in ciorba, apoi se pune si borsul fiert dupa primul clocot. Se potriveste gustul de sare si/ sau piper si se mai lasa la fiert impreuna 10 minute.
Borsul de vita poate fi servit cu smantana dupa ce s-a prearat putina verdeata tocata.
Pofta buna!

Cascaval pane- asta intra la capitolul “prajeli” si nu e chiar sanatos

– cascaval;

– doua oua, faina, sare, ulei sau unt;

Se face un sos  din cele doua oua batute cu putina sare si doua linguri de faina. Sosul trebuie sa fie putin mai gros.

Se topeste untul in tigaie la foc mic si se prajesc feliile de cascaval trecute prin sosul bechamel (cel folosit pentru snitele).

Se serveste cald, cascavalul topindu-se sub crusta aurie a sosului bechamel.