Diversificarea alimentatiei (4- 18 luni)

(Legenda: retetele scrise in “italic” sunt gatite si incercate personal; celelalte sunt culese de pe forumuri, din reviste, carti de bucate pentru pitici etc)

  • :)http://www.copilul.ro
  • reviste: Mami, Mamica de azi, Baby
  • RETETE PENTRU 18 LUNI+

82. Cascaval pane

– cascaval;

– doua oua, faina, sare, ulei sau unt;

Se face un sos  din cele doua oua batute cu putina sare si doua linguri de faina. Sosul trebuie sa fie putin mai gros.

Se topeste untul in tigaie la foc mic si se prajesc feliile de cascaval trecute prin sosul bechamel (cel folosit pentru snitele).

Se serveste cald, cascavalul topindu-se sub crusta aurie a sosului bechamel.

81. Mancare de cartofi cu pui

– piept de pui

– 3-4 cartofi, o ceapa, un morcov, o telina medie, un ardei gras, bulion sau pasta de tomate

Se taie pieptul de pui in fasii si se caleste in doua linguri de ulei. (Daca mananca si copilul, carnea de pui poate fi fiarta separat si adaugata abia spre sfarsitul prepararii mancarii de cartofi). Se taie solzisori o ceapa de marime medie si se pune la calit impreuna cu carnea de pui. Se adauga rondelele de morcov, cuburile de telina si cartofi. Se toarna o cana de apa, se potriveste mancarea de sare si se lasa la fiert 15- 20 minute, in ultimele 5 minute adaugandu-se cuburile de ardei gras. Doua linguri de bulion sau pasta de rosii se adauga in mancare si se lasa la fiert inca 10 minute, apoi se presara verdeata tocata si se poate servi ca fel principal de mancare.

Pofta mare!

80. Castane coapte

– castane, apa, sare

Se spala castanele in 2-3 ape si se cresteaza coaja in cateva locuri. Se pun in tava de aragaz si se stropesc din cand in cand cu apa foarte sarata.

Dupa maximum 30 min se scot si se acopera cu un servet ud pentru ca apoi sa li se indeparteze coaja mai usor.

Se servesc calde ca atare sau in diverse combinatii de piure de fructe.

Pofta mare!

79. Mancare de fasole cu tarhon

– fasole, ulei, ceapa, morcov, patrunjel, telina, ardei gras.

Se fierbe fasolea in 2-3 ape. Se calesc o ceapa si cativa catei de usturoi, apoi se adauga morcovul si radacina de patrunjel taiate rondele, telina taiata in betisoare si fasolea fiarta si scursa. Se pune o cana de apa sau supa de legume si se lasa la fiert la foc mic 15 minute. Se adauga ardeiul gras taiat cubulete, se potriveste de sare si piper. Se presara tarhonul si poate fi consumata ca mancare de post ori in combinatie cu carne de vita, ciolan afumat sau carne slaba de pui.

Pofta mare!

78. Ciorba de fasole cu tarhon

– fasole,piept de pui sau de vita

– ceapa, morcov, telina, pastarnac, patrunjel, sare si verdeata, tarhon

Se alege fasolea, se lasa peste noapte intr-un vas cu apa rece. Se scurge, se inlocuieste apa si se mai pune un vas cu apa la fiert pe aragaz.

Se fierbe fasolea 20 min, apoi se varsa apa si se inlocuieste cu cea calda.

Intr-o oala se pun: fasolea, o ceapa intreaga, morcovii si radacinile de patrunjel si pastarnac taiate rondele, telina taiata cuburi. Se potriveste de sare si se adauga carnea fiarta separat si taiata in cuburi. Se adauga frunzele de tarhon si se serveste calda.

Pentru adulti, ciorba de fasole se poate prepara cu ciolan afumat de porc, acesta fiebandu-se in ultima apa a ciorbei impreuna cu fasolea si radacinoasele. Tarhonul e obligatoriu, caci va da o savoare deosebita ciorbei. Optional, se pune o lingura de smantana in ciorba chiar inainte de servire.

Pofta mare!

77. Ravioli cu usturoi

– paste ravioli (cu carne)

– ulei, usturoi, rosii sau sos tomat, verdeata

Se fierb “al dente”  pastele in apa cu sare si o lingurita de ulei (ca sa nu se lipeasca intre ele).

Se incing doua linguri de ulei si se calesc 3 graunte de usturoi. Se adauga pasta de rosii (sau rosiile decojite si taiate cubulete) si dupa un minut se varsa pastele. Se amesteca de jos in sus si se lasa 15 minute la fiert impreuna. Se presara verdeata si se servesc drept felul II.

Pofta mare!

76. Chiftelute de pui si vita la cuptor

– piept de pui; pulpa de vita

– 2 linguri de faina, doua oua, sare, o ceapa ceapa mica, 3 graunte de usturoi, marar sau patrunjel, felii de franzela, ulei de masline

Pieptul de pui si pulpa de vita se trec impreuna prin masina de tocat. Din aproximativ 500 g carne macra vor iesi 50 chiftele de marime medie.

Ouale, ceapa, usturoiul, verdeata si feliile de franzela se trec prin blender, apoi se adauga putina sare si se toarna peste carnea tocata. Se amesteca bine cu o lingura, se incorporeaza 2 linguri de ulei de masline si se pun condimente dupa gust. Se poate adauga putina faina (o lingura- doua) pentru legarea compozitiei.

Cu lingura se ia cate putin din compozitie, se formeaza bile  care se pun la copt in tava de aragaz, pe hartie de copt.

Se pot servi calde sau reci cu garnitura de cartofi, orez sau legume gratinate.

Pofta mare!

  • RETETE PENTRU UN AN+

75. Spaghete bologneze (9.08)

– spaghete, ulei, sare

– carne tocata, o ceapa, morcov, cimbru, sare, rosii

Se fierb spaghetele cu putin ulei si sare atata timp cat scrie pe pachet. Carnea tocata (pui si vita) se caleste in putin ulei, apoi se adauga ceapa taiata (se mai pot pune: telina, ardei gras, un catel de usturoi, dovlecel etc, precum si condimentele preferate), morcovul dat pe razatoare, cimbrul si se lasa la fiert impreuna cu un praf de sare. Cand s-au fiert legumele si carnea se pot pune rosiile decojite (sau suc de rosii, pasta de tomate). Se pune acest amestec peste spaghete, se amesteca si se poate servi cu putina verdeata pe deasupra (sau cu parmezan).

74. Baghete de mamaliga (8.08)

– doua cani de lapte; miere; sare; branza dulce; malai

Se fierbe laptele cu doua linguri de miere si un praf de sare, apoi se incorporeaza malaiul pentru o mamaliguta moale. Se adauga branza dulce rasa si se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia care se lasa la racit. Se iau bucati cu o lingura si se formeaza in mana baghetele care vor fi date la cuptor pe o hartie de copt si stropite cu putin ulei de masline.

73. Chiftelute de cartofi (5.08.2010)

– 2-3 cartofi, 2 oua, faina, ulei

Se dau cartofii pe razatoarea cu gauri mari; se bat bine ouale cu putina sare (si putin piper, dar eu nu am folosit inca in alimentatia piticului); ouale se amesteca bine cu cartofii si cu 2-3 linguri de faina. Se ia compozitia cu lingura si se prajeste in ulei de masline pe ambele parti.

Variante sunt multiple: a doua tura de chiftelute au fost imbogatite cu alte ingredinete: o ceapa mica rasa, cimbru, patrunjel; se pot face chiftelutele si cu branza!

72. Prajitura cu afine (4.08)

– afine; 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, unt pentru uns tava, o cana de lapte, bicarbonat sau amoniu- un plic;

Se bat bine albusurile cu zaharul si un varf de cutit de sare. Se incorporeaza galbenusurile, apoi faina cu praful de crescut si laptele. Se aseaza compozitia in tava de aragaz, punandu-se din loc in loc afine.

PS: in loc de afine, se pot folosi visine, cirese, prune, caise, capsuni, ananas etc.

71. Compot de afine si mere (4.08)

– afine, mere, apa, zahar sau miere

Se spala afinele, se curata de codite. Merele decojite se pun la fiert in apa pana cand se inmoaie. Se adauga afinele, se indulceste compotul si se lasa sa fiarba in continuare 5 minute. Se dau fructele la blender, iar compotul obtinut se poate consuma in maximum 3 zile.

70. Spaghete cu ou si ciuperci (3.08. 2010)

– spaghete, apa, sare, ulei;

– ulei, o ceapa mica, ciuperci, 4 oua, branza, lapte, unt;

Se fierb spaghetele (sau orice alte paste), se scurg si se lasa la racit. Se caleste o ceapa mica intr-o lingura de ulei de masline, apoi se pun ciupercile taiate in sferturi si putina sare; se lasa la calit impreuna, apoi se pun deoparte, la racit. Ouale se bat bine cu un praf de sare si putin lapte. Se adauga ciupercile si ceapa racite care se desarta peste speghetele puse intr=un vas termorezistent uns cu putin unt. Se lasa la cuptor 10 minute dupa ce s-a presarat putina branza.

69. Branzica rooooz (20.05)

– branza dulce de orice fel sau sortiment; capsuni; miere sau zahar; biscuiti sau cereale pentru copii

Se pune intr-un castron o masura de branza (eu impart o casoleta de Ricotta in 4, ca sa am pentru 4 zile). Se spala 3-4 capsuni, se adauga zahar sau miere si biscuiti sau cereale pentru copii. Se paseaza totul cu blenderul si se serveste ca mic- dejun ori ca cina delicioasa.

Reteta inspirata de www.retetepentrupitici.blogspot.com

68. Vita cu paste si sos alb (17.05)

– paste colorate (am folosit din cele cu rosii, spanac si porumb), ulei de masline;

– carne de vitel (eu am folosit pulpa);

– telina, ceapa verde,o vanata (dovlecel, morcov, pastarnac sau patrunjel radacina) lapte, smantana, o lingura de faina;

Se pun la fiert pastele in apa cu sare si o lingura dei d ulei de masline ca sa nu se prinda intre ele. In alt vas se pune la fiert carnea de vita cu putin ulei. Cand e fiarta carnea, se scurge, se spala si se pune la calit intr-o cratita. Se adauga rapid ceapa verde taiata (doar partea alba) si telina si vanata cubulete, se sareaza si se lasa la inmuiat toate legumele. Dupa 5- 6  minute se toarna o cana de lapte si se lasa la fiert 25 min, pana cand scade sosul.

Se freaca intr-o cana o lingura de faina (macinis integral) cu 2-3 linguri de smantana, se adauga putin lapte si se toarna compozitia in oala, peste carnea de vita. Se mai lasa la fiert 5 minute, se pune verdeata (cozile de ceapa verde sau patrunjel, marar) si se serveste cu pastele fierte.

67. Supa- crema de broccoli (15.05)

– 2-3 cartofi, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, telina, o ceapa uscata sau 2-3 tulpini de ceapa verde (se va intrebuinta doar partea alba), spanac, broccoli

– ulei de masline, carne de vita, sare

Se pune la la fiertcarnea de vita taiata in felii de un cm grosime si curatata de pielite. Dupa 10 minute de fiert se inlocuieste apa, in care se adauga cartofii taiati in sferturi, morcovii, telina, radacinile de patrunjel si ceapa. Se sareaza si se lasa la fiert 20 min la foc mic, apoi se pun in zeama buchetelele de brocooli si frunzele de spanac.

Se scurge zeama intr-un vas si se paseaza bine legumele cu blenderul, adaugandu-se cate o cana de zeama din cand in cand, pana la consistenta dorita. Se pune din nou oala pe foc, se toarna o lingura de ulei de masline (si smantana batuta cu un ou, dupa preferinta), apoi se poate servi cu crutoane!

66. Supa- crema de mazare cu menta (12.05)

– o conserva de mazare, 2 morcovi, 2 cartofi, telina

– carne de pui

Se pune la fiert carnea de pui intr-un vas separat. In alt vas se pun legumele care fierb mai greu: telina, patrunjelul, morcovii, cartofii. Dupa 15 minute se poate pune carnea fiarta si spalata in vasul legumelor, adaugandu-se mazarea spalata din conserva. Se lasa la fiert impreuna cu cateva frunze de spanac inca 10 minute, apoi se sareaza si se condimenteaza dupa gust.
Legumele se strecoara si se vor pasa impreuna cu carnea, turnandu-se zeama pana la obtinerea consistentei dorite.Se pun in blender 2 maini de frunze de menta proaspata, se paseaza.

PONT: Supa- crema nu se poate servi cu smantana, caci mazarea si lactatele nu sunt buni aliati.

65. Varza a la Cluj (4.04)

– varza, ceapa, ulei, sare si condimente, o conserva de rosii in bulion, carne tocata de pui (se poate si in amestec cu vita)

Se taie varza, se sareaza si se framanta putin, pentru a se inmuia. Intr-o oala se caleste putina ceapa, apoi se adauga cate o mana de varza si se amesteca pana cand se inmoaie bine. Se caleste separat carnea de pui in putin ulei, se condimenteaza (curry si busuioc am folosit eu), apoi se aseaza intr=un vas termoizolant un strat de varza calita, unul de carne tocata si se acopera cu alt strat de varza calita. Se pun deasupra rosiile tocate si bulionul, apoi totul se da la cuptor pentru 20- 25 minute.

64. Mancarica de cartofi (3.03.2010)

– cartofi, praz, sare, apa, piept de pui (sau orice alta carne slaba), ceapa, ulei, condimente si verdeata dupa gust;

Se curata o ceapa si prazul, se calesc in putin ulei. Cartofii se curata, se taie in sferturi si se pun in oala cu ceapa calita, peste care se toarna o cana sau doua de apa. Se sareaza si separat se fierbe carnea. Se lasa la fiert inca 20 min, apoi se pun condimentele si carnea fiarta, spalata si taiata cubulete. Se lasa sa fiarba impreuna inca 5- 10 minute, se adauga verdeata si se serveste ca felul II.

63. Supa- crema de linte (12.01)

– linte, apa, condimente; 2 morcovi, o radacina de patrunjel, pastarnac, telina, dovlecei, cartof, ardei gras (se mai pun la fiert diverse condimente, dupa preferinta)

– smantana, unt

Se pune o cana de linte la fiert in apa cu sare pentru 10 minute. Se adauga radacinoasele si celelalte legume taiate cubulete si se lasa toate la fiert pentru inca 10- 15 minute.

Se pot pune la fiert taitei de casa sau paste fainoase. Dupa ce au fiert legumele, se paseaza bine cu blenderul si se adauga o bucata de unt si un paharel mic de smantana, dar si verdeata. Supica poate fi servita cu crutoane. Optional, se poate bate un ou.

62. Gris caramel (12.01.2010)

– 2 linguri de zahar, lapte (formula sau de vaca), un pliculet de zahar vanilinat, esenta de rom, scortisoara, gris

Se pune zaharul la caramelizat intr-o craticioara. Se amesteca bine pana se topeste tot si capata culoarea galbui- maronie a caramelului. Se stinge caramelul cu laptele si se lasa sa fiarba. Se pun apoi in ploaie zaharul vanilinat si grisul, se toarna cateva picaturi de esenta de rom si putin praf de scortisoara.

Poate fi servit ca atare sau cu dulceata, cu banana sau avocado, cu galbenus de ou sau cu branzica, cu ficatel sau in orice alte combinatii agreate de bebelus.

61. Ou de baut (18.12)

– ou, lapte praf formula, apa, banana, sirop de agave

Am gasit reteta pe www.retetepentrupitici.wordpress.com, asa ca am aplicat-o: se fierbe apa, se pune cantitatea de lapte praf formula (eu am pus 150 ml apa plata si 5 masuri de formula de lapte), apoi galbenusul batut bine si se amesteca pana cand fierb impreuna. Se opreste aragazul, se pune o banana, se da compozitia prin blender si se poate indulci cu sirop de agave/de artar sau cu miere. Se serveste in biberon sau se pot pune cateva lingurite de cereale pentru bebelusi si compozitia poate fi luata cu lingurita.

60. Mamaliguta cu branzica (16.12)

– apa, malai

– branza dulce, smantana, parmezan, unt

Se pune apa la fiert cu putina sare (sau fara, pentru bebelusii mai mici de 1 an si jumatate), se presara putin malai.

Se pun intr-un bol branza dulce, smantana, parmezanul razuit si putin unt, se amesteca si se pune mamaliguta peste compozitie, apoi se amesteca. Pentru a se subtia, se poate adauga inca putina smantana sau iaurt.

59. Reteta cu cartofi dulci (15.15)

– cartofi dulci, alte legume; carne, branza, galbenus, peste

Cartofii dulci seamana cu morcovii ca aspect; se gasesc in supermarketuri si pot fi combinati cu absolut orice alt fruct sau leguma.

– cartofi dulci, conopida, pastarnac+ carne de vita, de pui sau branza;

– cartofi dulci, morcov, avocado+ parmezan;

– cartofi dulci, peste, dovlecel si patrunjel/ marar;

  • RETETE PENTRU COPIII DE 11 LUNI:

Teoretic, la 11 luni stomacul copilului este destul de maturizat, incat sa suporte mancare gatita ca pentru adulti. Se mentin in continuare interdictiile fata de sare, dulciuri, albusul de ou, fructele cu seminte mici, varza, fasole, mazare, zahar sau miere.

58. Vita cu ghimbir (12.12)

– carne de vita, ghimbir, cartofi dulci, dovlecel

Se fierbe bine carnea de vita. Eu am luat antricot cu os, pentru ca asta mi s-a parut ca arata mai promitator!

In alta oala se pun la fiert cartoful dulce, dovlecelul, putin ghimbir si carnea fiarta si clatita. Se fierb impreuna inca 15 minute, apoi se degreseaza bucatile de carne si se pot amesteca impreuna cu legumele si 1/2 feliuta de paine integrala. Totul se subtiaza cu sucul in care au fiert legumele sau cu iaurt.

57. Somon cu legume (7.12)

– file de somon, un morcov, un cartof, un ardei gras, frunze de patrunjel, o telina mica, dovlecel

Se fierb legumele. Separat se fierbe pestele dezosat (chiar daca e file, eu am gasit cateva cartilagii). Se amesteca pestele cu legumele si cu putina smantana.

(N-am avut succes cu reteta asta, chiar daca am pus si iaurt ori sirop de artar. nu a vrut peste si pace! Am dat o groaza de bani pe un file de somon roz, iar el nu a fost impresionat!!)

56. Cartofi la cuptor (3.12.2009)

– cartofi, ciuperci, ficatei, usturoi, patrunjel

Se curata si se taie cartofii, se pun la tava impreuna cu cateva graunte de usturoi. Ficateii se fierb in apa, se clatesc si se pot adauga in cuptor, impreuna cu usturoiul si cateva crengute de patrunjel.

Se mixeaza si se indulceste compozitia cu o lingurita de sirop de artar (bebelusul meu prefera mancarea dulce si sa nu fie calda).

55. Spanac dulce (19.11.2009)

– spanac, ceapa, lamaie, sirop de artar, banana, iaurt

Se pune ceapa la inmuiat putin, apoi se pune spanacul (din conserva sau proaspat, spalat si taiat). Se lasa la fiert cu o cana de apa,  impreuna cu un sfert de lamaie.

Pentru cazul in care nu se foloseste lamaia, spanacul poate fi fiert in lapte sau se poate folosi smantana dulce pentru gatit si un cubulet de unt.

Se poate mixa apoi cu orice: carne, fructe/ legume, cu paine, galbenus de ou, iaurt, peste.

Pentru micii mofturosi carora nu le place spanacul, am gasit sirop de artar care indulceste mancarea si-l face pe pitic sa uite ce mananca! La noi a mers: la fiecare 3 lingurite de spanac am pus una de sirop de artar!

54. Gustare cu visine

– o bucata de prajitura cu visine, lapte formula

Se inmoaie bucata de prajitura in lapte, se mixeaza totul cu blenderul si se poate servi ca si gustare ori ca mic- dejun!

  • RETETE PENTRU 10 LUNI:

Budinca de gris;   Coronita de orez cu sunca;    Salata de morcovi cu mere;

Sos olandez;   Budinca de lamaie;   Spanac florentin; Budinca de dovlecei;

Piure de cartofi copti cu ou, rosii si parmezan ras;

Piure de urzici, loboda, stevie;   Perisoare;    Chiftelute din piept de pui;

Mancarica de cod cu porumb;   Omleta cu branza;   pasta de branza cu ficatei;

Tarta cu dovlecel; Budinca de dovleac; Salata de fructe cu avocado.

53. Chiftelute cu caise (4.11)

Chiftelutele de curcan se pot amesteca aproape cu orice.

Eu am imbogatit reteta de pe www.retetepentrupitici.ro: caisele deshidratate le-am lasat 10 min in apa plata, apoi am amestecat branza Fagaras cu banana, caisele si chifteluta, obtinand o cina foarte gustoasa pentru bebelus!

52. Chiftelute de curcan (4.11)

– carne tocata de curcan; ceapa, 2 felii de paine, apa/ lapte, verdeturi; 2 oua

Se caleste ceapa foarte putin, se lasa la racit. Se pun peste carne: ouale (eventual doar galbenusuri pentru bebelusii sub un an), feliile de paine inmuiate in apa/ lapte si stoarse bine, apoi verdeata, ceapa rece si se trec toate prin blender 3 minute. Se pun la fiert 5 minute in apa clocotita si se pot servi cu piure de cartofi sau in alte combinatii.

51. Supa- crema de rosii (18.10)

– 5 rosii mici, un cartof mare sau 2 medii, morcovi, o ceapa, verdeata

Se taie capacelele rosiilor, se scoate miezul si se clatesc; se scufunda pentru un minut in apa clocotita, apoi se decojesc. Cartoful, morcovii si ceapa intreaga se pun la fiert, impreuna si cu alte legume, dupa preferinta. Cand sunt fierte, se adauga rosiile s ise continua fierberea inca 2 minute.

Se scot legumele, se arunca ceapa, apoi se paseaza cu ajutorul unui mixer.

Variante:

– supa- crema de legume cu gris: se masoara apa in care au fiert legumele, se adauga laptele praf, apoi grisul in ploaie si se amesteca bine;

– supa se poate combina cu peste alb fiert separat;

– supa- crema poate fi servita cu carnita de pui;

– supa- crema cu crutoane de paine;

  • RETETE PENTRU 9 LUNI: in plus, fata de lunile anterioare:

– mamaliguta fiarta in lapte;

– ciorba chinezeasca;

– supa alfabet;

– bors de perisoare;

– piure alb;

– piure de mazare;

– sunca presata.

Zilnic: fructe, legume, lapte si produse lactate. O data pe saptamana: un galbenus de ou; de trei ori pe saptamana: cate 30 g de carne de pui sau peste, dar si curcan sau vita.

Orientativ:

* lapte si preparate de lapte: 500 ml/ zi;  *iaurt, branza: 1/2 cescuta/ zi;

* carne: 20 g/ zi;                                  *cereale/ biscuiti/ paine: 20 g/ zi (2 biscuiti);

* cartof: 20 g/ zi;                                      * legume: 350 g/ zi;

* fructe: 200 g/ zi;                                    * suc de fructe: 50 ml/ zi;

* zahar: 10 g/ zi;                                        * grasimi: 5 g/ zi.

50. Mancare de cartofi (12.10)

Se fierbe pieptul de pui dezosat si taiat in bucati mici. In timpul acesta, se taie solzisori o ceapa, 2 ardei grasi si se pun in foarte putin ulei la calit 1 minut. Se adauga cartofii taiati in bucati medii, se completeaza cu o cana de apa si se lasa la fiert 30 min. Se scurge puiul, se clateste si se adauga in mancarica (nu se sareaza pentru copiii sub un an), se pun rosiile si verdeata taiata marunt.

49. Spanac (10.10)

Se spala spanacul, se curata si se pune la fiert. Poate fi mixat cu aproximativ orice:

– branza tip Fagaras si cereale pentru bebelusi plus carnita de pui;

– banana si carne;

– cartof si iaurt plus biscuiti/ paine;

– galbenus de ou si painica etc.

48. Mazare cu piept de pui (9.10):

– mazare din conserva, ceapa, ardei gras, o conserva de rosii

– piept de pui dezosat

Se fierb bucatile de piept de pui separat. Intr-o cratita se calesc ceapa si ardeiul gras, se adauga apa si mazarea din conserva, se lasa sa clocoteasca, apoi se adauga rosiile si carnea de pui. Nu se sareaza mancarea copiilor sub 12 luni. Se scot cateva boabe de mazare, cateva bucatele de piept de pui, putin sos si se trec prin blender impreuna cu o felie de paine.

47. Conopida (5.10)

– conopida fiarta amestecata cu banana pentru inceput; bebelusul va sesiza noul gust, dar in combinatie cu unul cunoscut si agreat, nu-l va respinge;

– conopida, carne fiarta de pui, paine integrala cu seminte/ biscuiti;

– conopida fiarta, mar, carne de pui;

– conopida, galbenus de ou, banana;

46.Retete cu gulii (4.10)

– o gulie se fierbe, apoi se amesteca in blender cu carne fiarta de pui, banana si paine cu seminte sau biscuiti;

– gulie fiarta cu mar si carne de pui;

– gulie fiarta, branza de vaci si biscuiti/ paine/ carne/ galbenus de ou;

– gulie cu para (struguri decojiti si fara seminte, cu dovleac fiert/ copt) s icereale pentru copii;

– supa de gulie, morcov, telina, dovlecel plus o jumatate de felie de paine;

45. Suc de gulie (3.10)

– doua mere, o gulie

Se curata gulia de coaja, se spala si se taie in sferturi; merele se taie in sferturi, li se scoate mijlocul, se decojesc si se feliaza. Se pun in storcator, iar sucul poate fi indoit cu apa sau i se poate adauga suc de portocale

44. Ficatel cu portocale: (2.10.09)

– o portocala, ficat de pasare, lapte, paine sau biscuiti

Se fierbe ficatul in lapte timp de minimum 10 min. Se scoate, se taie marunt, iar bucatelele se pun intr-un vas unde, impreuna cu sucul de portocala si painica sau biscuitii, vor fi trecuti prin blender.

Pont: cu cat e mai acra si mai proaspata portocala, cu atat mai multe vitamine contine, iar gustul de ficatel va fi estompat cu succes!

43.  Carnea de vita (26.09)

– carne de vita fiarta

– galbenus de ou fiert, miezul unei felii de paine si piure de mere sau iaurt

Toate se amesteca bine cu blenderul si pot fi servite ca felul 2 la pranz. (asta in cazul in care exista mai multe feluri de mancare in menu-ul bebelusului!)

42. Idei cu prune: (25.09.09)

– suc de prune (se fierb prunele in apa, li se indeparteaza coaja si se trec prin blender. Nectarul obtinut poate fi consumat ca atare sau in combinatie cu alte alimente: cartofi fierti, morcovi fierti, carnita, paine etc)

– carne de pui + paine + prune;

– prune cu biscuiti;

– galuscute cu prune (fara zahar);

– prune cu cereale: prunele fierte, zeama si cerealele se amesteca impreuna sau se foloseste blenderul pentru a inmuia si marunti bucatelele de fructe din cerealele pentru bebelusii mai mari de 8 luni.

41. Pere cu cereale (24.09.09)

– o para mare sau 2 medii, cereale

Se curata para de coaja si samburi, se zdrobeste cu blenderul si se adauga cerealele.

* para cu paine si carne;

* para, banana si branza dulce;

* para cu biscuiti;

* grisulet cu lapte si pere.

40. Supa cu galuscute (24.09.09)

– apa, ceapa, telina, ardei gras, dovlecel, patrunjel si alte legume;

– 2 oua, gris, o lingura de ulei de masline

Se prepara supa ca de obicei fara sare si alte condimente, apoi se bat ouale intr-un castronel, se adauga grisul in ploaie si uleiul. Se pun galuscutele in supa sa fiarba.

* supica, galusca plus paine si iaurt mixate cu blenderul;

* galusca plus carne de pui si un fruct;

* galuscuta cu paine si mar sau pere, prune etc

39. Paste integrale (16.09)

– paste cu spanac, cu rosii si integrale; apa, ulei

– banana, piure de mere

Se fierb pastele in apa fara sare, dar cu putin ulei (eventual de masline) sau cu un cub de unt. Se scurg de apa, apoi se trec prin blender impreuna cu banana si piureul de mar (bebelusul meu a avut ceva probleme, as ca nu-i mai servesc banana decat impreuna cu mar)

Pont: Pastele din faina integrala se gasesc in supermarket; eu am ales sortimentul in 3 culori: cele verzi sunt cu spanac, cele portocalii sunt cu rosii, iar cele galbui sunt din grau integral.

38. Biscuiti cu suc (16.09)

– suc de gulie, mar si morcov;

– biscuiti, branza, piure de mere

Se sfarama biscuitii, se inmoaie cu sucul de fructe, apoi se adauga branza dulce si piureul de mere.

37. Suc de gulii (16.09)

– 2 mere, un morcov, o gulie se spala, se curata si se pun in storcatorul de fructe. Sucul se dubleaza cu apa si poate fi folosit si la prepararea deserturilor.

36. Spaghete (15.09)

– spaghete, apa, ulei

– morcov, telina, gulie/ ridiche de toamna, ceapa, pastarnac, ardei gras, rosii, usturoi, patrunjel si frunze de telina

Se fierb bine de tot spaghetele. Intr-o tigaie incinsa se caleste ceapa, se pun legumele taiate cubulete. Cand sunt bine patrunse, se pot adauga cateva rosii decojite si un catel de usturoi.

Se paseaza apoi bine cu blenderul cateva spaghete si legumele plus carnita de pui fiarta separat.

Se pot servi ca atare sau in combinatie cu piure de fructe sau iaurt ori smantana.

Idee: legumele se pot cali in unt; se poate adauga unt de masline la spaghetele preparate cu legume fierte.

  • RETETE PENTRU BEBELUSII DE 8 LUNI:
  1. Supa de gris cu rosii – 8 luni (fara rosie de la 4 luni): Ingrediente: 100 g rosii, 180 ml lapte, 3 lingurite gris : Rosia se taie in doua si se indeparteaza samburii, apoi se coace 10 minute. Apoi, se amesteca rosia cu laptele pana cand lichidul se omogenizeaza.Se adauga grisul, turnat in ploaie. Se fierbe timp de 10 minute la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn. Rosia se poate inlocui cu: dovlecei, spanac, fasole verde, ardei etc.
  2. Peste alb cu portocala si morcovi-175 g morcovi,125 g cartofi,175g peste alb,sucul de la o portocala,60g cheddar ,un patratel unt
    Fierbe cartofii si morcovii pana se inmoaie,pune pestele la cuptor cu unt si branza peste acoperit de sucul de la portocala pt aprox 20 min.Mixeaza legumele cu pestele si sucul lui.
  3. Pastine cu out(dupa 8 luni)
    Se fierb 3 linguri mari de paste mititele, stelute sau inimioare
    Se separa un galbenus de albus iar cand pastinele sunt gata se pun in farfurie si se adauga galbenusul se amesteca bine
    Poti adauga putin ulei de masline si putina branzica
    Pofta buna!
  4. Crema de mazare
    Orice fel de mazare,cutie,borcan,congelata se fierbe la foc mic 10 min.
    Se amesteca cu blenderul pana rezulta un pireu cremos peste care se adauga o lingurita de smantana
  5. Mamaliguta cu branzica (8luni+)
    Se face o mamaliguta mai moale, fara sare. Cateva linguri de mamaliga se amesteca cu branzica din 300 ml lapte si cateva linguri de iaurt, eventual cu o lingurita smantana
  6. Supa cu taitei: Se face o patura de aluat dintr-un galbenus de ou, 2-3 linguri de apa si faina. Se taie taiteii si se lasa la uscat. Se face o supa din carnita de pui, un morcov, patrunjel, pastarnac, un cartof, o bucata de telina, o felie de ardei gras. Se strecoara supa, se fierb taiteii si se pune un fir de patrunjel verde. Pofta buna!
  7. Iaurt cu peste (de la8 luni)
    Ingrediente: 1 iaurt semi-degresat, o bucatica peste.
    Pestele se impacheteaza in staniol si se lasa la cuptor pana se face, apoi se scoate si se mixeaza cu iaurtul. Pofta buna!
  8. Conopida cu pui si branzica de vaci (de la 8 luni)
    Ingrediente: conopida (2 buchetele), piept de pui fiert 100g, 2 lingurite de branza de vaci.
    Se fierbe conopida impreuna cu pieptul de pui si cu o 1 lingura de ulei masline. Apoi se paseaza toate ingredientele impreuna cu branzica de vaci si putina zeama de lamaie.

La 8 luni se pot introduce in alimentatia bebelusului urmatoarele: peste alb slab, paine sau biscuiti si in general orice produs de panificatie din faina de grau, mamaliguta si alte produse din porumb (pufuleti), avandu-se totusi grija la aportul de sare si zahar prea mare; la fel si cu fainurile! Se pot face combinatii cu spaghete, paste fainoase si branzeturi, carne slaba de peste, pui, vita. Se continua planul de alimentatie anterior: o masa cu fructe, o masa cu legume si o masa cu carne/ branza/ galbenus de ou, putandu-se adauga pastele fainoase in supica sau la felul doi.

E bine ca alimentele nou introduse sa fie amestecate in cantitate mica in mancarea obisnuita a bebelusului, pentru a se familiariza si apoi acomoda cu gustul lor.

– pui cu orez si morcovi;

– supa- crema de cartofi;

– gogosele de cartofi;

– piure de conopida cu cartofi;

– mancarica de legume cu mamaliga;

– ostropel de pui cu piure de cartofi;

– ghiveci de legume cu mamaliguta;

– piure de gutui cu biscuiti;

– pilaf de orez cu piept de pui;

35. Idei cu struguri

– 10-15 boabe de struguri se decojesc, se desfac si li se scot samburii, apoi se maruntesc cu blenderul (sau cu noul aparat de pisat usturoiul, ca in cazul meu) si se servesc drept desert;

– strugurii decojiti si maruntiti se pot combina cu cateva cubulete de cartof fiert, morcov si carnita;

– struguri plus cereale;

– struguri, peste fiert si biscuite/ paine;

– struguri in compot neindulcit- se fierb boabele de struguri decojite si fara samburi pana cand frunctul se poate pasa usor;

– iaurt cu struguri sau branza calcica cu struguri

– struguri, banana si legume

34. Painica, iaurt si carne

Prima reteta cu painica pentru un bebelus care la 8 luni juma’ nu are nici un dintisor: carnita fiarta de pui se mizeaza bine cu blenderul, se adauga iaurtul si o jumatate de felie de paine. Se amesteca in continuare si se poate oferi bebelusului mofturos, care nu apreciaza supica de pui.

33. Grisulet cu fructe

– apa, lapte praf, gris

– fructe de la borcanel, banana

Se prepara un gris obisnuit, dar putin mai tare. Se pun fructele, se trec prin blender si se poate adauga putina carne (de curcan am introdus acum), o banana, eventual si putin biscuite sau painica.

32. Peste cu fructe

– file de peste

– piure de fructe

Se fierbe foarte bine fileul de peste, se strecoara si se poate mixa cu fructe, legume, cu paste fainoase, grish, biscuiti si in general cu orice tolereaza bebelusul.

  • RETETE PENTRU BEBELUSII DE 7 LUNI: Ca la 6 luni, plus:
  1. Conopida cu branzica si galbenus-de la 7 luni: 2-3 buchetele de conopida se fierb cu putina ceapa(pt.cei care au probleme cu stomacelul se arunca prima apa).Dupa ce s-au racit se adauga putina branzica si un galb.de ou fiert tare.Se baga la blender si pofta buna!
  2. Peste cu orez si dovlecel-de la 7-8 luni: Se fierb 50 gr.peste cu putina ceapa,putin orez,1/2 dovlecel mic si o rosie micuta bine coapta,fara coaja si fara seminte.La sfarsit se pune patrunjel tocat si se baga la blender.
  3. Piure de cartof cu morcovi, carnita si iaurt, de la 7 luni: Cartoful si morcovul se fierb separat de carnita. La final se pun amesteca in blender cu putin lapte praf sau matern si o lingurita de iaurt.
  4. Piure de cartof cu conopida si dovlecel (dupa 7 luni): 1 cartof mediu, 2 buchetele de conopida, jumatate de dovlecel mic.
    Se pune cartoful la fiert, apoi conopida si dovlecelul. Apoi se da in blender. Se poate pune un pic de ulei de masline sau unt.
  5. Iaurt de casa (dupa 7 luni): Se fierbe laptele, nu se lasa sa se raceasca de tot si se toarna in borcan sau pahar, sau, daca aveti, oala de lut. Se adauga 2lunguri de iaurt (din tura anterioara sau din comert) si se amesteca. Se inveleste borcanul intr-un prosop si se lasa la prins. Vara e gata pana in ziua urmatoare. Se smataneste si se papa cu fructe sau legume sau simplu
  6. Gustarica: 1 lingura orez, 1 iaurt, o banana: Se fierbe f bine orezul,si se paseaza usor cu lingurita,se adauga o bucatica de banana si iaurtul.
  7. Mancare cu gris (dupa 7 luni)
    -6-7 frunze salata
    -1 dovlecel
    -2linguri gris
    -branza rasa
    se pun la fiert salata si dovlecelul, apoi se adauga grisul. se ia de pe foc si se rade branza deasupra
  8. Branzica cu avocado (7 luni)
    Ingrediente:
    1/2 avocado stropit cu putin suc de lamaie
    100 g branza de vaci
    putin iaurt natural
    Se paseaza avocado, se adauga branza si putin iaurt, amestecand bine pana cand se obtine o compozitie omogena. Se serveste imediat.
  9. Dovlecel umplut (6-7 luni)
    1 dovecel, 1 morcov potrivit, 1 lingurita de orez, un miez de ceapa, 1 rosie, piept de pui.
    Dovecelul se curata de coaja, se tai in jumatate si se curata de seminte. Morocvul se curata, se da pe razatoarea mica. Pieptul de pui se taie marunt marunt, (se poate da prin masina de tocat carne), la fel si ceapa si se amesteca cu orezul si morcovul. Cu compozitia obtinuta se umple dovecelul lansand un pic de spatiu ca sa aiba loc orezul sa creasca.
    De asemenea, se pot baga toate in blender big smile mai putin orezul bineinteles.
    Rosia se cuurata de cotor si coaja si se baga la blender. Se amensteca apoi cu un pahar cu apa si se toarna peste dovlecel. Se fierbe la foc mic, cu capacul pus, aproximatv o ora.
  10. Piure de conopida(dupa 7 luni): un buchetel mic de conopida se pune la fiert sicind e gata se amesteca cu putin ulei de masline si carnita(ficat,ou,piept de pui,ciocanel de pui,peste alb)prinblender.pentru culoare se poate pune si putin sos de rosii(doar dupa 8 luni
  11. Ardei umpluti (6-7luni)
    4 ardei potriviti, 2 morcovi potriviti, 2 lingurite de orez, un miez de ceapa, 1 rosie, piept de pui.
    Ardeii se curata de cotor si seminte. Morcovii se curata, se dau pe razatoarea mica. Pieptul de pui se taie marunt marunt, (se poate da prin masina de tocat carne), la fel si ceapa si se amesteca cu orezul si morcovii. Cu compozitia obtinuta se umplu ardeii lansand un pic de spatiu ca sa aiba loc orezul sa creasca.
    Rosia se curata de cotor si coaja si se baga la blender. Se amensteca apoi cu un 2 pahare cu apa si se toarna peste ardei. Se fierb la foc mic, cu capacul pus, aproximatv o ora.
  12. Iaurt cu biscutiti (6-7 luni)
    Iaurtul se face din 500 ml lapte rece din frigider, peste care se adauga 500 ml lapte fiert (fara a fi racit) si 3 lingurite de iaurt (sau smantana). Se piseaza 2 biscuiti, care se amesteca cu 2-3 linguri de iaurt
  13. Ficatei de pui cu cartofi si dovlecel (dupa 7 luni)
    Ingrediente: 2-3 ficatei de pui, 1 cartof mijlociu, 1 dovlecel, 1/4 ceapa.
    Se fierb ingredientele impreuna. dupa ce sunt fierte pasezi totul si adaugi si o lingurita de ulei de masline. in functie de consistenta piureului poti adauga si lapte.
  14. Spuma de banane si pere (6-7 luni)
    Ingrediene: o para, o banana, zeama de la o lamaie.
    Cojeste fructele. Taie in bucati mici para si o jumatate de banana, da-le prin mixer si adauga sucul de lamaie.
  15. Crema de cartofi (de la 7 luni)
    Ingrediente: cartofi, unt 10 g, lapte 100 ml, branza de vaci 50 g, sare, 2 g.
    Cartofii se coc la cuptor, apoi se curata de coaja si se scobesc de miez. Acesta se amesteca cu untul, laptele, branza de vaci; se obtine o pasta cu care se umplu cartofii si se tin la cuptor inca 5 min.
  16. Piure de mere coapte cu ficatei (de la 6-7 luni)
    Ingrediente : 2 mere, 1-2 bucati ficatei.
    Se impacheteaza ficatelul in staniol si se baga intr-o tava la cuptor cu merele, pana cand crapa merele. Se decojesc merele si se mixeaza impreuna cu ficateii, sau se paseaza, in functie de varsta copilului.
  17. Sufleu de dovlecei: 1-2 dovlecei, branza de casa (lapte praf, iaurt, smantana), 2 galbenusuri, smantana, patrunjel. Se spala dovleceii, se fierb in apa. Se pregateste branzica: se prepara laptele, se fierbe, se raceste putin, apoi se adauga iaurtul si smantana. Se taie cubulete dovlecelul, se amesteca cu branzica, apoi cu galbenusurile si doua linguri de smantana. Se da sufleul la cuptor pentru 30 min si se serveste cu verdeata tocata.
  18. Piept de pui in suc de portocale: 2 portocale, 200 g piept de pui, 2 fire ceapa verde, 2 morcovi, o lingura ulei de masline, sare, patrunjel. Se storc portocalele si se feliaza pieptul de pui. Intr-un vas de yena uns cu ulei de masline se pun pieptul de pui, ceapa taiata rondele, morcovul taiat rondele, sarea, o cana de apa si se lasa la cuptor pentru 20 min. Se toarna sucul de portocale si se mai lasa 10- 15 min la cuptor, apoi se poate servi cu patrunjel tocat.

31. Piure de caise (14.08)

– caise, apa- se fierb caisele in apa dupa ce au fost spalate si decojite, apoi se mixeaza. \

Se pot adauga: banane, galbenus, carnita slaba de pui, cereale, branzica, iaurt, orez, peste, paste si in general orice altceva care e pe placul bebelusului.

P.S.: A se observa ca legume nu adaug, pentru ca nu-s pe placul bebelusului!

30. Suc de rosii (10.08)

– rosii, morcov

Se curata morcovul, se taie. Se spala rosia (am facut suc si cu patlagele galbene), se taie, apoi morcovul si rosia se trec prin storcatorul de fructe si sucul obtinut prin tifon, apoi se dilueaza cu putina apa.

29. Retete cu avocado

– avocado, babana si branzica- mixate cu blenderul

– avocado, cereale

– avocado si carnita plus piure de mere sau pere

– avocado cu orez si piure de alte fructe sau banana

– avocado cu iaurt

28. Banana cu galuscute

Se fierb intr-o oala cu apa 2-3 galuscute facute din 2 galbenusuri plus gris s putin ulei. Dupa 10 minute de fierbere se scot la racit si se dau prin blender impreuna cu o banana coapta.

27. Supa-crema de rosii

Se fierb 2 cepe mici intregi, putin ardei gras, morcov dat prin razatoare, apoi rosiile decojite si taiate si 2 linguri de orez. Se mixeaza cu blenderul si se pot adauga galuscute de gris cu galbenus.

26. Retete cu pere

– pere decojite si spalate plus carnita (mixate)

– para, banana si branza; sau para si branza slaba, dulce de vaci

– pere cu cereale pentru bebelusi

– pere mixate plus apa egal suc impotriva deshidratarii

– pere plus piure de legume (cartofi, morcovi)

25. Supa cu branza (29.07)

– apa, zucchini (dovlecel cu coaja verde inchis), morcov, radacina de patrunjel (telina, cartofi), ceapa

– verdeturi: patrunjel, frunze de leustean

– branza proaspata de vaci, smantana, unt

Se curata legumele si se pun la fiert in apa fara sare. Cand au dat in primul clocot se pun si crengutele de verdeata (doar sa fiarba). Ceapa se pune intreaga la fiert, apoi se arunca.

Se pun apoi legumele intr-un vas si se zdrobesc cu blenderul. Poate fi adaugata branza proaspata de vaci sau galbenus de ou, putina carnita, cereale pentru bebelusi. Cand sunt calde inca legumele, se poate pune o bucata mica- mica de unt si o lingurita de smantana. Bebelusul meu mananca aceasta supa sub forma de piure de legume cu……. piure de caise sau mere adaugat!

24. Ciupercute, ciupercute (27.07)

– 2 ciuperci proaspete, cartofi, iaurt/ branza/ unt/ smantana

Se fierb ciupercile curatate impreuna cu cartofii si/sau morcovul. Se trec prin blender si se adauga iaurt, smantana, unt sau branza, dar se pot mixa si cu piure de fructe (bebelusul meu prefera varianta asta)

23. Gris cu lapte si fructe (26.07)

– apa, lapte formula, gris; banana, piure de mere

Se prepara laptele, se pune la foc. Se adauga in ploaie grisul pana la obtinerea unei compozitii semi-tari care va fi pusa in blender alaturi de o jumatate de banana si piureul de mere (eu il folosesc pe cel de la borcan de cand au disparut subit merele de pe piata, facand loc fructelor de sezon).

Idee: Grisuletul poate fi combinat cu iaurt, branza de vaci, cu fructe de sezon, carnita sau consumat ca atare.

22. Ficatel cu pepene (25.07)

– pepene galben, orez, ficatel

Se fierbe ficatul de pui in lapte timp de 10 minute FARA SARE, se scurge si se paseaza cu blenderul. Orezul fiert (tot fara sare) se pune in blender, apoi cubulete de pepene galben pana se ajunge la consistenta dorita.

P.S.: Am citit intr-o carte de retete pentru bebelusi ca orezul si broccoli pregatite cu ficatel absorb gustul amarui al acestuia. Eu am incercat varianta cu orez, indulcind situatia cu pepene galben, dar bebelusul meu a considerat ca locul acestui experiment gastronomic e pe tricoul meu, pe pantalonii lui, pe gresie si multe in final, la chiuveta, cand a venit a doua tura de revarsare a zagazului! Succes!!!

21. Banana cu iaurt

– o banana, 3-4 prune, iaurt

Se fierb prunele in ceai de menta (daca  bombonelul are probleme la stomacel si nu suporta altfel menta). Intr-un vas se da banana prin blender, se adauga prunele scurse si fara coaja, apoi compozitia se subtiaza cu iaurt si ceaiul de menta. Se pot adauga cereale sau biscuiti pentru bebelusi.

  • RETETE PENTRU BEBELUSII DE 6 LUNI
  1. Piure de legume. Se fierb 3 morcovi potriviti, o bucatica de telina, o ceapa si pastarnac. Cand au fiert, se scoate ceapa, apoi se adauga cateva firicele de patruljel si cateva picaturi de ulei de masline si se lasa oala acoperita cu capac 10 min. Toate legumele se amesteca in blender. La amestesc se poate adauga de 3 ori pe saptamana carne de pui fiarta separat.
  2. Piure din cartof si mar (5-6 luni): Marul si cartoful se pun la copt la cuptor. Marul va fi gata mai repere, se va scoate si se va raci. Cartoful dureaza mai mult si e mai bine sa fie “prea bine copt” decat insuficient de copt. Se pun in blender si se amesteca. Daca piureul este prea “solid” se pot adauga cateva lingurite de lapte. Piureul se poate de asemenea amesteca cu branzica de vaci.
  3. Piure de banana si avocado-piseaza obucatica de banana bine coapta cu miez de avocado pana se omogenizeaza , se serveste imediat.
  4. Piure de cartof cu dovlecel 5-6 luni: dovlecelul se tait pe lung si se pune impreuna cucartoful taiat bucatele la cuptor cu putina apa. Deasupra se pune putin ulei de masline. Dupa ce s-au copt se amesteca in blender cu putin lapte praf.
  5. Dovleac si mar copt cu branzica (5-6 luni): Avem nevoie de un mar mediu (eu prefer golden), o bucata de dovleac (cam de 10 cm). Fructele spalate se dau la cuptor cam o jumatate de ora. Apoi le decojim, le bagam in blender si le amestecam cu branzica de vaci.
  6. Dovlecel la cuptor (dupa 6 luni): 2 dovlecei cruduti, 2 felii de ardei grasi(sau o bucata de rosie, fara seminte), o inima de ceapa. Se curata dovleceii, se taie pe lung, se pun la cuptor impreuna cu ceapa si ardeii, cu un pahar de apa si stropiti cu un pic de ulei de masline (sau nu). Se dau in blender. Eu prima data am dat doar dovleceii.
  7. Piure de mazare cu morcov si cartof (dupa 6 luni): Un cartof mediu, o mana de mazare si un morcov mic. Se pune la fiert morcovul si mazarea, apoi cartoful, se strecoara, se da in blender
  8. Mar copt cu branzica (dupa 6 luni):Un mar mare sau 2 mere mici se coc in cuptor cu un pahar de apa. Se face branzica din 250 ml lapte. Se paseaza cu furculita intr-un castronel.
  9. Piure de cartof cu carnita de pui si telina sau gulie(dupa 6 luni jumate): Se fierbe carnita separat (piept de pui sau partea superioara a pulpei)-cam 100 g. Se fierbe un cartof mediu cu o bucata de telina (cam o optime dintr-o telina mica, e foarte aromata si nu am pus prea mult) sau gulie (tot asa, o bucata mica, maxim un sfert de gulie). Se dau in blender impreuna.
  10. Piure de dovlecel cu fasole verde si cu pastarnac (dupa 6 luni jumate): O mana de fasole verde, un dovlecel mediu, crudut. Se curata pastaile, se pun la fiert cu pastarnacul, pe sfarsit se pune si dovlecelul la fiert, se strecoara si se dau in blender. Se poate pune un pic de ulei sau ulei de masline, sau unt.
  11. Cartof copt cu alte legume (dupa 6 luni): Se coace un cartof mediu, in cuptor, cu coaja, pe hartie de copt (nu se folosete folie de aluminiu!!!). Se face o supa de legumite (pastarnac, patrunjel, telina, mazare, fasole verde, morcov, conopida, dovlecel in diferite combinatii). La pireut nu se folosesc mai mult de 3 legume, bebelusii nu agreaza gusturile prea amestecate.
    Se curata cartoful si se amesteca cu legumele alese. Se subtiaza cu supa. Se piseaza cu furculita sau se da in blender.
  12. Cartof cu carnita la cuptor(dupa 6 luni jumate)
    Se opareste carnita de pui(piept sau partea superioara a pulpei, cca 100 gr.) apa se arunca.
    Se taie un cartof mediu sau doi cartofi mici, si inca o legumita (o bucata de dovlecel sau un buchetel de conopida sau o rosie decojita fara semnite sau 2 felii de ardei sau o inima de ceapa).
    Se pune cartoful, legumita aleasa si acrnita intr-un vas termorezistent, cu un pahar de apa si se stropeste cu o lingurita de ulei de masline. Se da la cuptor la foc mic. Cand e gata se da in blender si se serveste la bebe pofticios.
  13. Piure “crocant” (de la 5-6 luni)
    Ai nevoie de: o jumatate de banana, o jumatate de mar, biscuiti pentru bebelus.
    Taie fructele bucati si lasa-le 5-6 minute in apa in care clocoteste. Zdrobeste bucatile sau da-le prin mixer, pune-le intr-un vas termorezistent, adauga biscuitii zdrobiti si amesteca. Acopera vasul si lasa-l cateva minute la cuptor.
  14. Piure din cartof si mar (de la 5-6 luni)
    Ai nevoie de: 2 cartofi potriviti, un mar, o lingurita de unt, 2 linguri de lapte-formula
    Speli bine cartofii si marul, apoi ii pui la copt, in tava, la cuptor. Marul va fi gata mai devreme, asa ca vei curata pulpa coapta si o vei pasa bine prin sita sau cu furculita. Procedezi la fel si cu cartofii, cu precizarea ca acestia trebuie sa fie mai degraba “prea copti” decat “aproape copti”. Amesteci piureul de cartofi si mar cu laptele cald si untul, apoi freci totul cu o lingura de lemn pana cand obtii o spuma. Piureul acompaniaza cu succes galbenusul de ou fiert sau ficatul de pui. Mai tarziu, este o granitura delicioasa pentru perisoarele din carne de vita cu sos de rosii de exemplu
  15. Dovlecei cu morcov si orez (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 1 morcov mic, 1 dovlecel mic, 2 lingurite de orez.
    Se curata morcovul si dovelcelul si de taie bucatele. Se pune orezul la fiert. Separat se pun si legumele la fiert pana cand devin moi.
    Dupa ce s-a fiert si orezul se amesteca cu legumele si se mixeaza in blender. Se folosete apa in care au fiert legumele pana la consistenta dorita
  16. Pasta de pui cu cartofi (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 2 pulpe pui dezosate, 2 cartofi de marime mijlocie, 150ml iaurt, verdeata pentru gust.
    Pulpele se fierb pana cand carnea devine frageda.Separat,se fierb cartofii (curatati si taiati) cu verdeata. Dupa ce au fiert,cartofii se paseaza ca pentru piure,carnea se toaca foarte fin si se amesteca cu iaurtul.
  17. Piure de cartofi cu sfecla (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 500 g sfecla rosie, 250 g cartofi, 50 g unt, 100 ml lapte, 1 lingurita seminte sfaramate de chimen.
    Curata sfecla si cartofii, taie-i in felii subtiri sau in cubulete. Pune intr-o cratita putin unt si legumele. Adauga apa, cat sa se acopere legumele si fierbe la foc potrivit.
    Dupa ce legumele s-au inmuiat , paseaza-le trecandu-le prin sita sau marunteste-le cu ajutorul unui mixer. Pune apoi laptele cald, restul de unt si praful de chimen si amesteca bine piureul cu o lingura de lemn.
  18. Orez cu spanac (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: un pumn de orez (aprox 150 g), cateva frunze de spanac, cateva picaturi ulei se masline.
    Se alege orezul, se spala bine si se pune la fiert. Cand este aproape gata se adauga spanacul spalat bine in prealabil si se mai fierbe 5 min. Se strecoara totul prin sita si se paseaza bine.
    la sfarsit se adauga uleiul de masline.
  19. Piure de dovlecel cu lamaie (de la 5-6 luni): Ai nevoie de: 150 g de dovlecei, 20 g de branza alba (sau 10 g de iaurt + 10 g de smantana), o lingura de suc de lamaie, un varf de sare. Se taie capetele dovleacului. Se spala bine fara a se indeparta coaja. Se fierbe 15 minute in cuptorul cu microunde. Se pune in mixer, adaugandu-se sare si sucul de lamaie, apoi se adauga si branza, amestecand mereu. Se serveste bebelusilor care au peste 6 luni.
  20. Piure cu dovleac si galbenus de ou (de la 5-6 luni)
    Ai nevoie de: dovleac, 1 ou tare (pana la varsta de 1 an nu se da bebelusului decat galbenusul)
    Se curata dovleacul, se elimina fibrele, samburii si, bineinteles, coaja, apoi se taie in bucati. Se fierb bucatile de dovleac in oala sub presiune. Intre timp se fierbe un ou tare.
    Dupa ce au fiert legumele, se scurg si se adauga galbenusul, apoi se zdrobesc toate. Se pune o bucatica de unt cat o nuca si se serveste.
  21. Pui cu cartof si mar (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: 15 g unt, 40 grame ceapa maruntita, 110 g piept de pui maruntit, 300 g cartof ( poate fi si cartof dulce) curatat si maruntit, jumatate de mar curatat si maruntit, 200 g supa de pui.
    Se incalzeste untul intr-o cratita, se adauga ceapa si se soteaza pentru 2-3 minute. Se adauga puiul si se soteaza pana isi schimba culoarea( se albeste).Se pun cartofii, marul si supa de pui.
    Se acopera si se lasa la fiert 15-20 min. Dupa ce au fiert se mixeaza pana la consistenta dorita.
  22. Supa crema de morcovi cu lapte (de la 5-6 luni)
    Ingrediente: apa 2 pahare si jumatate, 200 g morcovi curatati, 200 ml (un pahar mai mic) lapte fiert, 1 g sare.
    Morcovii spalati si curatati se taie in bucati marunte, se pun in apa si se fierb o ora si jumatate, apoi se iau de pe foc si se trec pin sita. Piureul rezultat se amesteca cu 200 ml din zeama in care au fiert morcovii. Se adauga laptele si sarea si se mai da un clocot
  23. Piure de cartofi cu broccoli si ficatel de pui
    Ingrediente: 1 ficatel de pui (sau piept de pui), un buchetel de broccoli, 1 cartof, un praf de sare, putin unt, lapte sau supa pentru subtiere.
    Se fierb legumele in apa cu putina sare (eu pun doar la fiert si nu mai pun in mancare). Se fierbe si ficatelul, iar apoi se paseaza toate (cu blenderul), adaugandu-se putin unt si lapte sau supa, amestecand pana devine o spuma.
  24. Crema de dovleac si mar cu branza: 4 mere ionatan, 1/4 dovleac, scortisoara, branza de casa. Se spala merele, se taie in jumatati, se curata cotoarele. Se pun la cuptor sa se inmoaie. Se da dovleacul la cuptor 40- 45 min. 500 ml lapte preparat si fiert plus iaurt formeaza branzica de casa. Marul copt, dovleacul copt, branza de casa is scortisoara se mixeaza. Se poate folosi gutuie coapta in loc de dovleac.
  25. Supa de rosii cu orez: 500 ml apa, o ceapa, un morcov, 3-4 rosii, 1 ardei gras, o lingura de orez, patrunjel. Se spala legumele, se pun la fiert, apoi se adauga rosiile. Se scot legumele din supa. Rosiile se curata de coaja, se paseaza. Se arunca ceapa, se paseaza toate legumele si se pun din nou la fiert cu orezul 10- 15 min. Se presara verdeata.

20. Pui cu prune (13.07)

– 3 prune mari, renglote, bine coapte

– piept de pui

Se fierbe puiul separat. Se spumeaza si se scot pe o farfurie bucatelele de carne. Prunele se spala si se fierb in apa plata, apoi se mixeaza cu pieptul de pui. Pentru a subtia compozitia, se poate folosi apa in care au fiert prunele. Se poate adauga si putin piure de mere sau de legume, daca bebelusul este mofturos.

19. Suc de legume (13.07)

Se pun frunzele de telina (marar, patrunjel, leustean) in robotul de bucatarie, apoi se adauga morcovul curatat si taiat betisoare, o nectarina si eventual 2 prune, pentru a obtine consistenta de nectar. Sucul astfel obtinut se toarna in canita cu cioc sau se poate servi cu lingurita.

Idee: Daca sucul este prea gros, poate fi subtiat cu apa plata sau poate fi folosit ca amestec pentru grisulet ori cerealele de seara, dar poate fi combinat si cu branza, iaurt sau carnita fiarta.
18. Mere cu branza (13.07.2009)

– un mar de marime medie

– branza dulce (sau cas de oaie)

Se spala marul, se fierbe taiat bucatele mici. Branza se mixeaza cu blenderul (multumim, buni!) si se adauga bucatelele de mar si zeama in care au fiert pana se ajunge la consistenta dorita.

17. Cartofi cu iaurt (8.07)

Un cartof mare sau 2 mai mici se fierb (se pot si coace pentru cine are cuptor) dupa ce au fost curatati si taiati in cubulete mici. Se paseaza cu o furculita sau cu blenderul, apoi se adauga iaurtul simplu degresat. Pentru gust, poate fi adaugat piure de mere sau caise, putin suc de marar sau cereale pentru bebelusi.

16. Pui cu iaurt (7.07.2009)

piept de pui

– iaurt

– corcoduse, mere

Se fierbe separat carnea de pui. In alta craticioara se fierb corcodusele spalate si merele curatate si taiate cubulete. Dupa ce s-au fiert toate ingredientele, puiul se mixeaza bine, apoi se adauga corcodusele (li se inlatura pielita foarte usor prin feirbere) si marul, apoi compozitia se subtiaza cu cateva linguri de iaurt degresat.

15. Galbenus cu mar (3.07)

– un ou

– un mar de marime medie

– 3 biscuiti

Se fierbe oul minimum 10 minute (mai bine 15, ca sa fie galbenusul tare); separat se fierbe un mar decojit si taiat in feliute mici; se dau biscuitii pe razatoare si se amesteca in blender cu a marul, apoi cu galbenusul si se adauga apa plata sau zeama in care a fiert marul.

Varianta: marul poate fi si crud, dat pe razatoare alaturi de biscuiti.

Alta varianta: marul poate fierbe cu cateva frunze de telina, marar sau patrunjel.

14. Suc verde (30.06)

– o legatura marar, una de patrunjel

– 2-3 prune coapte

– un mar

Mararul si patrunjelul se spala si se pun in storcatorul de fructe si legume. Prunele se spala si se taie in jumatate, iar merele in sferturi, apoi se trec prin storcator. Rezultatul: un suc verde foarte placut la gust datorita combinatiei mar- pruna, foarte parfumat datorita mararului si patrunjelului, dar si plin de vitamine!

13. Nectarine cu carnita (29.06.2009)

– o nectarina

– piept de pui

– cateva corcoduse

Se curata pieptul de pui de pielite si se pune separat la fiert vreo 10 minute, taiat in fasii de un deget latime. Intr-o alta craticioara se pune la fiert nectarina decojita si taiata in bucatele mici, alaturi de cateva corcoduse bine coapte curatate de pielita si samburi. (Eu doar intind mana pe balcon si culeg corcodusele din pom, stiu sigur ca nu-s stropite cu insecticid).

Intr-o cana sau un bol inalt se mixeaza carnea, apoi se adauga fructele fierte si cate o lingurita de zeama in care au fiert pana se ajunge la consistenta dorita.

12. Galbenus cu mar (27.06.2009)

– un ou

-un mar

– apa

Se spala marul, se taie in jumatate si apoi in sferturi, i se taie mijlocul, coaja si se marunteste, apoi se pune la fiert. Oul se fierbe tare 10 minute, apoi se scoate galbenusul si se va intrebuinta maximum jumatate din el.

Marul se scurge si se paseaza, apoi se adauga galbenusul si putina apa plata, ca sa se subtieze compozitia. Ingredientele se pot mixa cu ajutorul blenderului. Se serveste apoi bebelusul, putandu-se adauga cereale pentru bebelusi sau biscuiti din cereale.

11. Suc de marar (23.06)

– un mar mare sau doua medii

– o legatura de marar

Se spala merele, se taie in sferturi si li se taie mijlocul. Se spala mararul.

Se pune mararul in storcatorul de fructe si legume, se pun si merele si se obtine un suc verzui care trebuie decantat cu ajutorul tifonului. Se serveste ca atare sau in zilele toride de vara se dubleaza cantitatea cu apa.

10. Primul ficatel:

– ficat de pui

– fructe sau legume pasate

Ficatelul de pui se spala si se fierbe 10 minute in lapte (e important: laptele reduce din gustul amar). Se mixeaza apoi cu legume fierte si pasate sau cu fructele preferate ale bebelusului.

Carnita e o foarte buna sursa de elemente nutritive pentru un bebelus aflat in plina etapa de dezvoltare, totusi e bine ca ficateii sa nu fie dati bebelusilor sub 6 luni, pentru ca stomacelul lor nu e pe deplin maturizat.

9. Primul galbenus:

– un ou

– legume sau fructe

E bine ca primul out din viata bebelusului sa provina de la o gaina de tzara, alimentata natural. Se fierbe oul 15 minute pe ceas. Se va incepe cu o optime de galbenus (noi am fost mai curajosi, am inceput cu o jumatate direct, dar pierduta intr-o cana de legume fierte si pasate). E bine ca bebelusul sa fie supravegheat pentru a nu manifesta efecte adverse, oul fiind alergen. Albusul este mai puternic alergen, de aceea nu va fi consumat de catre bebelusii mai mici de 12 luni.

8. Biscuiti cu cirese (22.06)

– cirese

– biscuiti cu cereale pentru bebelusi

Ciresele se spala, se taie in 2 si li se scote samburele. Se trec prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se amesteca apoi cu biscuitii cu cereale pentru bebelusii care au implinit deja 6 luni (de la MIlupa).

Acelasi suc de cirese se poate dilua 1:1 cu apa si va fi consumat ca atare de catre bebelus (nu prea mult, ca e diuretic si se deshidrateaza bebele) sau se poate amesteca si cu alte piureuri de fructe.

7. Supica cu carnita pentru bebelusi (22.06)

– legumele de la supa cu galuscute a parintilor se pun intr-o alta craticioara inainte de a se sara mancarea adultilor. Legumelor fierte li se adauga si o bucatica de piept de pui fiarta separat.

Carnea se mixeaza intr-un vas, se adauga apoi legumele si la final zeama de supa, pana se ajunge la consistenta dorita. In caz ca e prea diluata, se pot adauga cereale pentru bebelusi; in cazul in care nu e suficient de lichida, se poate adauga putina apa plata.

6. Suc de fructe si legume (9.06)

– 1/2 mar

– 1/2 piersica

– 3 morcovi

– 3-4 lingurite de suc de zmeura

Se pun in storcatorul de fructe si legume toate ingredientele, se pun apoi si linguritele de suc de zmeura, se amesteca, se trec prin tifon si se servesc bebelusului.

Idee: pulpa fructelor si legumelor poate fi combinata cu cereale pentru bebelusi sau cu branza calcica.

Atentie! Zmeura este un fruct puternic alergen, nu este indicata bebelusilor! (reteta incercata pe pielea propriei odrasle)

5. Suc de mere cu piersici (8.06)

– un mar de marime medie

– o piersica

– apa

Marul se spala, se curata si se taie, la fel si piersica. Se pun in storcatorul de fructe si apoi sucul rezultat se trece prin tifon, se pune apa cantitate 1:1 si se administreaza bebelusului in zilele calde de vara (si nu numai).

sau:

Marul se curata de coaja, se feliaza, la fel si piersica. Se pun la fiert amandoua in putina apa, se lasa sa dea in clocot pana cand apa se injumatateste (15 min), apoi se trec prin sita/ strecuratoare si tifon, iar sucul astfel obtinut se dubleaza ca si cantitate cu apa.
4. Piure cu branza calcica (5.06)

– 125 ml lapte praf

– lamaie

– piure de legume/ fructe

Laptele se fierbe, apoi se adauga zeama de lamaie pana se separa zerul de branzica. Se pune la scurs intr-un tifon si o strecuratoare, apoi se adauga piureul de fructe sau legume. Noi am adaugat azi piure de fructe de la Nestle (Gartenfruchte)- piersici si mere si a fost delicios!

3. Piure de fructe rosii (4.06)

– un mar

– 10 cirese

Marul se spala, se feliaza, se scot samburii si se taie in bucatele mici. Se pune la fiert intr-un sfert de cana de apa. Ciresele se spala, li se scot samburii si se adauga in apa clocotita cu mar. Se fierb impreuna (fara adaos de zahar la copiii sub 3 ani) cam un sfert de ora, pana se evapora apa. Piureul se lasa la racit, apoi se trece prin sita (pentru a se separa cojile de cirese) si se serveste cat e caldut bebelusului.

2. Piure cu cereale (3.06)

Legumele din supa de bebelas le-am trecut prin sita, le-am subtiat cu putina zeama din supa, apoi am adaugat 3 lingurite rase de cereale cu mar si morcov de la milupa. bebelasul a fost tare incantat!
1. Supica de legume (2.06)

– se curata 2 cartofi mici, 4 morcovi potriviti, o bucata de telina, albitura, un dovlecel mic, o ceapa (doar pentru gust, caci se va indeparta), ardei gras si cateva fire de ceapa verde;

– se pun la fiert (fara sare si condimente) in apa plata cat sa le acopere si sa le depaseasca putin (cam cu un deget);

– se fierb 30 min cel putin (sau 15 min in oala sub presiune), se adauga crengute de patrunjel si leustean (se vor indeparta si crengutele);

– se lasa la racit si se da bebelusului supa goala

sau:

– se paseaza legumele (indepartandu-se ceapa si verdeturile), se subtiaza cu putina apa plata calduta si se serveste supica; restul se poate pune in borcanele si se poate depozita in lada frigiderului;

sau:

– legumelor pasate li se adauga putina branza calcica (lapte fiert plus cateva picaturi de lamaie, apoi scurs zerul).

Pofta mare, prichindei!

Biscuiti de casa (un an)
Ingrediente:
-1 ou
-4-5 linguri zahar
-1 pachet unt
-4-5 linguri lapte
-faina cat cuprinde
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele, se dau prin forme si apoi la cuptor la foc mic pana se rumenesc.
Dupa coacere se dau prin zahar pudra,optional

Sunt deliciosi.

/forum_Retete_pentru_bebelusi_si_prichindei_11935.html?6