Menu un an+

S-ar zice ca dupa un an, lista alimentelor introduse in alimentatia copilului este clar asemanatoare cu lista alimentelor sanatoase pentru parinti. Totusi, menu-ul parintilor se va inspira din cel al copilului. Cu alte cuvinte, copilul va manca din mancarea parintilor, cu conditia ca aceasta sa nu fie sarata in exces, condimentata ori sa cuprinda alimente interzise burticilor plapande.
Se pastreaza interdictia pentru orice prajeala (chiar si clatite ori snitele, chiftele), pentru carnea de vanat, conserve, dar si: alune, arahide, fistic, caju, nuci, carne de porc, oaie, mezeluri sau ciocolata.

12- 18 LUNI:

IDEI PENTRU MICUL- DEJUN

– paine prajita cu gem; iaurt; fructe;

– cereale; branza de vaci; fructe;

– fulgi de ovaz cu caise si coacaze; iaurt;

– ou fiert cu paine prajita; branza dulce de vaci; fructe;

– cereale; iaurt si fructe;

– shake de banane si/ sau capsuni;

– briosa cu banane;

IDEI PENTRU PRANZ:

– friptura de curcan cu sos de piper; fructe;

– placinta ciobanului; iaurt cu zmeura;

– carnati de pui; iaurt;

– mini- pizza; salata de fructe;

– gujon de pui cu cartofi; banane;

– paste cu sunca de pui si mazare; banane;

– paste cu branza si broccoli; inghetata;

– paste alfabet; fructe;

– crochete de legume; inghetata facuta in casa;

– carne de vita cu sos dulce- acrisor; iaurt cu zmeura;

– frigarui cu porumb, rosii cherry si tofu;

IDEI PENTRU CINA:

– orez cu legume colorate; piure de caise si mere;

– zuchini si rosii fripte; fructe;

– paste; banane;

– paste cu rosii si sos mascarpone;

– lasagna de ton cu dovlecel; fructe;

– placinta de peste; fructe;

– paste bolognese cu carne de pui; fructe;

– somon la gratar; fructe;

– orez cu legume; iaurt;

– frigarui de pui cu miere si mandarine; fructe;

IDEI PENTRU GUSTARI:

– lapte;

– sandwich;

– iaurt;

– fructe uscate;

– crema de avocado si fructe crude;

– branza dulce de vaci cu fructe;

– legume crude;

– paine cu rosii si crema de branza;

– fructe uscate;

– prajitura de orez;

– prajitura de ovaz cu stafide;

– briosa cu banana;

Mancare de cartofi cu pui

– piept de pui

– 3-4 cartofi, o ceapa, un morcov, o telina medie, un ardei gras, bulion sau pasta de tomate

Se taie pieptul de pui in fasii si se caleste in doua linguri de ulei. (Daca mananca si copilul, carnea de pui poate fi fiarta separat si adaugata abia spre sfarsitul prepararii mancarii de cartofi). Se taie solzisori o ceapa de marime medie si se pune la calit impreuna cu carnea de pui. Se adauga rondelele de morcov, cuburile de telina si cartofi. Se toarna o cana de apa, se potriveste mancarea de sare si se lasa la fiert 15- 20 minute, in ultimele 5 minute adaugandu-se cuburile de ardei gras. Doua linguri de bulion sau pasta de rosii se adauga in mancare si se lasa la fiert inca 10 minute, apoi se presara verdeata tocata si se poate servi ca fel principal de mancare.

Pofta mare!

Castane coapte

– castane, apa, sare

Se spala castanele in 2-3 ape si se cresteaza coaja in cateva locuri. Se pun in tava de aragaz si se stropesc din cand in cand cu apa foarte sarata.

Dupa maximum 30 min se scot si se acopera cu un servet ud pentru ca apoi sa li se indeparteze coaja mai usor.

Se servesc calde ca atare sau in diverse combinatii de piure de fructe.

Pofta mare!

Mancare de fasole cu tarhon

– fasole, ulei, ceapa, morcov, patrunjel, telina, ardei gras.

Se fierbe fasolea in 2-3 ape. Se calesc o ceapa si cativa catei de usturoi, apoi se adauga morcovul si radacina de patrunjel taiate rondele, telina taiata in betisoare si fasolea fiarta si scursa. Se pune o cana de apa sau supa de legume si se lasa la fiert la foc mic 15 minute. Se adauga ardeiul gras taiat cubulete, se potriveste de sare si piper. Se presara tarhonul si poate fi consumata ca mancare de post ori in combinatie cu carne de vita, ciolan afumat sau carne slaba de pui.

Pofta mare!

Ciorba de fasole cu tarhon

– fasole,piept de pui sau de vita

– ceapa, morcov, telina, pastarnac, patrunjel, sare si verdeata, tarhon

Se alege fasolea, se lasa peste noapte intr-un vas cu apa rece. Se scurge, se inlocuieste apa si se mai pune un vas cu apa la fiert pe aragaz.

Se fierbe fasolea 20 min, apoi se varsa apa si se inlocuieste cu cea calda.

Intr-o oala se pun: fasolea, o ceapa intreaga, morcovii si radacinile de patrunjel si pastarnac taiate rondele, telina taiata cuburi. Se potriveste de sare si se adauga carnea fiarta separat si taiata in cuburi. Se adauga frunzele de tarhon si se serveste calda.

Pentru adulti, ciorba de fasole se poate prepara cu ciolan afumat de porc, acesta fiebandu-se in ultima apa a ciorbei impreuna cu fasolea si radacinoasele. Tarhonul e obligatoriu, caci va da o savoare deosebita ciorbei. Optional, se pune o lingura de smantana in ciorba chiar inainte de servire.

Pofta mare!

Ravioli cu usturoi

– paste ravioli (cu carne)

– ulei, usturoi, rosii sau sos tomat, verdeata

Se fierb “al dente”  pastele in apa cu sare si o lingurita de ulei (ca sa nu se lipeasca intre ele).

Se incing doua linguri de ulei si se calesc 3 graunte de usturoi. Se adauga pasta de rosii (sau rosiile decojite si taiate cubulete) si dupa un minut se varsa pastele. Se amesteca de jos in sus si se lasa 15 minute la fiert impreuna. Se presara verdeata si se servesc drept felul II.

Pofta mare!

Chiftelute de pui si vita la cuptor

– piept de pui; pulpa de vita

– 2 linguri de faina, doua oua, sare, o ceapa ceapa mica, 3 graunte de usturoi, marar sau patrunjel, felii de franzela, ulei de masline

Pieptul de pui si pulpa de vita se trec impreuna prin masina de tocat. Din aproximativ 500 g carne macra vor iesi 50 chiftele de marime medie.

Ouale, ceapa, usturoiul, verdeata si feliile de franzela se trec prin blender, apoi se adauga putina sare si se toarna peste carnea tocata. Se amesteca bine cu o lingura, se incorporeaza 2 linguri de ulei de masline si se pun condimente dupa gust. Se poate adauga putina faina (o lingura- doua) pentru legarea compozitiei.

Cu lingura se ia cate putin din compozitie, se formeaza bile  care se pun la copt in tava de aragaz, pe hartie de copt.

Se pot servi calde sau reci cu garnitura de cartofi, orez sau legume gratinate.

Pofta mare!