Retetele mele- pt adulti
Ce am gatit azi pentru bebelusul meu, dar si pentru tatal lui:
55. Orez cu prune (3.07.2010)
– orez, prune uscate;
– ulei, apa, zahar
Se pun prunele intr-un bol cu apa calda pentru 2 ore sau in apa rece de seara pana dimineata. Se caleste uleiul intr-o lingura de ulei, iar cand a capatat culoare aurie, se toarna cate putina apa fiarta peste el, amestecand continuu timp de 20 min. Cand s-a fiert bine orezul se pun vreo 10 prune fara samburi, apoi o lingura- doua de zahar si se lasa la fiert inca 5 minute. Se serveste rece ca desert sau ca mancare usoara de seara.
54. Fasole verde delicioasa
– fasole verde; cartofi, morcovi, (telina), cimbru, o foaie de dafin, sare, ceapa verde, ardei gras;
– carne de vita, rosii in bulion;
Se curata carnea de pielite si zgarciuri, se taie in cuburi si se pune la fiert jumatate de ora. In timpul acesta se pregatesc legumele. Se ia spuma din supa de carne, se strecoara apoi si se spala carnea. In supa de carne se pun legumele la fiert: o ceapa uscata taiata sau ceapa verde taiata rondele (doar partea alba), cartofii taiati in cuburi, morcovii taiati rondele, telina, apoi spre sfarsit se pune si ardeiul gras. Cand s-au fiert legumele, se adauga cimbrul si foaia de dafin, se pune carnea si se lasa la fiert impreuna cu tecile de fasole verde pret de 15- 20 min, apoi se pun rosiile sau bulionul si se sareaza dupa gust. Dupa 5 minute se pune verdeata: cozile de ceapa verde taiate, marar sau patrunjel si eventual doi catei de usturoi. Mancarea se serveste calda cu paine sau mamaliguta.
53. Mucenici (9.03)
– mucenici (8-uri din aluat de paine), apa, esenta de rom, coaja de lamaie, 2-3 pliculete de zahar vanilinat, zahar, scortisoara.
Se fierb mucenicii cu zaharul conform indicatiilor de pe punga (in general 20 min) si se lasa pe aragaz. Se pun in ploaie coaja de lamaie, esenta de rom, scortisoara, se amesteca bine, se mai da un clocot si se pot consuma calzi sau reci, dupa preferinta.
52. Vita divina (11.02)
– carne de vita, vin, condimente;
– cartofi, broccoli, smantana, branza, 3 oua, unt;
Se spala carnea de vita, se portioneaza si se sectioneaza ca pentru snitele dupa ce i s-a indepartat teaca de mielina. Se bat snitelele, se condimenteaza si se lasa la macerat in vin peste noapte. A doua zi se pun bucatile de vita scurse intr-o tava cu ulei si apa, apoi se dau la cuptor.
Separat se pregatesc legumele gratinate: cartofii cubulete si broccoli se fierb in putina apa cu sare, apoi se scurg. Se dau la cuptor dupa ce s-a turnat deasupra un amestec format din cele 3 oua batute, smantana, untul cubulete si se presara branza sau cascavalul ras.
51. Salata de paste (13.01)
– paste colorate, ulei, apa, sare;
– castraveti murati, porumb, piept de pui, pastrama de porc, maioneza
– optional: marar/ patrunjel, usturoi, alte condimente dupa gust
Se pun la fiert pastele colorate (integrale, cu spanac si rosii) cu putin ulei si sare. In timpul acesta, se dau castravetii prin razatoare si se storc bine. Se pun intr-un bol impreuna cu pieptul de pui taiat cubulete, pastrama de porc taiata marunt, porumbul dulce dintr-o cutie mica, se condimenteaza dupa gust (se poate taia o legatura de marar sau patrunjel, cativa catei de usturoi). Se strecoara pastele, se pun peste amestecul din bol, apoi totul se amesteca bine cu maioneza si se servesc reci.
P>S: in loc de paste, se poate folosi orez.
50. Buchetiera de legume (16.12)
– legume: cartofi, conopida, ciuperci, ardei gras, morcovi, albitura
Se curata legumele preferate (sau cele pe care le ai in casa), se spala si se taie in cubulete. Intr-o tava de cuptor se pun o cana- doua de apa si sare sau condimente. Se pun legumele: intai cartofii, apoi morcovii, conopida si toate celelalte legume, iar deasupra se pun ardeii grasi si se taie 2-3 catei de usturoi (daca va place); se asezoneaza dupa preferinta si se lasa la cuptor 15- 20 min, apoi se scoate tava si se preara parmezan ras.
– se pot bate 2-3 oua cu smantana si adauga in ultimele 5 minute de fierbere a legumelor;
Legumele pot fi un pranz delicios sau se pot consuma ca si garnitura cu orice tip de carne preparata dupa pofta!
49. Pui in punga (7.12)
– pulpe de pui, condimente, conserva de porumb
Am luat “punga magica de la nu-stiu-ce-firma-de-condimente la indicatiile soacra-mii. Stiu ca sunt pline de E-uri condimentele alea, da’ mi-au isit niste pulpite asa bune, incat m-a felicitat chiar si mofturosul tata al copilului meu.
Am pus pulpitele in punga, am varsat condimentele, am legat punga si o ora m-am jucat
48. Ficatei si cartofi la cuptor (3.12.2009)
– cartofi, ficatei, usturoi, condimente, suc de rosii
Se fierb ficateii separat in apa cu sare. Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun in tava cuptorului cu o cana de apa, impreuna cu sarea, 2 linguri de ulei si condimentele. Dupa ce ficateii sunt fierti, se spala, se clatesc si se pun peste cartofi. Se scurge apa cartofilor, se pune la schimb 1/2 cana de suc de rosii si cativa catei de usturoi taiati in 4, apoi eventual si cateva crengute de patrunjel sau alte verdeturi.
47. Prajitura cu visine (15.11.2009)
– visine, faina, oua, zahar, praf de copt, ulei
Se separa 6 oua: albusurile se bat tare cu 6 linguri de zahar, se incorporeaza galbenusurile, apoi praful de copt stins in zeama de lamaie, faina si se amesteca toate pana cand compozitia se face putin mai groasa decat cea de clatite. Se pot pune si alte mirodenii (esenta de rom/ fistic/ lamaie, coaja de portocala/ lamaie, cacao, scortisoara etc).
Intr-o tava unsa cu unt/ ulei se toarna pandispanul, apoi se pun din loc in loc visinele fara samburi din compot si se lasa la cuptor intre 15 si 20 min.
46. Supa-crema de ciuperci
– ciuperci, morcov, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, busuioc uscat, ceapa
Se caleste putin ceapa, se pun legumele taiate cubulete, apoi se adauga cateva cani cu apa. Se lasa la fiert 20 min, apoi se scot legumele care se trec prin blender. Se completeaza cu apa fiarta, se condimenteaza si se lasa la fiert inca 10 minute. Se serveste cu crutoane.
45. Praz cu ciuperci (9.11)
– praz, ceapa, usturoi, ciuperci, condimente: sare, busuioc, curry
– piept de pui sau orice alta carne slaba
Se pune puiul la fiert dupa ce s-a taiat in fasii mici. Cat timp fierbe puiul se pun la calit intr-o oala ceapa, un graunte- doi de usturoi si prazul taiat in rondele de 1 cm. Se adauga condimentele, apoi ciupercile taiate (eu am folosit ciuperci proaspete), maslinele si se lasa la fiert.
Dupa ce se scurge carnea si se clateste, se poate adauga in mancare, lasandu-le sa fiarba impreuna inca 5-10 min si sa se formeze sosul. Ca sa fie mai mult sos, se pot pune smantana sau rosii, dupa preferinta.
44. Carne de vita in vin (3.11.2009)
– muschi de vita sau orice carne fara zgarciuri si teaca de mielina;
– ulei, ceapa, ardei gras si gogosar, condimente, patrunjel, usturoi, smantana, vin;
Se fierbe carnea de vitel in apa sarata si vin (eu l-am pus pe la mijlocul fierberii; daca vinul nu e acrut, nu exista riscul intaririi carnii), apoi se scoate si se clateste.
Intr-o tigaie se ingierbanta uleiul, se caleste ceapa si un graunte de usturoi, apoi se pun legumele taite cubulete si se condimenteaza (eu am folosit curry, sare si delikat- Maggi). Se pun apoi carne, smantana (eu am luat “smantana pentru gatit” de la Dorna) si vinul, se lasa la fiert 20 min, iar la final se toaca patrunjelul si se poate servi cu un pahar de vin.
Am folosit vin Pinot Noir de la Recas.
43. Mancare de cartofi (12.10)- first time ever!!!
– ceapa, ardei, cartofi, o conserva de rosii, piept de pui
Se fierbe puiul taiat in bucatele. In timpul acesta se taie ceapa si ardeiul gras, se pun la calit, apoi se adauga cartofii curatati si taiati de marime medie. Dupa ce fierb o jumatate de ora acoperiti, se adauga pieptul de pui fiert, rosiile si sarea. Se lasa la fiert inca 10 minute, apoi se condimenteaza si se serveste cu patrunjel tocat.
42. Mazare (8.10)
– doua conserve de mazare, una de rosii, ceapa, ardei gras, carne de pui
Se fierbe carnea de pui. In timpul acesta, se taie ceapa si ardeii, se pun la calit. Se scurge mazarea, se clateste, apoi se pune in oala impreuna cu o cana de apa si eventual un cartof. Se lasa la fiert, se adauga carnea de pui, rosiile si se sareaza dupa gust. La final se pune putin patrunjel taiat.
41. Carnati picanti cu ficat de curcan (2.10)
– ficat de curcan, apa, sare, carnati picanti (cabanos)
– o conserva de rosii, ceapa, ardei gras dulce si ardei gras picant, usturoi, patrunjel (sau alte verdeturi)
Se fierb in apa sarata ficateii de curcan timp de 10-15 min (sarea ii intareste). Intr-o oala se pun la rumenit carnatii taiati in bucatele, apoi se caleste ceapa si se adauga ardeiul gras (picant si cel dulce). Se amesteca, se adauga rosiile din cutie (sau rosii proaspete decojite), se continua fierberea cu capacul pus peste oala pentru inca 10 minute. Se pun apoi usturoiul si verdeturile, se amesteca si se poate servi cu mamaliguta si smantana sau cu o bere rece. Pofta mare!
40. Fasole verde cu carnati (19.09)
– fasole verde, ceapa, dovlecel, ardei gras, telina, marar (se mai pot pune: un morcov, pastarnac, usturoi, patrunjel etc)
– ulei, carnati (oltenesti/ cabanos/ picanti sau dupa preferinta)
Se spala fasolea, i se rup capetele si se rupe in 2-3 bucati, apoi se spala.
Se caleste ceapa, se adauga celelalte legume taiate cubulete, se pun bucatile de fasole, se pun 2-3 cani de apa si se lasa la fiert jumatate de ora.
In timpul acesta se prajesc putin carnatii care se vor adauga in oala impreuna cu putina smantana si mararul sau patrunjelul. Se mai dau 2-3 clocote si se poate servi cu mamaliguta.
39. Friganele (28.08)
– felii de paine, lapte, 2 oua
– ulei pentru prajit
Se taie painea felii daca locuiti in Capitala si nu aveti magazine prevazute cu feliator (sic!), iar feliile se inmoaie in lapte dulce. Se dau apoi prin ou batut si se prajesc in ulei pana se rumenesc. Se pot servi la micul dejun cu ceai, miere sau la cina, ca mancare usoara.
38. Spaghete delicioase (23.08)
– spaghete, apa, sare, ulei
– usturoi, carne de pui, ardei gras, ciuperci, rosii, sos de rosii, alte legume dupa preferinta, patrunjel
Se pun spaghetele sa fiarba in apa cu sare si putin ulei ca sa nu se prinda intre ele.
Se taie puiul si se pune la rumenit in putin ulei, se adauga usturoiul taiat, apoi ardeiul gras taiat cuburi mari, ciupercile din conserva (sau proaspete) si la final rosiile si pasta de rosii. Pentru imbogatirea gustului, se pun la fiert bobite de busuioc/ cimbru si un praf de curry.
Se scut spaghetele, se scurg si se aseaza in farfurii, sosul punandu-se deasupra lor. Pofta mare!
37. Ciorba de vacuta (first time ever!!!) (16.08)
– apa, ceapa, ardei gras, (telina) patrunjel, morcov, dovlecel
– apa, carne de vacuta, sare, Delikat, bors (Magic), smantana
Se transeaza si se pune carnea de vita la fiert; se scot bucatile de carne la racit, se strecoara (intr-un tifon si strecuratoare) supa (chiar daca se spumeaza, tot raman firisoare griu- maronii in zeama). Se pun apoi la fiert toate legumele taiate cubulete, se sareaza si se potriveste de gust. Dupa 20 minute de cand au inceput sa fiarba legumele, se adauga bucatile de carne separate de zgarciuri si taiate cubulete, apoi borsul si se lasa la fiert inca 2-3 minute. Se bat doua oua, se adauga putina supa in cana si se desarta apoi in oala cu ciorba, se mai da un clocot de cateva secunde, apoi se pune patrunjelul tocat si eventual smantana.
36. Cus- cus cu legume (14.08)
– ulei, cus-cus
– morcov, patrunjel, dovlecel, telina, vinete, ceapa, rosii, usturoi
– carne de pui (sau vita, porc etc)
Se fierbe carnea de pui separat. Intr-o tigaie se incinge putin ulei (sau unt) si se prajeste cus- cusul. In alta oala se caleste ceapa, se pun apoi cuburile de vinete, dovlecel, morcov ras si orice alte legume. Se calesc putin, apoi se adauga o cana de apa, se sareaza mancarea si se lasa legumele la fiert. Cand s-au patruns bine, se poate pune carnea si cus-cusul prajit, continuandu-se fierberea. La final se pun rosiille decojite si taiate cubulete sau date prin razatoare (ori pasta de rosii, bulion, rosii in suc propriu). Se adauga verdeata, se poate pune usturoi si se serveste ca garnitura sau ca si felul doi.
35. Ciorba de perisoare (first time ever!!!!) (8.08)
– ceapa, ardei gras, morcov, patrunjel, telina, dovlecel, rosii, cartofi
– carne de pui, sare, piper, ceapa, 2 oua, verdeturi, putina faina, ulei
Intr-o oala se pun la fiert legumele spalate si taiate cubulete. Ceapa poate fierbe intreaga si poate fi scoasa apoi. Intr-un bol se amesteca bine carnea cu condimentele, ceapa taiata mic (se pot face perisoare si fara ceapa), verdeturile, ouale batute bine si se incorporeaza o lingura sau doua de faina. Inainte de a fierbe ciorba, se formeaza perisoarele cu ajutorul unei linguri. O cantintate de carne luata cu lingura se rotunjeste in mana unsa cu faina sau ulei, apoi se pun perisoarele in ciorba. La final, se adauga patrunjel, leustean sau frunze de telina taiate marunt si poate fi dreasa cu un ou batut cu smantana.
34. Supa de rosii cu galuscute (4.08)
– rosii, ceapa, ardei gras, dovlecel, morcov, orez patrunjel
– 3 oua, gris, putin ulei
Intr-o oala cu apa calda se pun 2 cepe intregi, dovlecelul taiat cubulete, ardeiul gras feliat marunt si morcovul dat prin razatoare. Se lasa legumele la fiert, apoi se pun rosiile decojite si taiate felii mici si 3-4 linguri de orez. Se lasa totul la fiert 30 minute, apoi legumele se mixeaza cu blenderul pentru a se face supa- crema. Se pune oala inapoi pe foc, se adauga o cana de apa pentru a se opri fierberea, apoi se pun galuscutele (2-3 oua se bat cu un praf de sare, se toarna grisul in ploaie si o lingura de ulei, se amesteca, iar apoi se ia compozitia cu lingura si se pun galuscutele in supa). Verdeata poate fi mixata impreuna cu legumele sau presarata deasupra galustilor.
33. Ostropel de pui (01.08)
– piept de pui (se poate face si cu carne de porc sau vita), apa
– usturoi, ceapa, ardei gras, pasta de rosii (sau rosii proaspete), condimente, ulei, patrunjel
Se fierbe carnea de pui taiata fasii sau cubuletel. Intr-o tigaie se caleste ceapa, apoi cubuletele de ardei gras; se adauga pasta de rosii desfacuta intr-o cana cu apa, se sareaza sau condimenteaza dupa gust. Se scurg bucatile de carne si se pun la fiert in tigaie, apoi se adauga usturoiul pisat sau taiat fin, iar in ultimele 2 minute se presara patrunjelul. Se poate servi cu mamaliguta.
32. Pui chinezesc (28.07)
– piept de pui; sos de soia
– oua, faina, sare, condimente pentru pui
Se spala pieptu lde pui, se taie in fasii subtiri. Din faina, oua, sare si condimente se face o compozitie in care sunt introduse fasiile de pui care se vor praji apoi in uleiul incins intr-o tigaie. Se scot puii chinezesti si se stropesc cu sosul de soia. Snitzelele astfel pregatite se pot servi cu orez, piure sau cartofi prajiti si salata.
31. Ciupercute, ciupercute cu orez (26.07)
– ciuperci, orez, carne de pui, ceapa, condimente (pentru pui si curry, piper), ardei gras, smantana, usturoi, patrunjel;2 oua
Se caleste ceapa, se pune apoi si ardeiul gras taiat cubulete la calit, alaturi de putina sare. Se pun ciupercile curatate si taiate in betisoare de 1 cm; se adauga apa si se lasa la fiert, condimentandu-se.
Separat se pune puiul la fiert taiat fasii. Cand este fiert se scurge si se adauga in oala cu ciuperci, apoi se pune si orezul (e nevoie de 10-15 minute pentru fierberea lui). Separat se pune smantana intr-o cana, se sareaza si se adauga usturoiul pisat si patrunjelul tocat.
Cand e gata mancarea se bat bine 2 oua, se adauga sos din mancarica, se amesteca, apoi se toarna in oala. Se amesteca bine si se pune smantana cu usturoiul si patrunjelul pentru un ultim clocot.
P.S: e un fel de ciulama, dar nu-i spuneti sotului meu!
Ca sa evit folosirea fainii (nu mai aveam in casa, era duminica, magazine inchise etc, dar si pentru ca faina se depune inestetic pe corpusorul meu de felina), am apelat la orez. Pot fi folosite si pastele, fac mancarea mai consistenta.
30. Snitele cu pesmet (23.07)- For the very 3rd time ever !!!!
– carne de pui sau porc, 2-3 oua, sare si condimente pentru carne, ulei, pesmet/ faina
Se portioneaza si se bat snitelele. Se face un amestec din oua batute, condimente si pesmet. Se trece snitelul prin pesmet intai, apoi prin amestec si se prajesc in uleiul incins.
Se servesc cu o salata de rosii si ardei, ardei in sos de rosii, cu porumb, cartofi prajiti/ piure/ nature/ taranesti etc.
29. Galuste cu prune (22.07)
– 5 cartofi medii, faina, 2-3 oua, putina sare, unt, pesmet; ulei
– prune, dulceata, apa
Se fierb cartofii in coaja si apoi se curata. Se pot da pe razatoarea cu gauri mici sau faramita cu furculita. Se lasa la racit si se adauga oul, putina sare si framantand cu mana se incorporeaza faina pana se ajunge la consistenta unui aluat moale.
Cu mana unsa cu ulei se iau bile de aluat care se aplatizeaza in palma, se pune jumatatea de pruna impreuna cu putina dulceata in mijloc si se acopera bine cu cu cealalta jumatate de aluat. Bilele se pun la fiert in apa, iar cand sunt gata vor iesi la suprafata, plutind.
Intr-o tigaie se incinge untul si se pune pesmetul la calit. Cand si-a capatat o culoare maronie se opreste focul, se adauga zahar, iar bilele scoase din apa si scurse se vor tavali prin acest amestec. Se servesc reci. singurul inconvenient la acest fel de mancare este ca durata de pregatire este foarte mare.
28. Paella cu fructe de mare (20.07)
Se ia o foarfeca, se taie punga, iar continutul se toarna in cratita cu putin ulei. Se amesteca pret de 12- 15 min si pranzul poate fi servit!
Glumesc! La noi asa a fost, dar iata reteta:
– orez; condimente pentru orez- curry
– fructe de mare: scoici, creveti, caracatita, cubulete de peste etc
– legume: ardei kapia, ardei gras, ceapa, mazare, porumb
Orezul se fierbe al dente (exact cat scrie pe pachet, ca sa fie usor tare), apoi se lasa la scurs si se caleste in putin ulei, alaturi de ceapa si legume; se condimenteaza cu curry, sare, putin piper. Fructele de mare (congelate sau nu) se fierb, dupa care se amesteca in tigaie cu orezul si legumele si se continua calirea lor inca 10 minute.
27. Aripioare la grill (18.07)
(dupa reteta binecunoscutei gospodine- bubuline Lilisor)
– aripioare de pui
– ulei si un pliculet de condimente pentru pui
Se incinge grillul (eu pun apa, Lilisor pune folie de aluminiu); aripioarele de pui se trec individual printr-un maclavais format din ulei si condimentele de pui; se lasa 5-10 minute sa intre uleiul prin porii aripioarelor, adica fix timpul in care grillul se infierbanta. Se aseaza apoi aripiarele de grill si dupa 30- 40 minute sunt gata, numai bune de servit cu porumb dulce, gogosari in sos tomat (de la soacra-mea) sau cartofi taranesti (aia cu ceapa si kaizer plus boia de ardei), cu orez sau diverse alte garnituri.
26. Cus- cus taranesc (13.07.2009)
– 2-3 linguri de cus- cus
– carne: kaizer, piept de pui
– legume: vinete, dovlecel, ceapa, ardei gras, rosii, morcovi
– verdeturi, mirodenii, usturoi
Intr-o tigaie se incinge putin ulei, apoi se pun la rumenit cubuletele de kaizer si ceapa taiata solzisori. Imediat dupa aceea se caleste cus-cusul 5 minute, pana capata o culoare aurie. Se adauga apa si sare, apoi se pun legumele: vinetele si dovleceii taiati rondele si apoi in sferturi, rondelele de morcov, ardeiul gras taiat bucati mari.
Separat se fierbe puiul taiat bucatele. Se spumeaza si se opreste focul dupa 20 min. Se adauga carnea in mancare, se lasa la fiert pe foc mic si se adauga rosiile decojite taiate in sferturi (sau pasta de rosii).
In ultimul clocot se pun usturoiul taiat marunt si patrunjelul tocat.
Cus-cusul este “taranesc” pentru ca legumele sunt taiate in bucati mari si este facut cu legumele din casa sau cele sezoniere, din gradina.
25. Mancare de vinete (MIni-ghiveci)
– legume: usturoiu, vinete, ardei gras, conopida, dovlecel, ceapa verde, marar/ patrunjel/ frunze de leustean
– carne: kaizer/ muschi taranesc, piept de pui
– mirodenii: cub de legume, fix pentru pui, boia de ardei, piper, sare
– pasta de rosii/ sos cu ciuperci
Se caleste usturoiul in putin ulei, se adauga kaizerul si muschiul taranesc/ tiganesc afumat, taiat cubulete. Se pun apoi vinetele, dovlecelul si ardeiul gras, toate taiate cubulete sii conopida separata pe buchetele si taiata. Se toarna putina apa in care s-a dizolvat cubul cu legume si se lasa la fiert cam 30 min, pana cand se formeaza sosul.
Separat se fierbe pieptul de pui taiat fasii sau cubulete. Se spumeaza, apoi bucatile de pui se scot si se vor adauga in ultimele 5 minute de fierbere a mancarii.
Se potriveste de gust mancarea cu mirodeniile dupa ce s-a pus si pasta de rosii, se pun apoi verdeturile tocate si se poate servi cu smantana si mamaliga.
24. Ghiveci (4.07.2009)
– carne de pui (sau de porc, mai putin grasa; se poate si cu carne de vita); kaizer
– legume: ceapa, dovlecel, o vanata, rosii, usturoi, cartofi, morcovi, ardei gras, conopida, ciuperci
– verdeturi: ceapa verde, patrunjel, frunze de telina si leustean
Optional: smantana, usturoi, sos de rosii cu mirodenii sau cu masline
Se pune ceapa la calit, alaturi de kaizer. Se adauga putina sare, vinetele si cartofii taiati cubulete, morcovii taiati rondele, buchetele mici de conopida, ardeiul gras, dovlecelul si toate celelalte legume si se toarna cate putina apa fiarta pana acopera legumele. Se lasa la fiert pe foc mic 30 min sau pana sunt fierte toate legumele. In cazul in care e folosita si carnea, aceasta se fierbe separat si se adauga dupa ce legumele s-au calit putin.
Se taie verdeata marunt si se pune peste mancare dupa ce i s-a oprit focul. Ghiveciul facut doar din legume poate fi folosit ca si garnitura la gratarul de pui, ceafa de porc sau orice preparat fript sau prajit. Se poate decora cu smantana in care a fsot batut un ou, poate fi servit si cu usturoi- calit de la inceput sau adaugat la final, strivit si amestecat cu legumele.
23. Porc si dovlecel (2.07.2009)
– cotlete dezosate de porc
– un dovlecel
– usturoi, sare, smantana
Se pun la fript pe gratarul de argaz cotletele de porc. Se frig pe ambele parti, apoi se scot intr-o farfurie adanca si se acopera cu un capac. Dovlecelul taiat rondele si curatat de coaja se pune la fript pe acelasi gratar de aragaz pe care au fost cotletele. Se sareaza, se intorc rondelele pe ambele parti si se aseaza peste carnea de porc. Separat se face un mujdei din usturoi pisat sau taiat marunt, sare si smantana. Se acopera carnea si dovleceii cu acest sos, se lasa acoperit inca 5 minute, apoi se poate servi cu o bere rece!
22. Supa- crema (30.06)
– 2 cepe mature si o legatura de ceapa verde
– legume: ardei gras,cartofi, dovlecel, telina, morcovi, se poate pune si o vanata sau conopida
– verdeata: marar, patrunjel si frunze de telina sau leustean
– smantana
Legumele se pun la fiert dupa ce au fost spalate, curatate si taiate in cubulete mici. Se lasa sa fiarba acoperite pana cand dau in colcot, apoi se ia capacul si se continua fierberea inca 20 minute.
Se scot legumele separat cu ajutorul strecuratoarei sau a unui polonic si se trec prin blender pana cand se maruntesc bine. Se adauga cate putina zeama, continuand maruntirea legumelor cu ajutorul blenderului.
Se pastreaza o cana de zeama de legume care se va amesteca apoi cu smantana si se varsa in supa. O parte din verdeata poate fi maruntita cu blenderul, iar patrunjelul va fi tocat mic si adaugat in supa cand este servita. Se poate pune si o lingura de ulei (preferabil de masline) sau un cub de unt.
Supa- crema se serveste cu crutoane (paine prajita taiata cubulete). Pofta buna!
21. Mancare de ceapa (28.06)
– 3 cepe mijlocii;
– un piept de pui;
– verdeata;
– apa, ulei, usturoi
Se pune pieptul de pui la calit in putin unt sau ulei; se taie ceapa in rondele mari si se adauga peste pui; se adauga putina apa, se lasa sa fiarba, apoi se presara putina sare. Cand sosul a scazut se adauga verdeata taiata si usturoiul pisat sau taiat marunt, se amesteca si se serveste fierbinte.
Optional, se poate adauga sos bechamel sau orice alt sos alb conservat (din comert).
20. Suc de marar (23.06)
– un mar mare sau doua medii
– o legatura de marar
Se spala merele, se taie in sferturi si li se taie mijlocul. Se spala mararul.
Se pune mararul in storcatorul de fructe si legume, se pun si merele si se obtine un suc verzui care trebuie decantat cu ajutorul tifonului. Se serveste ca atare sau in zilele toride de vara se dubleaza cantitatea cu apa.
19. Tochitura (23.06)
– ficatei de pui
– inimi de pui
– cotlet de porc fara os
– ulei, pasta de rosii
– legume: dovlecel, ceapa, ardei gras, telina, patrunjel si marar, usturoi
Se fierb ficateii si inimile cu putina sare, ca sa se intareasca. Se taie carnea de porc cubulete si se pune la prajit, se adauga ficateii si inimile, apoi ceapa taiata rondele si se lasa la rumenit. Se pun apoi dovleceii taiati cubulete, ardeiul gras, telina, morcovii, se calesc impreuna pana cand se inmoaie.
Se scurge uleiul si se adauga pasta de rosii, putina apa si se lasa sa fiarba. Dupa 10 minute se adauga putin usturoi pisat si mararul sau patrunjelul, se amesteca, se opreste focul si se pune capacul, pentru ca usturoiul sa-si lase aroma in bulion.
Se serveste cu o tuiculita sau cu bere si mamaliguta.
18. Primul ficatel:
– ficat de pui
– fructe sau legume pasate
Ficatelul de pui se spala si se fierbe 10 minute in lapte (e important: laptele reduce din gustul amar). Se mixeaza apoi cu legume fierte si pasate sau cu fructele preferate ale bebelusului.
Carnita e o foarte buna sursa de elemente nutritive pentru un bebelus aflat in plina etapa de dezvoltare, totusi e bine ca ficateii sa nu fie dati bebelusilor sub 6 luni, pentru ca stomacelul lor nu e pe deplin maturizat.
17. Primul galbenus:
– un ou
– legume sau fructe
E bine ca primul out din viata bebelusului sa provina de la o gaina de tzara, alimentata natural. Se fierbe oul 15 minute pe ceas. Se va incepe cu o optime de galbenus (noi am fost mai curajosi, am inceput cu o jumatate direct, dar pierduta intr-o cana de legume fierte si pasate). E bine ca bebelusul sa fie supravegheat pentru a nu manifesta efecte adverse, oul fiind alergen. Albusul este mai puternic alergen, de aceea nu va fi consumat de catre bebelusii mai mici de 12 luni.
16. Cereale cu iaurt (21.06)
– piure de mere cu iaurt de la Hame
– cereale cu biscuiti pentru bebelusi
Se amesteca bine si se indoapa gansacul!
15. Biscuiti cu cirese (22.06)
– cirese
– biscuiti cu cereale pentru bebelusi
Ciresele se spala, se taie in 2 si li se scote samburele. Se trec prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se amesteca apoi cu biscuitii cu cereale pentru bebelusii care au implinit deja 6 luni (de la MIlupa).
Acelasi suc de cirese se poate dilua 1:1 cu apa si va fi consumat ca atare de catre bebelus (nu prea mult, ca e diuretic si se deshidrateaza bebele) sau se poate amesteca si cu alte piureuri de fructe.
14. Supica cu carnita pentru bebelusi (22.06)
– legumele de la supa cu galuscute ale parintilor se pun intr-o alta craticioara inainte de a se sara mancarea parintilor. Legumelor fierte li se adauga si o bucatica de piept de pui fiarta separat.
Carnea se mixeaza intr-un vas, se adauga apoi legumele si la final zeama de supa, pana se ajunge la consistenta dorita. In caz ca e prea diluata, se pot adauga cereale pentru bebelusi; in cazul in care nu e suficient de lichida, se poate adauga putina apa plata.
13: Supa cu galuscute: (22.06)
3 cartofi mici, 2 morcovi, un dovlecel, o ceapa de marime medie, 2 ardei gras, patrunjel, eventual si telina si alte legume se curata, se taie in cubulete si se pun la fiert.
Se fac galuscutele din gris si un ou (eu pun si putin ulei, mama nu face asta), eventual si sare si se adauga cu lingurita din compozitie in supa dupa ce s-a turnat o cana de apa in prealabil (cica nu e bine sa pui galuscutele cand fierbe supa!). Se poate adauga si carnita de pui fiarta separat.
Cum am facut galuscutele (le zic asa, ca pe dexonline am vazut corect forma de plural si “galuste”, dar si “galusti” si nu vreau sa fac partizanat pentru vreuna din ele): se ia un pachetel de gris, un ou si un castronel, se inmaneaza ajutorului de bucatar (in cazul meu, bunica bebelusului) si se ureaza pofta mare!
12. Suc de fructe si legume (9.06)
– 1/2 mar
– 1/2 piersica
– 3 morcovi
– 3-4 lingurite de suc de zmeura
Se pun in storcatorul de fructe si legume toate ingredientele, se pun apoi si linguritele de suc de zmeura, se amesteca, se trec prin tifon si se servesc bebelusului.
Idee: pulpa fructelor si legumelor poate fi combinata cu cereale pentru bebelusi sau cu branza calcica.
11. Orez chinezesc cu pui si garnitura de rosii (9.06)
– orez (cam o jumatate de cana pentru 4 persoane)
– piept de pui dezosat
– 4 rosii
– usturoi
– legume: ceapa verde, dovlecel, ardei gras, telina, morcov, frunze de telina, patrunjel
Se pune orezul la fiert. Intr-o tigaie se pune putin unt la infierbantat (sau ulei) in care se prajeste usor ceapa si morcovul taiate rondele, morcovul, dovlecelul si telina taiate betisoare, ardeiul gras si alte legume, dupa preferinta. Cand sunt toate inmuiate, se adauga frunzele de ceapa verde, se taie 2 catei de usturoi si se pun peste legume, la prajit, apoi verdeturile. Aceste legume se scurg de ulei si se pastreaza intr-un bol.
Intre timp se caleste putin orezul fiert (se putea cali si la inceput, inainte de a fi pus la fiert), apoi se pun 3-4 linguri de sos de soia, se calesc impreuna, eventual si un catel de usturoi pisat. Se amesteca apoi cu legumele si se pune un capac peste ele.
Am pus la incins gratarul de aragaz, am taiat pieptul de pui fasii subtiri, le-am fript bine, apoi am taiat 3 rosii in 4 rondele pe care le-am pus la fript (poate fi fript si putin ardei gras, pentru ca impreuna cu rosiile si putin usturoi pisat, patrunjel sau frunze de telina sa compuna o salata).
Am asezat la final pe farfurie astfel: 2-3 linguri de orez cu legume, 4-5 bucatele de piept de pui si cate 3 rondele de rosii cu usturoi. Totul a fost demential! (poate si foamea a avut rolul ei…)
Pofta mare!
10. Suc de mere cu piersici (8.06)
– un mar de marime medie
– o piersica
– apa
Marul se spala, se curata si se taie, la fel si piersica. Se pun in storcatorul de fructe si apoi sucul rezultat se trece prin tifon, se pune apa cantitate 1:1 si se administreaza bebelusului in zilele calde de vara (si nu numai).
sau:
Marul se curata de coaja, se feliaza, la fel si piersica. Se pun la fiert amandoua in putina apa, se lasa sa dea in clocot pana cand apa se injumatateste (15 min), apoi se trec prin sita/ strecuratoare si tifon, iar sucul astfel obtinut se dubleaza ca si cantitate cu apa.
9. Spaghete carbonara altfel: (6.06)
– spaghete
– 1-2 tuburi de branza topita
– lapte sau smantana
– 2 oua
– kaizer sau sunca de Praga, muschi taranesc sau tiganesc
Se taie cubulete mici carnea, se prajeste in putin ulei. Se poate adauga si un catel de usturoi taiat marunt. Se pun spaghetele la fiert “al dente” (timpul minim specificat pe pachet, adica pana sunt fierte, iar mijlocul lor nu e moale de tot). Se pune branza intr-un vas, se adauga laptele sau smantana, se incalzesc putin pana se amesteca. Se bat 2 oua si se incorporeaza.
Spaghetele si sosul, plus carnea prajita se amesteca si se tin la microunde 10 minute, apoi se pot servi cu verdeata presarata sau cu un pahar de vin alb.
Pofta mare!
8. Oua cu peste (5.06.2009)
– 3 oua proaspete
– 2 conserve de ton in sos tomat
Se prajesc ouale ochiuri moi, se scot din tigaie si se pun peste pestele din cele 2 conserve. Se stropesc cu putina lamaie si se servesc rapid, daca foamea-i mare!
Pofta buna!
7. Piure cu branza calcica (5.06)
– 125 ml lapte praf
– lamaie
– piure de legume/ fructe
Laptele se fierbe, apoi se adauga zeama de lamaie pana se separa zerul de branzica. Se pune la scurs intr-un tifon si o strecuratoare, apoi se adauga piureul de fructe sau legume. Noi am adaugat azi piure de fructe de la Nestle (Gartenfruchte)- piersici si mere si a fost delicios!
6. Piure de fructe rosii (4.06)
– un mar
– 10 cirese
Marul se spala, se feliaza, se scot samburii si se taie in bucatele mici. Se pune la fiert intr-un sfert de cana de apa. Ciresele se spala, li se scot samburii si se adauga in apa clocotita cu mar. Se fierb impreuna (fara adaos de zahar la copiii sub 3 ani) cam un sfert de ora, pana se evapora apa. Piureul se lasa la racit, apoi se trece prin sita (pentru a se separa cojile de cirese) si se serveste cat e caldut bebelusului.
5. Dulceata rosie (4.06.09)
– 5 mere
– un kilogram cirese
– 250 mg zahar
– o lamaie
Merele se curata de coaja, se taie, li se scoate mijlocul si se pune zahar peste ele;
Ciresele se spala, li se scot samburii si se pune iarasi zahar peste ele;
Se amesteca apoi merele cu ciresele, se pun la fiert cu o cana de apa si se adauga zeama stoarsa de lamaie (pentru a nu fi prea dulce); se fierb pana scade apa; se trec prin sita sau prin blender, pentru a se separa ciresele de coaja.
Se serveste rece, peste orez cu lapte sau gris cu lapte, dar si in clatite.
Pofta mare!
4. Piure cu cereale (3.06)
Legumele din supa de bebelas le-am trecut prin sita, le-am subtiat cu putina zeama din supa, apoi am adaugat 3 lingurite rase de cereale cu mar si morcov de la milupa. bebelasul a fost tare incantat!
3. Eu cu urda vreau sa slabesc! (3.06.09)
200 g urda, 3 linguri de smantana si o legatura de marar
Urda se piseaza cu furculita, se adauga mararul taiat, apoi se incorporeaza smantana. Se serveste rece.
2. Supica de legume (2.06)
– se curata 2 cartofi mici, 4 morcovi potriviti, o bucata de telina, albitura, un dovlecel mic, o ceapa (doar pentru gust, caci se va indeparta), ardei gras si cateva fire de ceapa verde;
– se pun la fiert (fara sare si condimente) in apa plata cat sa le acopere si sa le depaseasca putin (cam cu un deget);
– se fierb 30 min cel putin (sau 15 min in oala sub presiune), se adauga crengute de patrunjel si leustean (se vor indeparta si crengutele);
– se lasa la racit si se da bebelusului supa goala
sau:
– se paseaza legumele (indepartandu-se ceapa si verdeturile), se subtiaza cu putina apa plata calduta si se serveste supica; restul se poate pune in borcanele si se poate depozita in lada frigiderului;
sau:
– legumelor pasate li se adauga putina branza calcica (lapte fiert plus cateva picaturi de lamaie, apoi scurs zerul).
Pofta mare, prichindei!
1. Dulceata cu dragoste (2.06.2009)
– o cana cu fragute;
– o cana cu cirese;
– zahar pentru inmuiat fructele:
Se curata fragutele, se lasa “la odihnit” cu putin zahar. Ciresele se spala, se curata de codite, li se scot samburii si se presara zaharul.
Dupa ce fragutele si ciresele si-au lasat zeama, se amesteca, se lasa inca o ora la inmuiat, apoi se pun la fiert impreuna. Se amesteca din cand in cand cu coada unei linguri de lemn, se pun cativa stropi de lamaie.
Se lasa la racit pe aragaz, apoi se pune dulceata in borcanele.
Pofta mare!