Felul II

  • Chiftelute de pui si vita la cuptor

– piept de pui; pulpa de vita

– 2 linguri de faina, doua oua, sare, o ceapa ceapa mica, 3 graunte de usturoi, marar sau patrunjel, felii de franzela, ulei de masline

Pieptul de pui si pulpa de vita se trec impreuna prin masina de tocat. Din aproximativ 500 g carne macra vor iesi 50 chiftele de marime medie.

Ouale, ceapa, usturoiul, verdeata si feliile de franzela se trec prin blender, apoi se adauga putina sare si se toarna peste carnea tocata. Se amesteca bine cu o lingura, se incorporeaza 2 linguri de ulei de masline si se pun condimente dupa gust. Se poate adauga putina faina (o lingura- doua) pentru legarea compozitiei.

Cu lingura se ia cate putin din compozitie, se formeaza bile  care se pun la copt in tava de aragaz, pe hartie de copt.

Se pot servi calde sau reci cu garnitura de cartofi, orez sau legume gratinate.

Pofta mare!

  • Musaca

– carne tocata de pui si vitel;

– 6 cartofi, o ceapa, unt, pesmet, un ou

Amestecul de carne tocata de pui si vitel in cantitati egale este dietetic si contine mult fier.

Se fierb cartofii in coaja timp de 15- 20 minute in apa cu sare. Daca infigand furculita intr-un cartof intra usor, inseamna ca sunt fierti. Se scot, se scurg si se lasa la racit. Cand sunt calduti li se scoate coaja, apoi se taie in felii de un cm.

Amestecul de carne se caleste in putin ulei impreuna cu o ceapa. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust.

Se monteaza musacaua: intr-un vas de yena uns cu unt si tapetat cu pesmet se pune un rand de dondele de cartofi fierti, apoi se desearta carnea calita impreuna cu ceapa. Se poate presara putina verdeata si se pune putin bulion diluat cu apa. Al treilea strat va fi de cartofi feliati. Se da la cuptor musacaua pentru 10- 15 minute, apoi se scoate si se toarna desupra un ou batut cu putina sare si diluat cu 3-4 linguri de apa. (optional, poti pune 2 linguri de smantana sau iaurt peste oul batut). Se mai lasa 10 minute la cuptor (cat sa prinda oul crusta), apoi se scoate si se poate servi cu putina verdeata sau usturoi zdrobit deasupra.

  • Ciulama cu piept de pui

– piept de pui, ciuperci;

– smantana dulce pentru gatit, sare, piper, verdeata, o ceapa, ulei;

Se taie pieptul de pui in fasii care se calesc 2 minute in putin ulei, apoi se adauga ceapa taiata marunt si se lasa la fiert pana cand devine translucida. Se pun ciupercile curatate si taiate in sferturi, se toarna o cana de apa (sau zeama de legume), se potriveste de sare si se condimenteaza, apoi se lasa la fiert pe foc mic 25 minute (pana cand se inmoaie ciupercile, iar carnea se patrunde bine). Se drege cu smantana dulce pentru gatit, se lasa sa mai dea intr-un clocot, apoi se presara verdeata tocata si se poate servi cu mamaliguta fierbinte.

  • Pulpe superioare la cuptor

– pulpe de pui;

– apa, sare si piper, verdeata uscata, cartofi, ulei de masline;

Se curata pulpele de pui, se spala si se lasa la scurs. Cartofii curatati se spala sub jet de apa, se taie in cuburi de marime potrivita si se aseaza in tava de cuptor. Se pun deasupra condimentele, apoi se aseaza pulpele superioare care se ung cu putin ulei de masline. Se toarna o cana de apa si se lasa la foc moderat 45 min. Se servesc calde cu smantana.

Pentru un gust mai bun se pot pune in tava, o data cu cartofii rondele de ceapa si morcov, 2-3 catei de usturoi. Se presara cu verdeata tocata chiar inainte de servire.

  • Orez cu carne tocata

– orez, carne tocata de pui;

– ceapa, curry, sare, piper, frunze de salvie, patrunjel, esenta de rom

Orezul se fierbe in putina apa cu sare. Separat, carnea tocata de pui se fierbe in putina apa cu sare. Se caleste un minut putina ceapa taiata julien, apoi se pune orezul scurs si putin praf de curry. Se adauga carnea tocata si scursa si se competeaza cu zeama de carne. Se adauga celelate condimente si se lasa la fiert impreuna 10 minute, amestecandu-se in continuu si completand cu zeama de carne daca mai e nevoie. Se opreste focul, se pun rapid esenta de rom (o lingurita) si verdeturile, apoi se amesteca energic. Se poate pune si un catel de usturoi zdrobit. Se serveste imediat, fiind o mancare foarte aromata.

  • Chiftelute la cuptor

– piept de pui si de vitel- tocate impreuna;

– o ceapa, un cartof mediu, un ou, 4-5 catei de usturoi, sare si piper, patrunjel, faina

Carnea se toaca si se amesteca. Intr-un vas se pun legumele curatate: o ceapa medie, un cartof, cativa catei de usturoi, patrunjelul si oul, apoi se dau toate prin blender. Se pune carnea tocata, se dau prin blender impreuna (optional), apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust. Daca e prea moale compozitia, se poate adauga o lingura de faina.

Cu o lingura se ia compozitie din vas si se formeaza bile in mana unsa cu ulei (de masline, preferabil. Se pun chiftelutele la cuptor intr-o tava cu hartie de copt si se lasa la foc mic o ora.

Idee: cartoful poate fi dat pe razatoare sau inlocuit cu o felie de paine inmuiata in lapte si stoarsa. Se servesc cu piure si muraturi.

  • Peste cu legume la cuptor

– peste proaspat (salau, pastrav, somon sau orice alt peste cu oase mari)

– 2 cartofi, o ceapa, un morcov, telina, sare, apa

Se taie pestele dupa marimea tavii, se spala si se scurge. Pe fundul tavii se vor aseza legumele taiate si spalate: sferturi de cartof, rondele de morcov si cuburi de telina, dar si ceapa taiata julien.

Se pot folosi chiar si cativa catei de usturoi. Se aseaza pestele peste legumele presarate cu putina sare, se unge cu putin ulei de masline si se toarna incet o cana de apa.

Tava cu legume si peste va fi data la cuptor pentru 45- 50 minute necesar prepararii.

  • Fasole verde cu vita

– pulpa de vitel sau manzat, apa, sare;

– fasole verde, un morcov, o telina mica, ceapa, ulei, sare, patrunjel, pasta de rosii;

Se portioneaza pulpa de vita/ vitel/ manzat si se pune la fiert separat intr-o oala cu apa si foarte putina sare.

O ceapa taiata julien se caleste in putin ulei. Se adauga fasolea verde (din conserva sau proaspata, taiata in bucati mici), apoi legumele: rondele de morcov, cubulete de telina si eventual un cartof taiat in cuburi mici si se acopera cu o cana de apa, lasandu-se la fiert 20 minute. Se pune apoi carnea taiata in cuburi si se lasa la fiert impreuna cu legumele, sarandu-se putin. Cand toate aromele s-au raspandit se pune o cana de pasta de rosii peste mancare, lasandu-se in continuare la foc mic vreme de 10 minute. Se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat.

Sugestie: mancarea va fi mai inmiresmata daca vor fi adaugati cativa catei de usturoi zdrobit dupa ce a fost oprit focul. Se amesteca bine usturoiul in mancare si se poate servi cu mamaliguta.

  • Mancare de cartofi cu pui si orez

– 4-5 cartofi, un piept dezosat de pui, un ardei gras, un morcov, o ceapa, o telina mica, o cana de orez
– 3 linguri ulei, patrunjel verde, sare, piper, cimbru, alte condimente (dupa preferinta)
Se taie pieptul de pui in fasii care se calesc 2-3 minute in putin ulei. Se pun apoi la calit ceapa, morcovul si telina taiate in cubulete, se sareaza.
Cand legumele s-au inmuiat putin, se adauga cartofii taiati in cuburi, dar si orezul spalat. Se toarna doua cani de apa, lasandu-se la fiert un sfert de ora.
Cand s-a fiert orezul si s-au inmuiat cartofii se pune ardeiul gras, se presara condimentele si dupa inca un clocot se poate presara verdeata.

Sugestii:

  • in loc de apa de completare, se pot folosi pasta de rosii, bulion sau chiar rosii;
  • pentru un plus de savoare se pot adauga cativa catei de usturoi in ultimele 5 minute de clocot al mancarii
  • Ravioli cu usturoi

– paste ravioli (cu carne)

– ulei, usturoi, rosii sau sos tomat, verdeata

Se fierb “al dente”  pastele in apa cu sare si o lingurita de ulei (ca sa nu se lipeasca intre ele).

Se incing doua linguri de ulei si se calesc 3 graunte de usturoi. Se adauga pasta de rosii (sau rosiile decojite si taiate cubulete) si dupa un minut se varsa pastele. Se amesteca de jos in sus si se lasa 15 minute la fiert impreuna. Se presara verdeata si se servesc drept felul II.

Pofta mare!

  • Mancare de fasole cu tarhon

– fasole, ulei, ceapa, morcov, patrunjel, telina, ardei gras.

Se fierbe fasolea in 2-3 ape. Se calesc o ceapa si cativa catei de usturoi, apoi se adauga morcovul si radacina de patrunjel taiate rondele, telina taiata in betisoare si fasolea fiarta si scursa. Se pune o cana de apa sau supa de legume si se lasa la fiert la foc mic 15 minute. Se adauga ardeiul gras taiat cubulete, se potriveste de sare si piper. Se presara tarhonul si poate fi consumata ca mancare de post ori in combinatie cu carne de vita, ciolan afumat sau carne slaba de pui.

Pofta mare!

  • Mancare de cartofi cu pui

– piept de pui

– 3-4 cartofi, o ceapa, un morcov, o telina medie, un ardei gras, bulion sau pasta de tomate

Se taie pieptul de pui in fasii si se caleste in doua linguri de ulei. (Daca mananca si copilul, carnea de pui poate fi fiarta separat si adaugata abia spre sfarsitul prepararii mancarii de cartofi). Se taie solzisori o ceapa de marime medie si se pune la calit impreuna cu carnea de pui. Se adauga rondelele de morcov, cuburile de telina si cartofi. Se toarna o cana de apa, se potriveste mancarea de sare si se lasa la fiert 15- 20 minute, in ultimele 5 minute adaugandu-se cuburile de ardei gras. Doua linguri de bulion sau pasta de rosii se adauga in mancare si se lasa la fiert inca 10 minute, apoi se presara verdeata tocata si se poate servi ca fel principal de mancare.

Pofta mare!

  • Chiftelute de peste la cuptor

– 1/2 kg peste alb, de preferinta file;
– o ceapa;
– 2-3 catei de usturoi;
– un cartof mic;
– 2 felii de paine;
– patrunjel verde;
– un ou;
– putina faina; sare si piper dupa gust.
Fileul de peste se separa cel mai usor de piele prin fierbere: se lasa pestele 5-6 minute in apa clocotita, apoi se clateste si se taie bucati mici, pentru a se dezosa mai usor.
Intr-un vas adanc se pun: o ceapa taiata in sferturi, cartoful, miezul celor doua felii de paine inmuiate in apa/ lapte si stoarse foarte bine, verdeata si sare/ piper dupa gust. Toate aceste ingrediente se trec prin blender. Se pune si oul, se continua mixarea si se adauga carnea de peste.
Daca amestecul este prea moale, se pot pune o lingurita- doua de faina.
Cu mana umezita in putin ulei de masline se formeaza chiftelutele, dandu-li-se forma rotunda. Se aseaza in tava, pe o hartie de copt si se dau la cuptor 30- 40 min.
Varianta fara blender: se amesteca bine ceapa taiata solzisori cu un cartof dat pe razatoare, cele doua felii de paine inmuiate in apa/ lapte si stoarse bine, verdeata tocata si oul batut. Se potriveste amestecul de sare, apoi se adauga bucatile de peste maruntit.
Pofta buna!

  • Ciulama

– piept de pui;
– 1/2 kg ciuperci;
– o ceapa;
– smantana dulce pentru gatit;
Se taie pieptul de pui in fasii si se pune la calit in putin ulei (sau in unt). Cand carnea si-a schimbat culoarea, se pune ceapa taiata solzisori si se calesc impreuna.
Se pun ciupercile taiate in sferturi (daca sunt mici), se toarna o doua cani de apa (sau de supa de legume) si se lasa la fiert vreo 20 minute.
Smantana dulce pentru gatit va fi turnata direct in oala. Se presata sare si/ sau piper si dupa doua clocote se opreste focul (altfel, se va taia smantana). Se presara verdeata tocata si poate fi servita cu o bucata de mamaliga pripita.
Pofta buna!