Rubarba

http://www.restaurantedelux.ro/bucatarie/prajitura-cu-rubarba-si-bezea.html

1. Prăjitură cu rubarbă si bezea

Ingrediente:

  • 4-5 tije de rubarbă
  • 300 g făină
  • 100 g unt
  • 350 g zahăr pudră
  • 3 ouă
  • 150 ml lapte
  • 1 linguriţă amoniac sau bicarbonat
  • 1 linguriţă coajă rasă de lămâie

Mod de preparare:

Freci untul cu 150 g zahăr şi cu cele 3 gălbenuşuri până obţii o cremă omogenă. Dizolvi apoi amoniacul în lapte, le încorporezi treptat în cremă, la urmă pui făina în ploaie şi coaja de lămâie şi amesteci bine totul.

Ungi o tavă cu unt, o tapetezi cu făină şi torni aluatul. Speli apoi bine tijele de rubarbă, le cureţi de coajă, le tai bucăţi de 3-4 cm. Lungime pe care le aşezi peste aluat. Dai prăjitura la cuptor pentru 20 de minute.

Intre timp, baţi albuşurile spumă cu zahărul şi când s-au întărit, pui vasul îrtr-o cratiţă mai largă cu apă care clocoteş­te şi continui să baţi cu albuşurile pe baie de cburi până obţii o bezea pe care o întinzi peste prăjitură. O mai laşi la cuptor încă 10-15 minute, cât să se rumenească.

http://www.restaurantedelux.ro/bucatarie/dulceata-de-rubarba.html

2.Dulceaţă de rubarba

Ingrediente:

  • 1 kg tije de rubarbă
  • 400 ml vin roşu
  • 12 lin­guriţe de îndulcitor lichid
  • 1 lin­guriţă conservant tip

Mod de preparare:

Cureţi rubarba de coajă, o tai cubuleţe, apoi le pui într-o cratiţă emailată, să fiarbă împreună cu vinul. După ce a fiert rubarba, o dai deoparte, o pasezi şi o pui din nou la fiert.

Când începe să clocotească, adaugi conservantul şi îndulci­torul. Laşi să fiarbă până se leagă, apoi o dai deoparte şi o pui în borcane mai mici. Le acoperi imediat cu folie şi le legi. După 2 zile le poţi pune în cămară.

http://www.restaurantedelux.ro/bucatarie/prajitura-cu-rubarbar.html

3.  Prajitura cu rubarba

Ingrediente

-pentru aluat

  • 375 g făină
  • 1 cub de drojdie
  • 150 ml lapte călduţ
  • 50 g zahăr100 g unt moale
  • 1 vârf de cuţit de sare.

-pentru cremă:

  • 1,5 kg rubarbă
  • 75 g biscuiţi integrali
  • 2 pachete zahăr vanilinat
  • 5 ouă
  • 250 g cremă de brânză
  • 200 ml frişca
  • 175 g zahăr
  • 100 g marţipan

Preparare:

Puneţi făina într-un vas şi formaţi o adâncitură în mijloc. Dizolvaţi drojdia în lapte şi încorporaţi zahărul. Presăraţi pe marginea adânciturii sarea şi untul fulgi, turnaţi laptele cu drojdie şi frământaţi un aluat. La final formaţi din aluat o sferă, înfăşuraţi-l în folie alimentară şi lăsaţi-l circa 45 de minute într-un loc cald să crească.

Pregătiţi rubarba şi tăiaţi-o bucăţi de circa 1,5 cm lungime. Fărâmiţaţi biscuiţii şi amestecaţi-i cu zahărul vanilinat. Bateţi ouăle, crema de brânză, frişca şi 150 g zahăr. Radeţi puţin marţipan şi încorporaţi-l. Incingeţi cuptorul la 180°C. Ungeţi cu grăsime o tavă adâncă, întindeţi aluatul în tava presărată cu făină şi ridicaţi-i marginile.

Acoperiţi-l şi lăsaţi-l 10 minute să crească. Presăraţi prăjitura cu biscuiţii fărâmiţaţi. Aşezaţi rubarbaşi întindeţi crema cu ouă şi frişca. Presăraţi restul de 25 g zahăr şi coaceţi prăjitura 40-45 de minute.

#2

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 550g zahăr
  • 150g unt sau margarină
  • 200ml lapte
  • 1 linguriţă bicarbonat
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 700g rabarbăr
  • 1 linguriţă zahăr vanilat

Mod de preparare:

Se amestecă gălbenuşurile cu 250g zahăr şi apoi, treptat, se adaugă untul sau margarina. Se amestecă bine compoziţia până se omogenizează şi se adaugă laptele şi făina.

Se pune şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Această compoziţie se pune la copt, în cuptorul încălzit în prealabil, într-o tavă unsă şi tapetată.

Se coace numai pe jumătate, cam 15 minute, apoi se scoate tava şi se pune peste blat rubarbărul tăiat în cubuleţe.

Se pune prăjituraînapoi în cuptor pentru încă 15 minute. Intre timp, se bat albuşurile spumă cu 300g zahăr şi cu vanilia.

Se scoate tava din cuptor şi se întinde albuşul bătut peste rubarbură şi apoi se pune din nou tava în cuptor, la foc foarte mic, pentru 10 minute.

Prăjitura se taie când este rece.