Remedii pentru anemie
1. Ceaiuri
2. Medicamente si suplimente alimentare
3. Retete
1. Ceaiuri/ compoturi
- Compot de sfecla rosie
Se taie o radacina de sfecla rosie in felii subtiri care se fierb intr-un litru de apa. Se indulceste cu zahar sau miere si poate fi consumat intr-o cura de 10 zile.
- Compot de spanac
Se fierb frunzele de spanac in doi litri de apa. Zeama poate fi consumata in loc de ceai (indulcita cu zahar sau miere), poate fi folosita pentru prepararea formulei de lapte sau se poate bea ca atare, frunzele de spanac fiind mixate.
2. Medicamente si suplimente alimentare
– Ferrum- 9 picaturi/ zi
– formula de lapte imbogatita cu fier si vitamine
– ?
3. Retete
- 16. Musaca (http://lore.ro/de-mancare/retetele-mele-cu-poze-2a)
– carne tocata de pui si vitel;
– 6 cartofi, o ceapa, unt, pesmet, un ou
Amestecul de carne tocata de pui si vitel in cantitati egale este dietetic si contine mult fier.
Se fierb cartofii in coaja timp de 15- 20 minute in apa cu sare. Daca infigand furculita intr-un cartof intra usor, inseamna ca sunt fierti. Se scot, se scurg si se lasa la racit. Cand sunt calduti li se scoate coaja, apoi se taie in felii de un cm.
Amestecul de carne se caleste in putin ulei impreuna cu o ceapa. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust.
Se monteaza musacaua: intr-un vas de yena uns cu unt si tapetat cu pesmet se pune un rand de dondele de cartofi fierti, apoi se desearta carnea calita impreuna cu ceapa. Se poate presara putina verdeata si se pune putin bulion diluat cu apa. Al treilea strat va fi de cartofi feliati. Se da la cuptor musacaua pentru 10- 15 minute, apoi se scoate si se toarna desupra un ou batut cu putina sare si diluat cu 3-4 linguri de apa. (optional, poti pune 2 linguri de smantana sau iaurt peste oul batut). Se mai lasa 10 minute la cuptor (cat sa prinda oul crusta), apoi se scoate si se poate servi cu putina verdeata sau usturoi zdrobit deasupra.
- Supa de legume cu galuste din ficat (http://lore.ro/de-mancare/retetele-mele-cu-poze-2a)
– o ceapa, un cartof, un morcov, o telina mica, o radacina de patrunjel, verdeata, sare, piper, apa;
– 4 ficatei de pui, 3-4 catei de usturoi, sare, pesmet;
Intr-o oala de ciorba cu 2 litri de apa se pun legumele la fiert: ceapa intreaga- se va arunca la final (pentur piticotii mai mici de 18 luni) sau taiata julien, rondele de morcov, pastarnac/ patrunjel, telina rasa sau taiata in cuburi. Se sareaza si se lasa la fiert pana cand se inmoaie legumele.
Separat se spala bine ficateii si se pun intr-un castron adanc impreuna cu cateii de usturoi, sarea si condimentele, putina verdeata (marar sau patunjel). Se toaca totul marunt cu blenderul, apoi se pune cate o lingura de pesmet pana cand compozitia se ingroasa ca pentru galuste. Se iau cu o lingurita si se pun la fiert in apa fiarta, intr-un vas separat. cand sunt fierte se vor ridica la suprafata. Se scot in strecuratoare, se clatesc sub jet de apa si se pot pune in oala de ciorba, alaturi de legume. Se fierb impreuna inca 10 minute, apoi se opreste focul si se presara verdeata tocata chiar inainte de servire.
- Sufleu de broccoli
broccoli, 500 g branza de vaci, 2 oua, 300 g smantana
Se fierb buchetelele de broccoli cateva minute in apa, apoi se scurg. Se unge un vas termorezistent cu unt si se aseaza alternativ: un strat de broccoli, altui de smantana plus oua si branza de vaci.
- Supa- crema de broccoli (15.05)
– 2-3 cartofi, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, telina, o ceapa uscata sau 2-3 tulpini de ceapa verde (se va intrebuinta doar partea alba), spanac, broccoli
– ulei de masline, carne de vita, sare
Se pune la la fiertcarnea de vita taiata in felii de un cm grosime si curatata de pielite. Dupa 10 minute de fiert se inlocuieste apa, in care se adauga cartofii taiati in sferturi, morcovii, telina, radacinile de patrunjel si ceapa. Se sareaza si se lasa la fiert 20 min la foc mic, apoi se pun in zeama buchetelele de brocooli si frunzele de spanac.
Se scurge zeama intr-un vas si se paseaza bine legumele cu blenderul, adaugandu-se cate o cana de zeama din cand in cand, pana la consistenta dorita. Se pune din nou oala pe foc, se toarna o lingura de ulei de masline (si smantana batuta cu un ou, dupa preferinta), apoi se poate servi cu crutoane!
- Ou de baut
– ou, lapte praf formula, apa, banana, sirop de agave
Am gasit reteta pe www.retetepentrupitici.wordpress.com, asa ca am aplicat-o: se fierbe apa, se pune cantitatea de lapte praf formula (eu am pus 150 ml apa plata si 5 masuri de formula de lapte), apoi galbenusul batut bine si se amesteca pana cand fierb impreuna. Se opreste aragazul, se pune o banana, se da compozitia prin blender si se poate indulci cu sirop de agave/de artar sau cu miere. Se serveste in biberon sau se pot pune cateva lingurite de cereale pentru bebelusi si compozitia poate fi luata cu lingurita.
- Spanac dulce (19.11.2009)
– spanac, ceapa, lamaie, sirop de artar, banana, iaurt
Se pune ceapa la inmuiat putin, apoi se pune spanacul (din conserva sau proaspat, spalat si taiat). Se lasa la fiert cu o cana de apa, impreuna cu un sfert de lamaie.
Pentru cazul in care nu se foloseste lamaia, spanacul poate fi fiert in lapte sau se poate folosi smantana dulce pentru gatit si un cubulet de unt.
Se poate mixa apoi cu orice: carne, fructe/ legume, cu paine, galbenus de ou, iaurt, peste.
Pentru micii mofturosi carora nu le place spanacul, am gasit sirop de artar care indulceste mancarea si-l face pe pitic sa uite ce mananca! La noi a mers: la fiecare 3 lingurite de spanac am pus una de sirop de artar!
- 49. Spanac (10.10)
Se spala spanacul, se curata si se pune la fiert. Poate fi mixat cu aproximativ orice:
– branza tip Fagaras si cereale pentru bebelusi plus carnita de pui;
– banana si carne;
– cartof si iaurt plus biscuiti/ paine;
– galbenus de ou si painica etc
- 44. Ficatel cu portocale: (2.10.09)
– o portocala, ficat de pasare, lapte, paine sau biscuiti
Se fierbe ficatul in lapte timp de minimum 10 min. Se scoate, se taie marunt, iar bucatelele se pun intr-un vas unde, impreuna cu sucul de portocala si painica sau biscuitii, vor fi trecuti prin blender.
Pont: cu cat e mai acra si mai proaspata portocala, cu atat mai multe vitamine contine, iar gustul de ficatel va fi estompat cu succes!
- Spanac