Felul I

Ciorba de fasole cu tarhon

– fasole,piept de pui sau de vita

– ceapa, morcov, telina, pastarnac, patrunjel, sare si verdeata, tarhon

Se alege fasolea, se lasa peste noapte intr-un vas cu apa rece. Se scurge, se inlocuieste apa si se mai pune un vas cu apa la fiert pe aragaz.

Se fierbe fasolea 20 min, apoi se varsa apa si se inlocuieste cu cea calda.

Intr-o oala se pun: fasolea, o ceapa intreaga, morcovii si radacinile de patrunjel si pastarnac taiate rondele, telina taiata cuburi. Se potriveste de sare si se adauga carnea fiarta separat si taiata in cuburi. Se adauga frunzele de tarhon si se serveste calda.

Pentru adulti, ciorba de fasole se poate prepara cu ciolan afumat de porc, acesta fiebandu-se in ultima apa a ciorbei impreuna cu fasolea si radacinoasele. Tarhonul e obligatoriu, caci va da o savoare deosebita ciorbei. Optional, se pune o lingura de smantana in ciorba chiar inainte de servire.

Pofta mare!

Supa de legume cu galuste din ficat

– o ceapa, un cartof, un morcov, o telina mica, o radacina de patrunjel, verdeata, sare, piper, apa;

– 4 ficatei de pui, 3-4 catei de usturoi, sare, pesmet;

Intr-o oala de ciorba cu 2 litri de apa se pun legumele la fiert: ceapa intreaga- se va arunca la final (pentur piticotii mai mici de 18 luni) sau taiata julien, rondele de morcov, pastarnac/ patrunjel, telina rasa sau taiata in cuburi. Se sareaza si se lasa la fiert pana cand se inmoaie legumele.

Separat se spala bine ficateii si se pun intr-un castron adanc impreuna cu cateii de usturoi, sarea si condimentele, putina verdeata (marar sau patunjel). Se toaca totul marunt cu blenderul, apoi se pune cate o lingura de pesmet pana cand compozitia se ingroasa ca pentru galuste. Se iau cu o lingurita si se pun la fiert in apa fiarta, intr-un vas separat. cand sunt fierte se vor ridica la suprafata. Se scot in strecuratoare, se clatesc sub jet de apa si se pot pune in oala de ciorba, alaturi de legume. Se fierb impreuna inca 10 minute, apoi se opreste focul si se presara verdeata tocata chiar inainte de servire.

Ciorba de fasole cu pui

– fasole, piept de pui; (bors- optional)

– un morcov, un cartof, o telina mica, o radacina de patrunjel, o ceapa, ulei de masline, sare si condimente;

Se alege fasolea, se spala si se lasa la inmuiat peste noapte.  A doua zi se schimba apa si se pune la fiert o ora jumatate sau doua ore.Intr-un alt vas se fierb fasiile de piept de pui.

Cand fasolea e aproape fiarta, se pun in oala ceapa taiata julien, cubuletele de cartof, rondele de morcov, patrunjel (sau date prin razatoare, impreuna cu telina). Se potriveste gustul de sare, se pun bucatile de carne fiarta si se lasa pe foc inca 20 minute dupa care se presara verdeata tocata si se poate servi cu crutoane.

Dupa ce a fost pusa carnea, nivelul de lichid se poate completa cu putin bors fiert separat.

Supa de peste

– bucati de peste, sare, apa;

– un morcov, un cartof, telina, ceapa

Intr-o oala cu apa se pun la fiert legumele: ceapa intreaga, rondele de morcov, sferturi de cartof, cuburi de telina, pastarnac si patrunjel (radacini). Se sareaza putin si se adauga pestele cand legumele sunt deja fierte. E necesar ca bucatile de peste sa fie fara oase. Se scoate ceapa intreaga, se presara leustean sau patrunjel tocat si se poate servi.

Sugestie: supa poate fi transformata in ciorba prin adaugarea unui litru de bors fiert separat.

Ciorba de gaina cu taietei

– apa, sare, gaina (de tara);

– un morcov, o ceapa, o telina mica, o radacina de patrunjel si/sau pastarnac, un cartof sau doi;

– un ou, faina, sare, ulei de masline;

Gaina se transeaza si se pun la fiert pentru ciorba doar spatele, gatul si aripile. Restul (bucatile carnoase) se foloste pentru felul II. Gaina de tara fierbe mai greu, asa ca trebuie avut in vedere un timp mai lung de preparare a mancarii. Un pui crescut la tara se fragezeste intr-o ora- o ora jumatate, in vreme ce gaina mai batrana poate fi fiarta chiar si 4-5 ore.

Se pune, deci carnea la fiert. Se scoate spuma si dupa o ora de cand a inceput carnea sa fiarba, se strecoara zeama printr-un tifon asezat intr-o strecuratoare. Se spala oala si in zeama scursa se pun legumele la fiert: cartofii taiati in sferturi, morcovul, patrunjelul si pastarnacul rondele, iar telina taiata in bastonase. Daca supa va fi mancata de copii mai mici de 2 ani, ceapa se pune intreaga la fiert si se va scoate ulterior. Se sareaza si se lasa la fiert, timp in care se fac taieteii: dintr-un ou, putina sare si o lingura de faina se face o compozitie de clatite. Se prajesc cele doua clatite intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Uleiul poate fi pus direct in compozitie: o lingurita. Se taie apoi cele doua- trei clatite in bucati cat mai mici si mai subtiri, rezultand astfel taieteii care se vor pune la fiert in supa. Se poate drege supa cu un ou batut cu smantana si se presara leustean tocat.

Sugestii:

  • ca sa fie considerata ciorba, se poate adauga in supa un litru de bors fiert separat;
  • in loc de taieteii de casa se pot folosi: paste, orez sau galuste.

Supa de perisoare
– 2 litri apa, sare, o ceapa, un cartof, un morcov, o telina mica, o radacina de pastarnac si una de patrunjel
– carne tocata de pui si vita in amestec, o ceapa mica, un ou, 2 linguri de faina, patrunjel verde, orez
Intr-o oala de ciorba se pun legumele taiate in cuburi la fiert cu putina sare. Carnea tocata se aseaza intr-un bol impreuna cu ceapa, oul si patrunjelul, apoi se trec toate prin blender impreuna cu un varf de cutit de sare. Putin orez spalat (cam 2 linguri) se amesteca in compozitia de carne, amestecandu-se cu mana sau cu o lingura si completand cu putina faina. Se formeaza perisoare mici in mana umezita cu apa; li se dau drumul in supa atunci cand clocoteste si se lasa la fiert 20 minute. Orezul va incorpora apa, iar perisoarele isi vor dubla volumul. Se adauga putina verdeata si poate fi servita cu smantana.
Pentru ca suap sa fie transformata in ciorba se poate adauga un litru de bors fiert separat sau putin bulion.

Bors de vita

– apa;
– carne de vita- cam 500 g;
– jumatate de litru de bors;
– o ceapa;
– un morcov;
– o telina mica;
– o radacina de patrunjel sau de pastarnac;
– verdeata: patrunjel;
– sare, piper.
Carnea de vita (cu os sau fara) se fierbe separat timp de o ora; se indeparteaza spuma lasata de carne si se reduce focul. Se scoate carnea care se va clati si se va taia in bucati mici. Supa de carne se strecoara printr-un tifon, apoi se varsa inapoi in oala si se completeaza cu un litru de apa. Se pun legumele taiate in cuburi si se lasa la fiert 10- 15 minute. Separat se fierbe o jumatate de litru de bors.
Cand s-au fiert legumele, se pune carnea in ciorba, apoi se pune si borsul fiert dupa primul clocot. Se potriveste gustul de sare si/ sau piper si se mai lasa la fiert impreuna 10 minute.
Borsul de vita poate fi servit cu smantana dupa ce s-a prearat putina verdeata tocata.
Pofta buna!

  • Ciorba de fasole

– fasole;
– doi morcovi;
– o telina;
– o radacina de pastarnac/ patrunjel;
– o ceapa;
– bors
Se alege fasolea si se puna la inmuiat cu o seara inainte. Se varsa apa; se pun 2 litri de apa proaspata peste fasolea scursa si se fierbe timp de o ora si jumatate, pana cand se va fi inmuiat bine fasolea. Se pun in oala apoi legumele taiate cubulete, se completeaza cu un litru de apa si/ sau borsul fiert separat.
Pentru cei care vor sa aibe carne in ciorba, se pot pune bucati de pui sau de afumatura de porc (fierte separat).
Se serveste cu putin tarhon presarat deasupra.
Pofta buna!